Бистрица остава без лекар

Около 1500 души може да останат без медицинска помощ
Обновена: 16 май 2024 17:44 | 16 май 2024 17:37, Инна Ангелова
32
Бистрица остава без лекар
Снимка: БГНЕС

Над 1500 жители на софийското село Бистрица остават без общопрактикуващ лекар. Досегашният лекар, който преглеждаше жителите, прекратява посещенията си. Живущите в селото са притеснени, защото да намерят заместник било трудно.

Жителите споделят, че са били уведомени с бележка за настъпващите промени. “Д-р Колева спира да приема пациентите си в Бистрица, а ще го прави в ж.к. „Дружба“. Тя не ни отказва лечение, но ни кара да ползваме две превозни средства и да изгубим часове“, обясни Анелия Димитрова от Бистрица пред bTV.

Местните не обвиняват лекаря за взетото решение. Допълват, че срокът да търсят нов лекар за селото е малък, а през май месец има и много празници. Възрастните хора ще се затруднят с придвижването до града, за да отидат на лекар.

За да стигнат до лекар, живеещите в Бистрица трябва да хванат автобус, с който да стигнат до ж.к. „Младост“, а след това автобус до ж.к. „Дружба“ – за възрастните това е невъзможно.

"Аз съм на 71 години. Трябва да ангажирам сина ми, за да ме закара до кабинета", коментира друга жена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от София
Къде в София няма да има вода на 17 май, петък?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
до 12 преди 1 седмица
Като ги дотира държавата срещу това те полагат умствен труд да учат. Държавата не учи вместо тях, като се явява на изпити. Нито пък партията. Така че те никому и с нищо не са длъжни, освен на родителите си, които са ги издържали. Единственото което може да ги задържи тук са европейските заплати.
26
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 1 седмица
В Бистрица живеят над 5000 души. По 2-3 лв да събират месечно и ще имат лекар.
25
0
 
3
 
! Отговори
Лллл преди 2 седмици
Потребителската такса трябва да е еднаква за всички . И работещи и пенсионери и деца . Така влизат пари за заплата на сестра и консумативи . Пенсионерите носят в кабинета две круши и три ябълки и искат по-специално отношение . А и два пъти в месеца висят на раздумка пред кабинета .досадно .
24
5
 
3
 
! Отговори
k преди 2 седмици
Не оставатббез лекар,а остават без лекар в селото.Това са същите пациенти,които са освободени от потребителска такса-1 лв.И нея не плащат,ама после как и защо.Има финансови реалности.Пенсионерите,за които бием дитирамби колко са бедни в момента след всички индексации получават повече от много работещи.Свикнала ги е на хубаво,ама не са си оценили лекаря...
23
5
 
8
 
! Отговори
Vulgaris Magistralis преди 2 седмици
Можем да се оплакваме, колкото искаме, но истината е, че не просто няма лекари, а няма хора. Средна възраст на майка - 30 години, раждаемост 1.7 деца на майка. Ако махнем потомците на индийските преселници тук, които са с огромна раждаемост е явно, че българите са стерилни и то не от вчера. Който ражда, ражда в чужбина. Това, което всеки иска да каже, но никой няма смелост е, че наборите между 1960 и 1980 съсипаха тая държава. Младите не са правили преходи и не са били мутри. Само плащат.
22
4
 
16
 
! Отговори
Лллл преди 2 седмици
Така ще стане и в големите градове . Малките отдавна останаха без лекар и аптека . Преди години е имало родилно отделение и в най-малките градчета . Имаше разпределение на завършилите медицина . Специалистите живееха в населените места където са родени . Сега всичко е на София . Селска София !
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами... какво са предприели тези хора? Освен да се жалват по медиите? Писаха ли някому? Оплакване? Нещо?
20
3
 
3
 
! Отговори
Не ревете, преди 2 седмици
Платете!
19
11
 
0
 
! Отговори
рт преди 2 седмици
До АнонименПрошляк, посочи лекар работещ за 1000лв. Освен ако си искал да кажеш на 1000лв на ден, защото толкова си докарват спокойно работещите на частно. Дори сестрите взимат 2 - 3хил.лв и са постоянен дефицит. Само спрели неудачници неудачници като теб на социални помощи останахте да говорите за бедни и умиращи от глад българи.
18
2
 
5
 
! Отговори
Рендето преди 2 седмици
Е, па у тази Бистрица баби Знахарки немат ли си, бе???
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще видите и чуете за какво ли не протести на медицински сестри, санитари и какъв ли не още обслужващ персонал, но няма да чуете за протести на лекари (освен онези от Пирогов, дето си пазеха шефа и далаверите). Лекарите просто си тръгват, пенсионират се или умират. Новите лекари са крайно недостатъчни и почти веднага отиват на Запад, защото не искат да работят за по 800-1000 лева. А междувременно едни 10% прибират 80% от парите по здравна каса и така е от години.
16
0
 
17
 
! Отговори
Фед Красивия преди 2 седмици
Като е за Бистрица е новина.А извън София целия общински и областни останаха без медицински специалисти,новини йок!!!
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ? (8) - щото в София и куче да вържеш няма да живее!
14
2
 
11
 
! Отговори
По страшно преди 2 седмици
ще бъде май ако останат без футболен отбор
13
0
 
12
 
! Отговори
Не може да задължите преди 2 седмици
частника! Медицината си е вече частен бизнес и няма социални задължение вече. Единственото задължение на бизнеса е да максимира печалбата! Като частник можеш да си отвориш будка, кабинет (лекарски) или канцелария където си искаш стига да е разрешено, да имаш да платиш, да можеш да го правиш (бизнеса) и да имаш клиенти! Жителите на Бистрица трябва да калибрират отново представите си за медицината и следващия път да внимават какво има по новините!
12
1
 
10
 
! Отговори
айде джи пи груп преди 2 седмици
Като няма джи пи, повикайте джи пи груп. Ще ви настроят 100 блока и селото ще стане град, джи пи-та само ще дойдат
11
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Затова едно време завършилите държавна поръчка се назначаваха на работа гам, където има нужда от тях. Затова и учеха безплатно "държавна поръчка". Сега пак ги дотира държавата, но никой не се интересува кой къде отива после да работи.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А поп имат ли у селото :)))
9
2
 
15
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 2 седмици
В близките години няма да има никъде лекари и други специалисти ... България умира!
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Представете си как заразно болен човек пътува от Бистрица до Дружба - предостатъчно време да зарази всички в автобуса.