В "Александровска" направиха две бъбречни трансплантации

Донор стана 49-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт
Обновена: 18 ное 2013 14:08 | 18 ное 2013 10:55, Красимир Ангелов
5
В "Александровска" направиха две бъбречни трансплантации
Снимка: Булфото, архив

Бъбреците на починалата в болница „Токуда” 49-годишна жена бяха трансплантирани успешно в Александровска болница в събота, съобщават от лечебното заведение.

Реципиентите са мъж на 56 години от Ямбол и 32-годишна жена от Кнежа. Трансплантациите са извършени от екипа на проф. Петър Симеонов – началник на клиниката по урология на УМБАЛ „Александровска”.

Пациентите все още са в реанимация, но общото им състояние е стабилно и имат спонтанна диуреза. Мъжът чака донор от 2012 година, а жената от октомври 2011 година, съобщават още от лечебното заведение.

Още по темата
Както Dnes.bg ви съобщи, в събота във ВМА беше извършена петата за 2013 г. трансплантация на черен дроб. Донор стана същата 49-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт.

Екипът на проф. Никола Владов - началник на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия, е извършил присаждане на черен дроб по спешност на 14-годишно момче с последен стадий на чернодробна цироза и вродено заболяване на жлъчните пътища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЕдин голям и позитивен човек,спаси трима други!!Дано приемат от нея,всички добри и положителни неща!!!!
4
1
 
0
 
! Отговори
Потърпевш от з. с-ма преди 10 години
Лошото е че 2ма спасяват, а колко умират от лекарски знания и незнания - никой не знае. Живи и здрави да са реципиентите и да се оправят час по-скоро.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съболезнования за близките на жената. Те заслужават благодарност, защото не е лесно да вземеш такова решение, когато загубиш близък човек. И лекарите също,че въпреки безумната ни здравна система, все пак спасяват човешки животи. Дано реципиентите се възстановят бързо и това да е последното премеждие в живота им. Наистина си струва да се коментират такива неща, защото те са смислени, а не простотиите и злобата, които ни заливат всеки ден.
2
0
 
25
 
! Отговори
Викито преди 10 години
Един човек си отива, други двама живеят....Това е високохуманна постъпка. Да не забравяме и лекарите, извършили това!!! Живи и здрави да са, а двамата рецепиенти да се възстановяват бързо и успешно! П.П. Аз пиша 2-ият коментар под статията, но ако беше за Ким Кардашиян сигурно щях да съм стотната.....Умейте да изказвате благодарност, съпричастност и бъдете хора преди всичко!
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами .. . няма коментари ... За Генка Шикерова явно това не е новина. По-важни са душевните терзания на някакъв *** , който скачал върху някаква кола , ама паднал и се ударил . ..