Пълна премяна за "ориенталска" София

Петър Диков за архитектурните идеи за новия облик
Обновена: 13 дек 2013 09:19 | 13 дек 2013 09:11,
141

Плаж на Перловска река. Снимка: "Архитектура и градоустройство"

В момента София има "доста мърляв, неорганизиран вид, създава повече впечатление на ориенталски град", обяви пред bTV главният архитект на столицата Петър Диков.

По думите му Общината обаче е решила тези твърдения да отидат в миналото, а София да се превърне в модерна европейска столица.

За целта от отдел "Архитектура и градоустройство" са възложили на млади архитекти да измислят нова визия на централната градска част.

Още по темата

Както Dnes.bg вече писа, архитекти предлагат нестандартни решения като градски плаж при коритото на река Перловска, амфитеатър и ледена пързалка в пешеходната зона между платната на бул. "Христо и Евлоги Георгиеви".

Това са само част от проектите, подадени в конкурса за нова визия на центъра на София, а 39 екипа се надпреварват по четирите лота, на които условно е разделен центърът.

"Смятам, че спешно центърът на София се нуждае от едно реновиране. Ще има ново озеленяване, осветление, ще има нови настилки, ще има промени в части от пространствата, изцяло с нова визия", увери главният архитект на София.

Има предложение за голям фонтан пред Националната художествена галерия, който да се превърне в привлекателно място за столичани. Според друг проект в градинката на "Кристал" ще има езерце с лилии. Около езерцето пък ще има амфитеатър, а около него - сцена, на която ще играят музиканти и артисти.

Пълна промяна ще има и за улица "Граф Игнатиев" до площад "Славейков". Един от проектите предлага изграждане на нови трамвайни линии с шумоизолиращи материали, по които да се движи атракционен ретротрамвай.

"Граф Игнатиев" категорично се нуждае от спешна реконструкция, там последната реконструкция е от преди 20 години. Там релсовия път усилва вибрациите", обясни Диков.

За да може София да се отличава от останалите европейски столици, някои архитекти предлагат нестандартни и иновативни идеи. Едно от интересните предложения на архитекти е свързано с кулата зад Военния клуб - под нея ще бъде изградена обсерватория, която да бъде модерен арт център в полуподземна сграда, покрита с градина.

Два от най-емблематичните площади в София - този около Народното събрание и пред храм паметника "Александър Невски", в момента представляват паркинги за коли, но според архитектите те трябва да се превърнат в парк с пешеходни зони.

Символни плочки с имена на бележите българи пък ще бъдат вградени около "Александър Невски". Освен това ще се маркира златна линия от павета с инкрустиран знак на София, която да представлява туристически маршрут.

Петър Диков призна, че сред предложените проекти има и много скъпи, и неизпълними.

"Според мен ще спечелят проектите, които са намерили разумния баланс между естетика, цена и функционалност", прогнозира той.

Победителите в конкурса на общината ще станат ясни до края на януари. Парите за реновиране на София пак ще дойдат от Европа, обеща главният архитект на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
17
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Като начало и селяндурското мислене трябва да се промени. В квартала преди година направиха детска площадка със страхотни дървени играчки и пейки. В момента там е лунен пейзаж, всичко разбито и окрадено. Което не са могли да откраднат потрошиха!
62
3
 
14
 
! Отговори
Дядо Петър преди 10 години
Отдавна съм предложил всеки главен архитект на София да бъде публично обесван на площад "Света Неделя" след завършване на мандата му.За днешния, обаче, не би трябвало да се чака чак толкова.
61
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
София има основно нужда от 3 неща:1.паркинги/надземни,подземни/,2.култивиране на мърлявите зелени площи и дървета 3.оправяне фасадите на сградите-пребоядисване или саниране цялостно. А не както сега-един си самураи в зелено,отдолу друг решил в жълто,трети в керемидено и станала ***.Тези три неща да оправят градът ще се преобрази.И да измият хубаво навсякъде,а не само големите булеварди лятото.От изгъзици няма нужда.
60
2
 
6
 
! Отговори
ya преди 10 години
малко тъпо, като се има предвид мръсния въздух всред тези проекти...
59
1
 
12
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Задължително тия райони трябва да се оправят, само не искам да е тая плочкова шарения, както е на Витошка. Г-н Диков да се разходи във вътрешния двор на ЦУМ - ето така трябваше да се "облагородяват" всички улици, площади в София. В момента при разкопките е същата шарена *** и е гадно - никой не ходи там и вероятно няма и да ходи
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЗа това съм напълно съгласен. И аз съм си мислил за подобна причина за премахването им :)
57
0
 
17
 
! Отговори
Н.Генов преди 10 години
Колкото и добри да са идеите, определено не Диков е човекът за тяхното реализиране, според мен. Повече от един мандат на обществена длъжност в България си е направо извращение :)
56
1
 
3
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
До До Ок!56 Бургас спечели, че го няма кмета-алкохолик, с празните приказки!
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За да се осъществи идея номер 14 с лодката, ще трябва да се довърши най-после канала от Панчаревското езеро, започнат от нашите дядовци.
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Оптимист"Дори и кратко просъществувлите чешмички според мен бяха нещо от което хората имаха нужда, но заради неразбираемите от мен естестични възгледи на някого, бяха премахнати."Причините са съвсем разбираеми - ПАРИ! Не може така да се пие безплатна вода. Трябва да се КОНСУМИРА минерална ! :)
53
2
 
7
 
! Отговори
драги софиянци преди 10 години
нали знаете,че тоя диков само си чеши топките и пере пари с такива проекти
52
0
 
3
 
! Отговори
111 преди 10 години
И кой ще ходи на "плаг" по перловската дето миризмата на водата може да се "напарфюмира" дез дори да се престрашиш да се намокриш.Аман от "архитекти" дето едно нормално, удобно, привлекателно градско място не направиха.
51
2
 
9
 
! Отговори
До Ок! преди 10 години
Еми пич в Бургас също идват много хора от малките градове и села в областтаСъщо има пренаселване но градът не изглежда в това окайващо състояние както Сф
50
0
 
8
 
! Отговори
Оптимист преди 10 години
Някой естествено веднага ще ме контрира като каже, че сега вместо коли има кафенетата на тротоара, но замислете се кой голям европейски град, коя столица няма подобна улица. Дори и кратко просъществувлите чешмички според мен бяха нещо от което хората имаха нужда, но заради неразбираемите от мен естестични възгледи на някого, бяха премахнати.
49
1
 
6
 
! Отговори
wtf преди 10 години
Ама ако го направят така, акитата къде ще отидат?
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
To triabva da go zastreliat! Ot 20 g. Arhitekt name Sofia i Vila murliava?!?***
47
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
София има нужда само от една промяна-много подземни и надземни паркинги, и действаща забрана за паркиране по тротоарите. Оттам нататък обстановката ще се прочисти и другото ще се оправи. Сега не се ходи направо, особено през зимата-навсякъде ламарина до ламарина. Градът прилича на авто-парк!
46
4
 
20
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
До Анонимен 34Пич, ела в София и обърни внимание на номерата на колите. Вече по-голямата част не са С и СА. Та, не ми говори за манталитет. София беше чист град. Но напълзяха комплексари с миниатюрно мислене и засраха всичко. Столичаните станаха в повече.
45
1
 
26
 
! Отговори
s преди 10 години
А можели аз да попитам защо господин главния архитект разреши това безразборно и хаотично строителство в София. Хиляди улици не приличат на нищо заради това, после София имала "мърляв вид". Защо не се направиха нови квартали, ами например Младост се пре презастрои и в момента прилича на ***. Строи се направо на улиците, няма тротоари, няма площадки за децата. Блокове и хипермаркети само,около блока имам 4 големи магазина и нито едно място където детето ми да си играе! Това ли ви е благоустрой
44
0
 
7
 
! Отговори
ГГВВ преди 10 години
Който разбира от течение на флуиди в открити сечения и е запознат с основните принципи за проектиране на корекции на реки, ще се зарадва много на карикатурата за перловска река- открит КАНАЛ. Нека творчеството на художниците и реалността да не се сблъскват!