Окупацията на СУ остава, пиле не може да прехвръкне

"Оставаме до оставка на кабинета", отсякоха окупаторите
Обновена: 27 яну 2014 16:59 | 27 яну 2014 11:47, Камелия Цветанова
376

Снимка: БТА

Студентите, които от три дни са окупирали Ректората на Софийския университет "Св. Климент", заявиха днес, че окупацията ще продължи до оставката на правителството.

Своебразната им пресконференция се състоя пред един от входовете на СУ.

Още по темата
На нея Моис Натан - студент по право в първи курс в СУ, заяви, че формата на "окупацията е променена и тя се радикализира, защото протестите продължават вече седем месеца, а ако се включат и февруарските протести от 2013 г., става една година".

"Декапсуловаме" се и търсим подкрепата на всички, които смятат, че оставката ще помогне, търсим подкрепата и на политическите партии, на неправителствените организации и на бизнеса, обясни Натан новата форма на окупацията на СУ.

Един от окупаторите на СУ Манол Глишев заяви, че "нощувалите тази нощ в Ректората са имали притеснения, че в университета може да нахлуе полиция в някой мъртъв час - между два и четири часа". Той отбеляза, че това не се е случило благодарение на широкото медийно отразяване на окупацията и на гражданите от протеста, които са дошли вътре в Ректората.

Окупаторите не пускат в сградата на Ректората на СУ преподаватели, администрация и студенти на висшето училище, въпреки че още в 9 ч. много от тях бяха пред вратите на сградата.

„Сградата на университета се взима за заложник, както всички хора в нея”, коментира по този повод преподавателят от катедра „История” проф. Искра Баева и определи проявата като тероризъм.

„Само терористите не преговарят. Тази малка група, която е вътре, няма нищо общо с университета. Вътре има единствено студенти, които по време на предишната окупация са гласували за оставането ѝ, но са били малцинство. По принципите на демокрацията мнозинството решава. В крайна сметка техните действия се изразяват в окупацията. Това е не само незаконно, но е и гражданско неподчинение, защото нарушава правата на другите”, коментира още проф. Баева.

Заради окупацията ректорът на университета проф. Иван Илчев сезира прокуратурата, защото има "обсебване на държавна публична собственост".

Той обясни, че окупацията пречи подготовка на документи за кандидатстване по проект за 5 млн. лева, на изплащането на заплатите на преподаватели и служители, което трябва да стане в петък, на приемането на бюджета за среща на ректори от университети от Черноморския регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


376
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
6 човека 300 журналисти е това е вече простотия на н та степен!Особенно ми е забавно да гледам един и същи брадат младеж да окупира и протестира навсякаде.Тоя брадата му да не е средство за фотосинтеза ,че основната му деиност е "протест"Да знам на кого е сайта ,ама това е толкова бутафорно ,че чак е смешно.
13
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Toест никой в СУ няма право да учи понеже шепа дрогирани *** искат Пожарникаря на власт.Демокрация.
12
4
 
38
 
! Отговори
преди 10 години
Точната българска дума за тези е: нехранимайковци
11
2
 
36
 
! Отговори
писна ми от идиоти преди 10 години
Чл. 22. Автономията на висшето училище не може да се нарушава чрез:4. осъществяване на дейност, накърняваща конституционни права на членовете наакадемичната общност, свързани с раса, народност, етническа принадлежност,произход, религия, убеждение, политическа принадлежност. !!!!!! какво повече има за коментиране ?!?!?! - тези вътре така наречените окупатори са си абсолютни престъпници !!!
10
6
 
42
 
! Отговори
дасд преди 10 години
абе полиция няма ли?
9
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези лигльовци май не са яли бой като малки. Е още не късно, ще го изядат сега!
8
12
 
52
 
! Отговори
Антимутра преди 10 години
Жалки платени наркомани на мутрата от Банкя.
7
7
 
57
 
! Отговори
:) преди 10 години
Извод: Не трябва да се позволява на диви селяни да следват в СУ.
6
7
 
47
 
! Отговори
Тодор преди 10 години
Малко ви е боя лигльовци, които имат единствено деструктивни идеи и действия, на такива сме се нагледали!!!!!!
5
57
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво имало и свестни хора в България!
4
9
 
31
 
! Отговори
Марсианец преди 10 години
Бълбоч......протестирайте ***!!!
3
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те и предните така казваха. :D
2
13
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
sad za narkomaniziranite plateni ot mutrite na gerb lumpeni.davai prfofesor ilchev.
1
71
 
27
 
! Отговори
ДОЛУ ХУНТАТА !!!! преди 10 години
Само така! Браво на младежите. ДОЛУ ХУНТАТА !!!