Кой е виновен за високите сметки за парно?

ДКЕВР вини "Топлофикация София", монополистът – отрича
Обновена: 28 яну 2014 14:05 | 28 яну 2014 09:49,
161
Кой е виновен за високите сметки за парно?
Снимка: архив, Булфото

Столичният общински съвет (СОС) е оттеглил изненадващо общите условия на "Топлофикация София" в началото на януари, след като миналата година сам ги е утвърдил и внесъл в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

"С това си действие реално е ощетил гражданите от възможности - като отпадането на лихвите върху прогнозните сметки например", коментира пред bTV Еленко Божков,член на ДКЕВР.

Още по темата
По думите му през февруари м.г. под натиска на гражданите и протестите срещу енергийните монополи СОС възлага на "Топлофикация София" да изготви нови общи условия. През юни общинарите ги утвърждават и ги внасят в ДКЕВР.

"Разглеждаме ги на открито заседание, на което обаче не дойдоха ръководителите на "Топлофикация София", канихме и кмета Йорданка Фандъкова 2-3 пъти – никакво внимание. След което най-изненадващо сега, в началото на януари, оттеглят внесените от тях общи условия. Те самите бяха предложили да отпаднат лихвите за прогнозни сметки. Лишават гражданите от възможността да не плащат за нероден Петко", обясни Божков.

Според него някой иска да пази статуквото, както и да се търси възможност за намаляване на топлинните загуби от неправилна експлоатация.

Божков твърди, че съществуват няколко възможни причини за високите сметки за парно през топлия декември – дистанционното отчитане, което обаче също предоставя прогнозни сметки, "прословутото" дялово разпределение, индивидуалните разпределители, топломерът и абонатната станция.

Той пресметна, че през 2013 година три пъти са се увеличили жалбите за високи сметки за парно в сравнение с 2012 година. В момента те са 8000, като към тях влизат и тези срещу ЕРП-тата, посочи той.

Елизабет Павлова от топлофикационното дружество обаче уточни, че става въпрос за жалби от цялата минала година при 430 000 клиенти в столицата.

Тя бе категорична, че няма "черни сметки", които да компенсират загубите на "Топлофикация София".

В средата на януари от дружеството съобщиха, че декемврийските сметки за парно в София са средно със 17% по-ниски в сравнение със същия месец на 2012 г.

74% от абонатите на компанията са със сметки до 150 лв. за последния месец на миналата година. На практика обаче се оказва, че оказва, че сметките не са по-ниски от миналогодошните, а по-високи, обяви енергийният министър Драгомир Стойнев.

По думите му повече от 25 жалби от абонати на "Топлофикация София" са постъпили през последните няколко дни във ведомството му. В по-голямата част от възраженията столичани се оплаквали от завишените сметки, получени през януари, които отчитат топлоенергията за декември 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
5
 
! Отговори
BenAdam преди 10 години
Ne zabraviate che na vas se pada visokata chest da platite ciganskite smetki, koito nikak ne sa malki
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
75 Най добрия комфорт се постига с ПЛОЩНО ЛЪЧИСТО ОТОПЛЕНИЕ, там където има керамични подове / теракота, гранитогрес , камък / се ползва подов с най-гоялм успех и най-вече в мокрите помещения , там където е дървен под е по добре да се облекат стените в тръби / а и стенното отопление работи дори и при 30С , тоест и слънчевите колектори в добавка са ефективни / а където няма стени могат да се ползват таваните още повече че същите тавани лятото се изплзват за охлаждане с чилър . НЯМА ПО ДОБРО
63
0
 
3
 
! Отговори
Вальо "ТОПЛОТО& преди 10 години
Е как така кой е "виновен" ?!?!.... "Виновни" - НЯМА! Особено пък в Абсурдистан! :) Тук просто има "ОПРЕДЕЛЕНИ КРЪГОВЕ" - Олигархични , Тоталитарни , ДС - КОИТО СА "ПУСНАЛИ" ЕДНИ ОТКРАДНАТИ ПАРИЧКИ ОТ ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ПОД ФОРМАТА НА "ЧЕРВЕНИ КУФАРЧЕТА" в МОНОПОЛНО-ОЛИГАРХИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ С ДОБРЕ ИЗБРАНИ И ПОСТАВЕНИ ШЕФЧЕТА И СЕГА СИ ГИ ИСКАТ........... И СИ ГИ СЪБИРАТ! :) ;) :) Тока НЕ Е ли същата работа? ;) А Мобилните оператори ( Особено един...) ?!?! :) ;) :).........
62
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Нали заради тези сметки ББ си подаде оставка! Сега е пак януари, една година по-късно и пак ГЕРБ ви е виновен, нагли червени узурпатори! Простият народ дето правеше контрапротести в защита на диктаторите от ДПС и БСП сега нека пият една студена вода за отрезняване!
61
0
 
1
 
! Отговори
Rommel преди 10 години
По-долу съм дал референтни стойности за енергийни разходи. Според мен не бива отопление с централен ТЕЦ да излиза по-скъпо за подобен имот при отопляващи съседи от посочените. Най-икономично излиза с качествен климатик, но климатика няма същия комфорт като на отоплението с радиатори. Затова освен климатик ползвам и газов котел. Голямо значение има и санирането на самата топлинна инсталация. С 1 дума не може да очаквате ниска консумация в несаниран панелен апартамент.
60
3
 
11
 
! Отговори
Недялков преди 10 години
Живея в панелен апартамент от 90 кв.м. За декември, престъпниците от топлофикация са ми начислили за сградна инсталация, 518 квтч !!!! Това означава по 17 квтч на денонощие! Крайно време е да спрем да плащаме ! До кога тази общинска фирма ще ни смуче кръвта? Трябва да ги затрупаме с жалби и да блокираме дейността им!
59
2
 
4
 
! Отговори
Debora преди 10 години
До Evgeni # 20Декември 150лв. за 170 кв.м. къща, всичко е на ток, вода, топла вода, отопление Па вие си плащайте за панелките по 200 лв. за 50 кв.м. Ako si postavish na pokriva 50 kv. kolektori i generator smetkatata za tok i topla voda shte ti e nuleva.Da no golemite i nenasitni darjavni i monopolistki ochi ne iskat da gledat kak na teb ti e dobre, oshte poveche ako vidiat che v glavata ti ima akal shte im se priiska da te unishtojat.TOVA E BALGARIA.
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Топлофикация е умален вариант на държавата ,виновни сме всички!Едните не плащат,другите крадът ,трети са тарикати и всичко това под шапката на монопола и пишман закона.Започнат ли 5 баби да гледат едно бебе става хилаво.
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
60 Ако имаше площно отопление особено СТЕННО , кото роботи със средна температура на водата 35С , тогава и ефективността на климатика е най-голяма дори и при минусови температури не му пада много КОП-а ,а пак е висок над 3 , тогава сметката ти ще намалее още повече . Най-ефективно е лъчистото отопление , широки площи , под , стени , таван които изъчват топлина . Иначе при климатиците както и конвектори и радиатори загряват само въздуха , но НЕ И СТЕНИТЕ
56
2
 
12
 
! Отговори
енергетик преди 10 години
Абе прости БСП-пари , Топлофикация беше одържавено от Станишев да прави номера на Б.Борисов. Вместо това доведе дружеството до фалит. След това го върнаха на Общината. Нали сте социално правителство защо не намалите цените на топлоенергията или само за тютюна ще мислите, защото така е казал Доган бей. Прости каскетаджии и небългари.
55
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ да ги махат и от общината, да може да се пооправят нещата. Където са останали ГЕРБери на власт, народа ще мизерства. Майй някой бързо забравиха, че в началото на миналата година ГЕРБ обявиха че ще има увеличение на тока с 40% сега хъкат и мъкат, че това което правел БСП с намалянето на цените на тока било грешка. Естествено грешка е за хората подпиращи монополите. Защото монопола не може да *** големи хапки. Сега е същото с топлофикация.
54
2
 
3
 
! Отговори
Инж. до 60 и 61 преди 10 години
Rommel - при цитираните от теб условия, централно отопление би било подобно или по-малко, като пари. 1Мвтч централно отопление е около 100лв. 1Мвтч газ е между 120 и 150лв.Калоян - Средномесечната температура през декември не е 10, а +0.5 градуса - това е ОБЩОДОСТЪПНА информация, но важно е да плюем и да пишем небивалици!!
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ами народа защота си трае
52
1
 
4
 
! Отговори
123434 преди 10 години
Без радиатори, на последен етаж сградна инсталация 38 лв. топла вода 17 лева а температурата на тръбите не стига и 30 градуса по целзий! За чий .......плащаме?
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
спокойно другия месец и за тока ще бъдат тройни сметките,измамниците от турското управление всеки ден ни омайват как са намалили тока на ушким
50
1
 
12
 
! Отговори
Калоян преди 10 години
Аз пък питам, като температурите през декември бяха средно около 10 градуса НАД нулата, защото сметката ми беше с 30% по-висока от миналогодишния (2012 г.) декември, когато си беше баш зима?
49
0
 
6
 
! Отговори
Rommel преди 10 години
Апартамент: 96 m2 чиста площ в новопостроена сграда с изложение югоизток, енергийна ефективност: прозорци-1.7 W/m2K, стени външни-0.46 W/m2K, под-0.5 W/m2K.Поддържана температура 22С с климатик високоефективен (3.5kW топлинна мощност) от 17h-21h и с кондензен газов котел от 21h-7h. 7h-17h без от.Топла вода и котлони на газ, фурна, хладилник на ток. Сметката за ток за декември е 50лв, а за газта 110лв.Много голямо значение има изложението, топлоизолацията и ефективността на използваните уреди.
48
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз питам и отговор не искам, защо от ЕС не премахнат тази несправедливост, да се рекетират хората със сградна инсталация и такса мощност, след като не ползваш услугите на топлофикация!!! --Защото Василев когато под теб и над теб и до теб се отоплвят и когато минават през помещенията ти тръби те топлоотдават и на практика ти доставят отопление Я ходи сгрей една къща насред полето и ще видиш разликата При вас много малко е необходими да се додаде топинна енергия за да стане нормално
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А защо плащате???Те на това разчитат, че сме *** ***.
46
3
 
6
 
! Отговори
Инж. Топлофикатор преди 10 години
-Сметките са ОК, заплатките на електоратът не са.-През комунизЪма Българинът се научи да бъде дребен тарикат, зат'ва маха топломери, манипулира водомери и после реве, че някой друг му е виновен.-Отоплението НЕ Е вторичен продукт от производството не електричество, но как да обясниш на някой кофражист, счетоводител, лекар след като няма образование по темата. Българите станахме разбирачи по всичко, дори и да нямаме минимална представа.-25 жалби от 430 000 хил.абоната? Браво Стойнев, Браво ДКВР