Кой е виновен за високите сметки за парно?

ДКЕВР вини "Топлофикация София", монополистът – отрича
Обновена: 28 яну 2014 14:05 | 28 яну 2014 09:49,
161
Кой е виновен за високите сметки за парно?
Снимка: архив, Булфото

Столичният общински съвет (СОС) е оттеглил изненадващо общите условия на "Топлофикация София" в началото на януари, след като миналата година сам ги е утвърдил и внесъл в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

"С това си действие реално е ощетил гражданите от възможности - като отпадането на лихвите върху прогнозните сметки например", коментира пред bTV Еленко Божков,член на ДКЕВР.

Още по темата
По думите му през февруари м.г. под натиска на гражданите и протестите срещу енергийните монополи СОС възлага на "Топлофикация София" да изготви нови общи условия. През юни общинарите ги утвърждават и ги внасят в ДКЕВР.

"Разглеждаме ги на открито заседание, на което обаче не дойдоха ръководителите на "Топлофикация София", канихме и кмета Йорданка Фандъкова 2-3 пъти – никакво внимание. След което най-изненадващо сега, в началото на януари, оттеглят внесените от тях общи условия. Те самите бяха предложили да отпаднат лихвите за прогнозни сметки. Лишават гражданите от възможността да не плащат за нероден Петко", обясни Божков.

Според него някой иска да пази статуквото, както и да се търси възможност за намаляване на топлинните загуби от неправилна експлоатация.

Божков твърди, че съществуват няколко възможни причини за високите сметки за парно през топлия декември – дистанционното отчитане, което обаче също предоставя прогнозни сметки, "прословутото" дялово разпределение, индивидуалните разпределители, топломерът и абонатната станция.

Той пресметна, че през 2013 година три пъти са се увеличили жалбите за високи сметки за парно в сравнение с 2012 година. В момента те са 8000, като към тях влизат и тези срещу ЕРП-тата, посочи той.

Елизабет Павлова от топлофикационното дружество обаче уточни, че става въпрос за жалби от цялата минала година при 430 000 клиенти в столицата.

Тя бе категорична, че няма "черни сметки", които да компенсират загубите на "Топлофикация София".

В средата на януари от дружеството съобщиха, че декемврийските сметки за парно в София са средно със 17% по-ниски в сравнение със същия месец на 2012 г.

74% от абонатите на компанията са със сметки до 150 лв. за последния месец на миналата година. На практика обаче се оказва, че оказва, че сметките не са по-ниски от миналогодошните, а по-високи, обяви енергийният министър Драгомир Стойнев.

По думите му повече от 25 жалби от абонати на "Топлофикация София" са постъпили през последните няколко дни във ведомството му. В по-голямата част от възраженията столичани се оплаквали от завишените сметки, получени през януари, които отчитат топлоенергията за декември 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 35КЪЩА, КЪЩА МОЙТО МОМЧЕ. ИНСТАЛАЦИЯТА Я ПОЗНАВАМ! НЯМА КОЙ ДА СЕ ДОБЕРЕ!!!!
44
1
 
4
 
! Отговори
Кирил преди 10 години
До 9.Тука пишат някакви хора със малък мозък.Тя топлофикация си е държавна, няма как да я национализираш повече :)
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не , не е виновна управляващата тройна коалиция , не , виновни са Педро Торес от Чили , Маме Оае от Конго и Асуке Цукае от японското село Яказуке
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 45и той е на дърва.
41
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Управлението на пожарникаря от Банкя, който, зает с рекети, с кражби на коли в Унгария, с наркотрафик, с произвадство на незаконни цигари, с магистрални грабежи, с пране на мръсни червени пари и прочее престъпни дейности, едва смогнал завалията да прочете "Винету"!Така че, управлението на ГЕРБаджийските мутри е най-голямата катастрофа за бедната ни държавица, и най-големият срам в историята й! Местан и Станишев са агънца, в сравнение с огнебореца от СИК!
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 35краде ги естествено-станишев и моника.
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Зимата 2013г. ел енергия отчетена за 45дена-високи сметки-протести -избори.Не че цената на тока бе толкова висока но по сценарий се отчетоха 45дена. Аналогично е и сега с парното-натиск и компрометиране на кмета на София. Като тези които ръководят топлофикация сигурно 90% са комунисти,те са навсякъде.
38
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
33 Да точно така парноото е вторичен продукт алед производството на ел. енергия и АЗ ти плащам част от сметката иначе тя щеше да ти е по дебела от 210 лв , трябва да е по дебела от 210 лв. Зависи от много фактори , стени , дограми , съседи , твоята лична пестеливост , тя също е фактор
37
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБерската фотоволтаична мафия прави всичко възможно да свали правителството на Пламен Орешарски и да върне своя любимец Бойко Борисов на власт.ГЕРБ искаше да вдига цената на тока с 40% ! Забравихте ли ?!БСП го свали с 5% !ГЕРБ държеше пенсии и заплати замразени 4 години.БСП вдигна веднага минималната работна заплата и обеща ежегодна индексация на пенсиите.ГЕРБ упорито отказваше да вдигне "майчинските".БСП ги вдигна веднага щом дойде на власт.ГЕРБ работеше в полза на Вашингтон и Тел Авив
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До пенаНе знам какво разбирате под стар в бкп, но по мое мнение на година и половина е нов. И не живеят в 600-квадратовите ви апартаменти, но на 10 метра, в съседна стая в нормалния свят е нормално.
35
0
 
16
 
! Отговори
таратор преди 10 години
Елементарно може да се решат нещата , но тогава всичко ще е ясно и няма да може да се краде. Същото е и с такса смет и завишените оценки на имотите и всичко окупирано от крадците в държавата. И няма значение ***, червени, зелени, селяни и не знам си кви. Просто крадци и мошеници превзеха държавата и ще крадат , докато не разбереме, че радлелението ни едни срещу други е само в тяхна полза.
34
3
 
11
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 10 години
Бойко Борисовкомунист, баща му служител от МВР, онова за дядото е за наивници. Цветан Цветанов-син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов. Цецка Цачевапартиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен. Николай Младенов-син на служител на ДС от високо засекретено ниво. Сергей Игнатовсин на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси. Росен Плевнелиевплатен първи секретар на общински комитет на ДКМС. Симеон Дянков-стипендиант на фондация Людмила Живкова.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аре у лево
32
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Държавата беше фактически зверски съсипана от ГЕРБ всячески! Народа още не може да се опомни! 10 милиарда изхарчени резерви! Спиране на разплащанията към всички бюджетни а парите бяха вкарани в банките на ГЕРБ за да печелбарстват с тях и Борисов да си ги върти в наркобизнеса. Резултат - масови фалити и съкращения, обедняване, мизерия, самозапалвания. НАП събира с 1 милиард по-малко приходи заради неразплащането и съсипването на икономиката на държавата! Никога повече ГЕРБ!
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
32 А провери ли дали не ги краде някой , има ен на брой начини по трасето от таблото до апартемнта им .Между другото при Топлофикациите основня проблем е кражбата между съседите в един вход,блок и т.н.
30
7
 
4
 
! Отговори
пена преди 10 години
До АнонименАко хладилника е стар и баба ти го държи до дървената печа като нищо ще навърти 200 лева ток...
29
1
 
10
 
! Отговори
Иван-ама не глупака. преди 10 години
210 лв за декември за 60 кв. м панелка . Незнам сумата ли е голяма или заплатите са малки ,но нещо не е наред. Все пак да не се забравя че парното е вторичен продукт след производството на електроенергия и ние го купуваме вместо просто да излети през комина.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой ще ми обясни ли как 90 годишен дядо и 88 годишна баба, които се топлят на дърва(мойте баба и дядо) и единственият им разход за ток са 1 хладилник, 3 лампи и един 36 инчов телевизор(който аз лично купих преди 6 месеца), имат сметка ЗА ТОК 260лв. МОНИКААААА НЕ СЕ ЛИ НАЯДЕ?!?!?!?!!?
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дори тези които са на централно отоление са най-добре , винаги са били най-добре , на всичкото отгоре ВИНАГИ ДОРИ И И ДНЕС , ние останалите които не сме на " парно " сиреч към Топлофикациите им плащаме част от сметката ,а при социализма беше още повече , така че да спрат да реват .
26
0
 
12
 
! Отговори
U преди 10 години
Много се краде от Топлофикация.Вместо да е едно суперпечелившо дружество,то е на загуба.