Катин – "възстановка" на Братската могила

Неизвестни художници изрисуваха паметника в Борисовата градина
Обновена: 5 мар 2014 12:29 | 5 мар 2014 12:27,
355

Снимка: Булфото

Братската могила в Борисовата градина осъмна в полски и украински цветове в деня на годишнината от Катинското клане.

Така в рамките на десетина дни, паметници, свързани със съветското ни минало, бяха преобразени от незнайни художници в тъмните часове на денонощието.

Още по темата
На 23 февруари Паметникът на Съветската армия осъмна изрисуван с флага на Украйна, а на 2 март, отново същият паметник, бе нашарен с червен спрей и надпис: "Долу ръцете от Украйна".

Снощи неизвестни художници пък са изрисували статуите от т.нар. Братска могила в столичния парк Борисова градина. Част от скулптурите са оцветени в цветовете на Полша и Украйна, а в очи се набива надписът: "Катин, 5 III `40". 

Катинското клане е едно от зловещите масови убийства по времето на Втората световна война – тогава съветски войски избиват близо 22 хиляди поляци. Жертвите са взети като пленници, когато СССР нахлува в Полша през септември 1939 година. Разстрелите са извършени главно в гора край село Катин (на 18 км западно от Смоленск, Русия).

В клането загиват много полски войници, офицери, представители на интелигенцията – цветът на полската нация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
7
 
7
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
До Анонимен--251 ; Защо се срамувате да кажете за Руските бомбардировки през ПСВ.Нали те ни Съсипаха черноморието. Първите бомбардировки са извършени от Югославия --1941 г. Да си чувал нещо?. САЩ и Англия ни бомбардираха , но СССР ни окупира ,което е по--страшно. Тяхната бомбардировка започна от ДЕВЕТИ и още не можем да се оправим от нея.
237
4
 
6
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
До Антон--266 ;Ами това може да се реши много лесно.Даго съборят или махнат от там и няма да го драскат.Комунистите да отделят част от откраднатите имоти , да си направят музей на комунизма да си обират ЧУКОВЕТЕ И СЪРПОВЕТЕ ида ги сложат там.Да издигнат по висока стена че да не ги виждаме.Те да ходят там да ги гледат и да се просълзяват от умиление.
236
1
 
5
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
До недоволен--248 ; Ти наясно ли си че и в двата случая --1920 и 1939 г. АГРЕСОРА Е РУСИЯ.Тя нападна и в двата случая Полша.След ПСВ Полша става независима.Създадена е след Версайския договор. Русия и Германия я наричат; ВЕРСАЙСКОТО . 1939 г Същите си я разделят--32% за Германия и 68% за Русия.
235
0
 
7
 
! Отговори
Generalplan Ost преди 10 години
Руснаците избили няколко полски офицери-националисти...Според Generalplan Ost, е трябвало да бъдат изтребени или изгонени 80-85% от поляците, 50-75% от чехите, 50-60% от руснаците, намиращите са в европейската част на СССР, други 15-25% е било планирано да бъдат изпратени в Сибир. 25% от украинците и белорусите е трябвало да бъдат избити, други 30-40% от украинците и други 30-50% от белорусите е трябвало да бъдат прогонени на изток.
234
11
 
14
 
! Отговори
3 преди 10 години
абе тая фашистка *** от дсб не разбра ли че загубиха войната? ***, загубихте войната. нацизма беше победен. боичките и знаменцата няма да изтрият историята фашаги долни.
233
2
 
3
 
! Отговори
иво преди 10 години
До Анонимен 262,, Много си *** Сашееее " . Поне от едното любопиство ( да не се излагаш ) да беше погледал в нета за какво иде реч . Ама *** си е тъпо .
232
7
 
6
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
Боли ме к.... и за червеноармейците, и за поляците, и за Катин!Нека си гледаме в нашата гаванка
231
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До petter.bojinov Ти какво искаш, някой да им оплете топли чорапи, при положение, че са нахлули да унищожат държавата им?
230
3
 
3
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
До Анонимен 257 много точно във Виена там чалга културата не е на почит, и предполагам 90% от студентите не си пишат името със малка буква, а тук стават рано да имат време за повече простотии.
229
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До petter.bojinov:)))) ***... Значи лошите поляци нападат, добрите червеноармейци ги обръщат в бяг, но лошите ги издебват и бягайки се връщат и ги уморяват от студ. И всичко това става край Варшава, кой знае защо. Истината е, че Ленин праща комунистическата армия да покори Полша, която току що се е освободила от руско робство.
228
5
 
8
 
! Отговори
petter.bojinov преди 10 години
Когато атовете се ритат магаретата страдат - не сме си научеили поговорките.Преди за Катин не се сзнваеше много сега се знае половината.Исдторията запачва сле д първата световна война. виждайки гражданската война в Русия поляците решават да я нападнатл. Руснаците ги обръщат в бяг. В преследването се отдалечават от обозите си. Поляците се връщат и пленяват 18 000 войника, които са оставени без топли дрехи на голо поле в мразовита зима..След като се знае зца Катин редно е да се знае и за това.
227
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До $$$$$след битката при Варшава ,спечелена от маршал Пилсудски са пленени около 70 хил червеноармейци----------------- Какво са търсили червеноармейците при Варшава, която е столица на Полша?
226
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВидялВ центъра на Виена има паметник на Съветската армия. Никой не рисува върху него. -------------- А трябва.
225
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До недоволен Това е новата лъжа, че поляците избивали червеноармейци. Първо не е вярно, никого не са избивали, второ червеноармейците са нападнали Полша и са си изяли боя.
224
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До недоволен Полша не е избивала никакви военопленници.
223
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В интернет се появила запис на разговор на върховния представител на ЕС по външните работи Катрин Аштън и външния министър на Естония Урмас Пает, която се оказала в разпореждане на Службата за сигурност на Украйна.Двамата европейски политици обменили впечатления за ситуацията в Украйна. Урмас Пает споменава за това, че снайперите, стрелящи срещу хората в Киев, били наети от лидерите на Майдан. Той разказва, че всички улики, които му показали, свидетелстват, че и протестиращите, и сътрудниците
222
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато Фъндупкова сложи камери по паметниците тогава ще спрат да ги мацат !Сега и аз се надъхах да оцветя паметника в Южния парк на американските летци дето са съсипали Българи и най-вече София от бомбардировки по време на втората световна
221
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До !!! 243Кретенчо - дбра или лоша тоа е Българска история , но за теб тя е без значение .Твоята история явно я пишат зад океана така ,че в Вългария твоите дедиса тези пукнали при бомбардировките на София . Така ,че върви при дедите си в тяхната земя - ,,доброволно завзета,, от унищоженото коренно население.
220
12
 
7
 
! Отговори
ViturStSt преди 10 години
До РазпутинТова е разликата в Щатите отиват кадърните и който може.
219
6
 
11
 
! Отговори
ViturStSt преди 10 години
По тошево време разправяха, че дъвките турбо са заразени с холера от турците щот с в нато.Пак никой не купуваше дъвките "Идеал"