Катин – "възстановка" на Братската могила

Неизвестни художници изрисуваха паметника в Борисовата градина
Обновена: 5 мар 2014 12:29 | 5 мар 2014 12:27,
355

Снимка: Булфото

Братската могила в Борисовата градина осъмна в полски и украински цветове в деня на годишнината от Катинското клане.

Така в рамките на десетина дни, паметници, свързани със съветското ни минало, бяха преобразени от незнайни художници в тъмните часове на денонощието.

Още по темата
На 23 февруари Паметникът на Съветската армия осъмна изрисуван с флага на Украйна, а на 2 март, отново същият паметник, бе нашарен с червен спрей и надпис: "Долу ръцете от Украйна".

Снощи неизвестни художници пък са изрисували статуите от т.нар. Братска могила в столичния парк Борисова градина. Част от скулптурите са оцветени в цветовете на Полша и Украйна, а в очи се набива надписът: "Катин, 5 III `40". 

Катинското клане е едно от зловещите масови убийства по времето на Втората световна война – тогава съветски войски избиват близо 22 хиляди поляци. Жертвите са взети като пленници, когато СССР нахлува в Полша през септември 1939 година. Разстрелите са извършени главно в гора край село Катин (на 18 км западно от Смоленск, Русия).

В клането загиват много полски войници, офицери, представители на интелигенцията – цветът на полската нация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
10
 
14
 
! Отговори
недоволен преди 10 години
Да, разстрела на полските военнопленни е грешка, трагедия, но това са реалностите на Втората световна война, жестоко изстребление на човечеството. Да не забравяме че Полша през 1920 г след войната с Русия избива близо 60 000 руски военнопленни, така че каквото почукало такова се обадило. Това не оправдава действията и на двете държави, недопустимо е да се избиват военнопленни, но когато Сталин заявява че СССР не признава статута военнопленен, а всички са предатели то резултата е такъв.
217
4
 
5
 
! Отговори
Разпутин преди 10 години
До !!!а ти що не заминеш за любимото USA?Щото не те щат,промит мозък
216
2
 
15
 
! Отговори
$$$$$ преди 10 години
до 243Трябва да се забрани на хора който не са живели поне 10г. по Тошово време да коментират за този строи защото нямат собствено мнение.Чели чули каза ли/всяка лъжа изречена 100 пъти ,автоматически се превръща в ИСТИНА Гьобелс/това важи хората от двата лагера.Времето минава а историята я пишат победите ли те.
215
2
 
10
 
! Отговори
lgukgg преди 10 години
Снайперистите, които стреляха срещу протестиращи и милиция в Киев, били наети от лидерите на Майдана, става ясно от изтекъл в медиите телефонен разговор между върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън и естонския външен министър Урмас Пает.
214
1
 
0
 
! Отговори
$$$$$ преди 10 години
до 233обяснявам защо след ВСВ победителите /под натика на еврейската общност/ искат да се накажат всички свързани с нацизма.В БГсе създава народният съд и се избиват всички който са подписали и изпълнявали /Законът за защита на нацията /нали спасихме тези евреи.Руснаците наказват тези който са дали съгласието за разтрела70 хил червеноармейци.
213
11
 
8
 
! Отговори
!!! преди 10 години
Всички съветски ***, като този горе на снимката и всички петолъчкополконници, моля ви дружно се отправете към братската ви Росия или към Северна Корея, моля ви разкарайте си дирниците от земята на дедите ни.***.
212
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докога *** медии ще дават трибуна за изява на хулиганстващ бояджия. Панска Полша има историческата заслуга с поробването на руски земи ние да не се освободим 150-200 години по-рано. Много се радвам че придавате Украйна на полските великошовинистки елементи, но полското влияние в украйна е слабо клони към нула, за разлика от руското. Докога медиите ще показват хулиганските актове???????????????????????????????????????
211
5
 
2
 
! Отговори
Разпутин преди 10 години
До До 223Ти явно си много корав на приказки,но си си играл със срамотиите до като вандалчетата са мазали паметници,жалко че и аз не съм бил там да бъда свидетел на този вандалски акт та да им припомня някои педагогични методи познати от 90-те
210
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименами щом самите германци са оставили комунистическите паметници, а такива фашистки няма, сам си отговори - ***!
209
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До $$$$$ 229Това го няма по CNN , за полша няма значение колк е избиала важното е вой да има щото чичо сам ще резне парите. Опитай да пуснеш пост за ядрената бомбардировка на СССР над Хирошима и Нагазаки и само брой ***.
208
3
 
8
 
! Отговори
$$$$$ преди 10 години
Паметникът е обект, чиято цел е да напомня за нещо, обикновено за починал човек или важно събитие.Всяко действие срещу паметника се нарича вандализъм.
207
9
 
13
 
! Отговори
Видял преди 10 години
В центъра на Виена има паметник на Съветската армия. Никой не рисува върху него.
206
0
 
1
 
! Отговори
иво преди 10 години
Гедам доста историци тук , та да питам ако може малко разяснения за съветско -полската война от 1920 .
205
3
 
6
 
! Отговори
$$$$$ преди 10 години
как се чете историята,както дявол библията.Малко известен факт е ,че след битката при Варшава ,спечелена от маршал Пилсудски са пленени около 70 хил червеноармейци- всички до един са избити от поляците. И това е отговора на червеноармейци.
204
6
 
10
 
! Отговори
M.Jane преди 10 години
Уважаеми комунисти/социалисти, леви и т.н./, свиквайте - никой не ви обича, никой не ви ще паметниците. Вашата идеология отива там на където се е запътила - към бунището на историята.Колкото и да не ви се иска...
203
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 220 н. 224Не гъзолизин ,демокали,, като теб за едното лизне подарихте държавата .
202
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 219Ми знам ли. Райхстага май си стои, а мавзолея сега е паркинг...събарянето на исторически паметници е израз на простотия и невежество и неуважение към историята, независимо дали харесвате комунистите, руснаците, турците или американците
201
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И наглите комунисти са се опитвали да натопят германците.В новата и най-нова история няма по-голямо зло от комунистическите режими.
200
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПАМЕТНИЦИ? ЗАЩО СА НИ? ВЪЗХВАЛА И ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД КАМЪК,ПРЕД МЪРТАВ МАТЕРИАЛ НЕ ПРИЛИЧА ЛИ МАЛКО НА ИДОЛОПОКЛОНСТВО? УЖ КОМУНИЗМА СИ ОТИШАЛ,А СИМВОЛИТЕ МУ СТОЯТ?!
199
1
 
2
 
! Отговори
ViturStSt преди 10 години
До заняДа бе да. А руските и германските войски спират точно по една гранциа (която не била договорена първоначално)Преди поляците да искат помощ са получили искреното предложение за помощ от русия представляващо отдаване на цялата жп мрежа на всички комуникации и всички военни складове на чужда армия.