Столична община ще прави конкурс за паметника до НДК

Диков: Отворени сме за всякакви идеи
10 апр 2014 14:44,
39
Столична община ще прави конкурс за паметника до НДК
Снимка: архив Булфото

Столичен общински съвет одобри доклада на главния архитект на София Петър Диков за програма за провеждане на конкурс: „Паметник „1300 години България”, предаде „Фокус.

По думите на арх. Диков, конкурсът ще започне веднага, след като решението бъде подписано, и ще приключи до края на юни. Ремонтът на пространството около НДК ще започне през май.

Преди гласуването на доклада от СОС Диков заяви, че предвижданият конкурс ще бъде възможно най-широко отворен за всякакви идеи. По думите му зад идеята паметникът да се запази и да се обнови застават Съюзът на художниците, Съюзът на архитектите – хора, които застават на страната на авторите.

От другата страна, има радикални мнения, които искат паметникът да се премахне и да се направи нещо друго. „Понеже аз съм привърженик не на силовите решения, а на аргументираните решения с доказани творчески идеи, желая да се направи конкурс и хората и професионалистите да видят има ли по-добра идея, може ли да се представи нещо, което да удовлетворява софиянци като знаков обект в София или не”, каза арх. Диков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
трябва да сложат паметник на Бай-*** с увиснали мустаци и потури ...с тенискa с надпис СССР ... в поза на очакване на новия месия - Путин ... в краен случай може и Бареков или дори Сидеров
16
0
 
0
 
! Отговори
wtf до тцЪ преди 10 години
Всъщност не е. До колкото четох наскоро, в момента се намира във военно-историческия музей в София.
15
4
 
3
 
! Отговори
На..уйник преди 10 години
Аз па викам шо не земът пъ да напраят един паметник на последния султан на Отоманската империя, тъкмо шъ им допадне на даун-четата писали по-долу. Кат ни сакате паметник на българската история, нека е на някой от новите ви идоли, може и на Обама, долара или еврото. Аман от професори без диплома расли след 1990 и образовани по "модерната" западна система! Я си кажете колко сте тука 2-3 или си един с 5 ника?
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако беше някоя бяла държава ... и един месец нямаше да го търпят тоя скелеттука наще бюрократи са прекалено заети с рушвети ...къде ти време за паметници някакви
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не случайно софиянци нарекоха онова чудовище "шестоъгълен петоху/й/ник".За да не се харчат общински пари за демонтиране и разчистване на останките му, предлагам да се обяви конкурс по ромските махали - която група се справи най-бързо с тази задача, тя да вземе "джилязуту".
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-добре на мястото му да се издигне една безлика, в която да се люлеят бронзовите скулптури на всеки бивш кмет на София, а пред целия архитектурен ансамбъл - слециална бесилка им за главния архитект на София.....
11
1
 
6
 
! Отговори
3 до 5 (77777) преди 10 години
Не казвам, че е задължително възстановените мемориални стени да се издигнат точно на мястото на развалините на този грозен паметник. Може да се обсъди къде ще е най удачно да бъдат разположени те. Там пространството е наистина огромно - чак и хотел построиха на територията на бившата казарма.На мястото на паметника е най-разумно да има зеленина, както предлагат по-долу - трева и цветя.
10
0
 
0
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
До wtfЗащото най-вероятно е унищожен, а си мисля, че такава задача не би следвало да се дава на наши архитекти и скулптори. Ефектът ще е поредният крилат кубизъм с малко бронз за украса.
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да се възстанови в първоначалния си вид!
8
2
 
3
 
! Отговори
wtf преди 10 години
Защо просто не върнат паметника на загиналите във войната българи, който комунистите махнаха от там?
7
3
 
9
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Бидейки наясно с компетенциите и уменията на арх. Диков, мисля че модернизацията на паметника само ще го направи по-грозен. Действително, най-добрият вариант е това да се демонтира и на мястото му да се направи цветна градинка. Мемориал на загиналите за България също е добра идея, но за тая работа ти трябва нормален проект. При Диков такова животно-НЕМА!
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мисля, че няма спор, че трябва да се махне, но може да се направи компромис - хем да се махне, хем да остане там, но в умален вид и не по-висок от метър и половина.
5
4
 
7
 
! Отговори
77777 преди 10 години
При всички положения тази грозотия трябва да се махне. Не мисля, че е удачно да се връщат стените с имената на загиналите в войните преди 100 години. Тогава околността е била съвсем друга, но и връщането на стените е по-добре, отколкото това плашило.
4
3
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
За мен най-доброто решение е паметника да се махне от там и на негово място да има трева и дървета, които са крайно недостатъчни в този район. Вчера минах там и точно това си помислих.Съвсем друг е въпроса какво да се прави с паметника след като се махне. Може да се сложи някъде другаде, например в двора на хората, които искат да се запази.
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А може ли просто да се махнат развалините от предишния паметник? Не е ли по-добре там да има повече въздух и простор, вместо да задръстваме пространството с още една грамада?На никого ли не идва на ум, че най-достойното и справедливо решение е да бъдат възстановени великолепните мемориални стени с имената на загиналите за България. Или капризите на отдавна покойната Людмила Живкова все още са закон в съзнанието на отучените да мислят самостоятелно?
2
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Махнете тази *** на нереза Валентин Старчев и поставете паметник на Милтън Фридман и Фридрих фон Хайек, как са се прегърнали и тъпчат върху България. Нещо както едно време Леонид Брежнев и Бай Тошо.
1
15
 
4
 
! Отговори
СОФИЯ преди 10 години
НАЙ ГРОЗНАТА СТОЛИЦА