Лекари от Спешна помощ - София отново на протест

Медиците настояват за ръст на заплатите и защита на екипите
7
Лекари от Спешна помощ - София отново на протест
Снимка: архив, БулФото

Лекарите, работещи в Центъра за спешна медицинска помощ в София, отново протестират пред сградата на центъра и настояват за повишаване на заплатите, защита на екипите и 7-часов работен ден, съобщи БТА.

Те смятат, че е необходимо на смяна да работят между 25 и 30 екипа, за да може градът да се обслужва нормално. Лекарите заявиха също, че все още няма екипи, които да работят в изнесени филиали на центъра.

Още по темата
Протестът не е свързан с новоназначения изпълняващ длъжността директор на центъра д-р Александър Златанов, а е заради обещанието на здравния министър Таня Андреева отпреди месец, че ще има план за действие за решаване на проблемите в Спешната помощ.

Хората мислят, че има повече екипи на разположение, но в действителност екипите не са повече от 12-13 на смяна, каза д-р Мария Пеева, лекар от центъра. По думите й в момента общо четирима лекари са в продължителен отпуск по болест, а две трети са хора над 50-годишна възраст.

Едва ли ще се намери желаещ да работи при нас заради агресията на пациентите, стреса на работното място и ниското заплащане, допълни д-р Пеева.

Медиците са категорични, че този път няма да слагат срок на символичните стачни действия, а ще настояват за правата си, докато здравната система се промени.

Поредната вълна протести в Спешната помощ беше провокирана след нападението над д-р Буен Тодоров от София, който миналата седмица беше нападнат по време на работа. При следващи прояви на саморазправа спешните екипи са готови да преминат към гражданско неподчинение в извънработно време.

Днес Александър Златанов, и.д. директор на Спешна помощ – София, заяви пред БНТ, че в критичните квартали са ангажирани и органите на реда да придружават екипи на Бърза помощ.

„Не може да реагираме на всички обаждания, има си приоритети, оттук се получава изнервяне у хората със забавени случаи. Направени са първите стъпки за защита на работещите“, увери Златанов и призова да има сериозни наказания за посегателство над служители на Спешна помощ.

Подробности четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
лекар преди 9 години
Е то не беше Цветан Цветанов,не беше Таня Андреева.Това вече не се трае.Имам тук работа за около година и после бягам от България.И сега съжалявам,че съм останал.
6
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 9 години
След като 20 годишна секретарка в иначе "задлъжнялият "НЕКвзема заплата 3000 лв,а лекар от спешна помощ 600лв защо искате тези хора да работят?Всички досега управляващи -и ГЕРБ и БСП сякаш се надпреварваха кой повече ще се изгаври с тях.Като капак сега са сложили верен на БСП директор който им намали заплатите!Някой пък шопски тарикати взеха та биха няколко от работещите в ЦСМП София.Помнете ми думата,че със свещ ще има да да търсите кой да ви спасява само след няколко години.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що за простотия да си агресивен към хора, които си извикал да ти помогнат. Тия хора спасяват живот заслужават високи заплати и уважение. Егати държавата! Къде е всъщност държавата?
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като самата министърка призовава към насилие от екрана,така ще е"Експертите" от министерството също са отговорншХора,които нямат и бегла представа за рботата на спешна помощ ръководят,т.е. прибират комисионните от парите за оборудване/не са лев-два,а милиони/
3
0
 
9
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
КАТО НЕ СА ОСИГУРЕНИ ЩЕ ПЛАЩАТ ИНАЧЕ НИЕ ТРЯБВА ДА ИМ ПЛАЩАМЕ.ДНЕС В ПАЗАРДЖИК ПРИСТИГНАХА ТУМБА ОТ 30 ***- СМЕСЕН ЕКИП С ДВА ТЪПАНА И ***. ТАКЪВ ШУМ ВДИГАХА В ДВОРА НА БОЛНИЦАТА , ЧЕ БОЛЕН САМО ДА НЕ СИ. ДОЙДОХА ДА СИ ПРИБЕРАТ" ГОЛЯМАТА " МАЙКА НА 14 Г. С БЕБЕЛЬОКА.-БЕДНИ БИЛИ НЯМАЛИ ПАРИ , ЗА ТЪПАНИ И ЗУРНИ ИМАТ. ТО САМО ТОВА ГИ ВЪЛНУВА.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изобщо да не се ходи до критичните квартали, докато не станат нормални като останалите: задължителна адресна регистрация и който е неграмотен никакви социални! А не да се правят на дискриминирани и онеправдани ***.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тия още ли ще реват.ето какво ми се случи преди два дни в Хирургиите в Пловдив при посещение на спешен кабинет с баща ми.на регистратурата ми издадоха бележка в 22.16 и като се застоях пред ,,спешния,, кабинет та влязохме в 01.40.беше пълно с тумби *** които бяха заседнали от рано там.срущу 20 лв-видях го това-ги приемаха без проблеми.да ,спешен кабинет е,не могат да ги върнат.но какво да правим ние които си плащаме редовно осигуровките и искаме да отидем дори и на спешен кабинет нормално .