Асансьорът убиец пропаднал заради скъсани въжета

Спешно проверяват асансьорите в страната
Обновена: 19 авг 2014 18:01 | 19 авг 2014 16:04,
147
Асансьорът убиец пропаднал заради скъсани въжета
Снимка: Булфото

Основната причина за пропадането на асансьора в столичен блок в района на "Цариградско шосе", при който 46-годишна жена загина, а друга пострада тежко, е скъсване на товароподемните въжета на кабината. Това сочи първоначалният оглед, обяви на пресконференция председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков. 

Още по темата
При проверката е установен некачествен ремонт, при който въжетата не са били съосно към ролките, те са се въртели и са се търкали в двата края на ролката и това е довело до износване на въжетата.

Друг е въпросът защо клиновете, които са предвидени да заклинят кабината в случай на скъсване, не са сработили, сега обаче не може да се каже, защото кабината е размазана в шахтата и трябва да се извади, допълни Цанков. Той обясни и че фрикционната шайба на асансьора е била за четири въжета, а те са били две. Сега се прави проверка дали двете въжета са равностойни на четирите.

По случая ще се води наказателно производство и ще се търсят виновни лица, обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той съобщи, че във фаталния блок живее зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Стефан Цанов призна, че това е най-тежкият случай от последните години. Той изказа съболезнования към близките на загиналата жена и изрази надежда другата жена да бъде спасена от лекарите.

Според него не може да се изземе лицензът на фирмата, поддържала пропадналия асансьор, а може само да й се наложи акт. Шефът на агенцията определи това като "погалване" и обясни, че проблемът в такива случаи е, че още на следващия ден фирмата си подава отново документите. "И ако те са наред, лицензиране не може да бъде отказано", обясни Цанков.

Той информира, че фирмата, която извършва технически надзор на фаталния асансьор, се грижи за над 12 000 асансьора, а контролът се прави от 6 човека. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е съставила на фирмата 11 страници с нередности, а последните месеци са й съставени 15 акта за нарушения от всякакво естество.

След инцидента вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди извънредна проверка на всички асансьори в страната. Тя трябва да започне още днес, за да се гарантира сигурността при тяхната експлоатация.

По-рано стана ясно, че пропадналият асансьор е преминал преди месец техническа проверка, като не са били установени нередности. Последният генерален ремонт е бил направен преди три години. Ще се проверяват документите по ремонта, както и дейността на надзорната и поддържащата фирми. Цанков изрази надежда днес до края на деня или утре да има пълна информация по случая.

Той обяви, че агенцията е подготвила предложения за промяна в Закона за техническите изисквания и се надява те да бъдат приети спешно от правителството. Сред предложенията са ограничаване на броя на съоръженията с повишена опасност, за които се грижи един техник или проверяващ. От агенцията искат да не може фирма с отнет лиценз поне две години да кандидатства за тази дейност и др.

Друго предложение е да се ограничи броят на фирмите, които се занимават с поддръжка на асансьори и с технически надзор.

Пострадалата 41-годишна жена, която също е била в асансьора, който падна от 9-ия етаж, е стабилизирана, но остава в тежко състояние в Окръжна болница. Вече е приключила първата операция, на която е била подложена. Лекарите са овладели огромната кръвозагуба, но продължават борбата за живота й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: асансьоринцидент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ами знаеш ли, аз живея в центъра и нашия асансьор - марка Шиндлер е на почти 60 години.Според всички действащи наредби, трябваше да е спрян още преди 25 години. Сигурен съм обаче, че той е по-безопасен и ще надживее едно 80% от действащите асансьори в София в момента." Ето за това говоря. Стомната се чупи един път!!! Не ме разбирайте погрешно, не злорадствам, просто споделям неволите си с опити да сменим нашия асансьор или поне да направим по сериозен ремонт.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Асансьорите минават задължителен преглед на всеки три години, а въжетата не са се износили за два дена. Та какво наказание ще понесат държавните контролни органи?
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЛАИНЕТЧИЯ ТИ НЕ СИ ВИДЯЛ ПОВЕЧЕ ОТ *** НА ЗАПАД ТО Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО
45
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а може само да й се наложи акт???Какъв АКТ да заминават в затвора. Преди месец правили проверка ? каква? дистанционна ли, тоест само са си проверили банковата сметка дали са получили таксичката и са издали документ.
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе стига с тзи глупости пак... Ми да дойде Станишев или Бойко да ти оправят асансьора ли???Асаньорите са частна собственост!!! Или фирмата за потдръжка е виновна или собствениците на етажната собственост. няма БСП няма Герб стига с тази политика, как пък навякъде се намесва начи...
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МНОГО СИ *** БРАТЧЕ НЕСПАСЯЕМ СИ ЛАИНЕТЧИЯ
42
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДОТАМ НИ ДОКАРА ПРИВАТИЗАЦИЯАТА ПО АМЕРИКАНСКИ МОДЕЛ БЕЗОГЛЕДНА ЛАКОМИЯ БЕЗ ГРАМ МИСЪЛ ЗА ЖИВОТА НА ХОРАТА ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ И ПО ЛОШО ЩЕ СТАВА ДЪРЖАВАТА БИЛА ЛОШ СОБСТВЕНИК А ЗАЩО В ГЕРМАНИА АНГЛИЯ ФРАНЦИЯ И Т,Н, НЕ Е ТАКА
41
0
 
9
 
! Отговори
.................... преди 9 години
Жената умряла и сега след дъжд качулка,но идеята я приветствам тъй като и аз съм домоуправител и съм За проверките-РЕДОВНО,А НЕ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ
40
5
 
9
 
! Отговори
rm преди 9 години
хайде стига с тоя соц бе, може ли да сте толкова прости.
39
1
 
16
 
! Отговори
Източника преди 9 години
Такава е средата в София-наглост, умопомрачение и безотговорност. И да не си такъв като отиваш там ставаш такъв-като се започне от асансьорния техник и се стигне до парламента и премиера. Тоя *** отклонил въжетата да се търкат едно в друго без да отчита че така ще се скъсат, друг *** на същия принцип отлонил южен поток да не минава през България а през Турция. И така нататък всички решения вземани за България които я правят най-бедна и скапана не само в ЕС но и в света се вземат от София
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да си кажем истината!!! Повечето асаньори в този тип жилищи сгради одавана са амортизирани.Фирмите за потдръжка не правят нищо, ако някой не им се обади за нередности по асансьорите те са просто задължителни от закона за етажна собственост, казвам го от опит, за големи ремонти и дума не може да стане, Българина не е свикнал да дава пари за такива неща. Очаквам скоро и в нашя блок да се случи нещо подобно ( да не дава господ) Нас поне фирмата ни предупреди (парите ги събирам вече 5-и месец)
37
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фирма "Витоша лифт" е подвластна на Станишев и компания и всеки месец им се отчита с десетки хиляди левове. На същия Станишев, който заедно с другарите си се опитаха да ограбят за пореден път хората, като им приберат париците от КТБ, която създадха с тази цел
36
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА ТЕ *** В ТЪПИЯ ГУРБЕТЧИЯ ПРЕЗ СОЦА АСАНСИОРИТЕ СЕ ПОДДЪРЖАХА СУПЕР И НЯМАШЕ ЖЕРТВИ А СЕГА Е ПЪЛНА АНАРХИЯ
35
0
 
9
 
! Отговори
Genata преди 9 години
дъжда спря, слагайте качулките
34
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В нашия блок взимаме спешни мерки да прекратиме договора с "Витоша лифт" и да минем на друга фирма.
33
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАЙ ЛОШОТО КОЕТО Е В СЛУЧАЯТ ЧЕ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ФИРМИ КОИТО РАБОТЕХМЕ ПО ПОДРЪЖКАТА РЕМОНТА И ОБСЛУЖВАНЕТО НА АСАНСЬОРНИТЕ УРЕДБИ ПРЕМИНАХА В РЪЦЕТЕ НА НЕКОМПЕТЕНТНИ И НЕ РАЗБИРАЩИ ДРУГАРИ. ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ МУТРЕТА ПРИБЛИЖЕНИ ДО ВЛАСТ ИМАЩИТЕ. И РЕЗУЛТАТА НЕ ЗАКЪСНЯ. НЕОПИТНИ ПИШМАН ТЕХНИЦИ КОИТО НЕЗНАЯТ НАКЪДЕ СЕ ЗАВЪРТА БОЛТА СЕ ПРАВЯТ НА МАЙСТОРИ. 25 ГОДИНИ СЪМ РАБОТИЛ КАТО АСАНСЬОРЕН ТЕХНИК И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО УБИИСТВО. НО ТОГАВА ИМАШЕ ОТГОВОРНОСТ И СЕ РАБОТЕШЕ КАЧЕСТВЕНО. А СЕГА?
32
1
 
21
 
! Отговори
Язе преди 9 години
До До 18Каква глоба? Това е убииство по непредпазливост и породено от бездействие!
31
1
 
7
 
! Отговори
Цвинокио преди 9 години
Важното е, че вече няма страх
30
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проверката ще е по още едно биене на печат върху документите и толкова. това ще се повтори
29
1
 
26
 
! Отговори
Язе преди 9 години
На никой за нищо не му пука и не носи отговорност. Ние сме едно жалко парче земя между Европа и Ориента.