Оцелялата в асансьора: Благодаря на ангела, дето ме е пазил

Излиза пълният доклад за причините за трагедията в София
Обновена: 9 сеп 2014 14:07 | 9 сеп 2014 09:46, Камелия Цветанова
13
Оцелялата в асансьора: Благодаря на ангела, дето ме е пазил
Блокът, в който падна асансьорът-убиец. Снимка: Булфото, архив

Държавната агенция по метрология и технически надзор ще представи днес пълен доклад от проверката на случая, при който повреден асансьор падна от 9-ия етаж в блок 115 на ул. "Академик Георги Бончев " в София на 19 август, при което загина 46-годишна жена, а 41-годишната Мария Ваклинова беше настанена в Окръжна болница в изключително тежко състояние.

Още по темата
Последното заключение на агенцията относно причините довели до трагичния инцидент беше некачествен ремонт на асансьора, недобра работа на поддържащата фирма и пропуснати проверки от страна на надзорната фирма.

Мария Ваклинова, която беше в кома, каза пред Нова телевизия, че докато пристигне "Спешна помощ", втората жена - Цветелина Радунчева, е издъхнала върху тялото й.

Фаталната сутрин Мария е тръгнала на работа. Запознала се е със своята съседка в асаньора.

„Влязохме, затворихме вратата на асансьора и натиснахме копчето. Той тръгна, но мина само през нашия етаж и след това започна да пада. Сетих се, че трябва да клекна. Опитах да накарам и жената да клекне, но тя се беше паникьосала, успя да каже само: „Леле, какво става”. В това време асаньорът се блъскаше в стените, хвърчаха трески и падна с гръм и трясък. Опитах да си поема въздух, на третия път успях и започнах да викам”, разказва Мария Ваклинова.

Съседите първи чуват виковете, а оцелялата жена обяснява, че са рязали вратата на асансьора с резачка, а металната решетка с флекс.

„Първо извадиха нея, защото тя беше паднала върху дясната ми страна. Извадиха ме и мен, помня линейката, даже помня как ми отрязаха дрехите”, продължава Мария Ваклинова.

Д-р Петър Марков, завеждащ КАИЛ в Окръжна болница, увери, че вече няма опасност за отървалата се на косъм жена.

„Беше докарана с много травми. В доста ненормално състояние постъпи при нас в болницата - с контузия на мозъка, разкъсвания на далака, заради  което се наложи оперативно премахване, зашиване на черния дроб и импланти в гръбнака. Тя имаше и контузия на бял дроб. Но вече сме спокойни”, добави той. 

„Съжалявам за тази жена, че не е оживяла, бях я хванала за ръката, всъщност ние се возехме, аз бях с лице към решетката, а тя към таблото отляво… Така сме седяли“, припомня си още Мария Ваклинова.

„Много е хубаво да се живее. Благодаря и на този ангел, дето ме е пазил, и на лекарите, които са ме събрали, на  приятелите, които всеки ден са отвън. Няма да съм инвалид, надявам се да няма никакви усложнения. Човек се научава да ходи и с патерици”, категорична е тя.

Според нея по чиста случайност в асаньора ковчег този ден не са били и децата й, а и нищо не е предупреждавало, че съоръжението е опасно.

„Имаше една лепенка в асансьора, на която пишеше, че 2012 г. е правена последна профилактика - черта след 2015 г. Тя е до таблото и си викам: „Толкова време ще изкара този асансьор без профилактика. Не може така. Щом нещо трябва да служи на човека, то трябва да му служи полезно”, разказва Мария Ваклинова.

Адвокати вече й помагат за изясняването на причините за инцидента.

Приятелите й организираха кампания - мисията „Мария”, за набирането на средства за рехабилитацията й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Набожен Атеист преди 9 години
Някой е направил магия на едната и тя е умпряла. Другата е закрилена от ангели.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чувал съм за парашутист, на който не му се отваря парашута, че оцелял благодарение на това, че се е свил все едно е клекнал и си сложил главата м/у колената. Все пак е имал и късмет, че е паднал в едно торище. Значи за някои може и да има ангел!
10
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като вярвате в ангели, някой може ли да ми каже защо природните стихии, като земетресения, наводнения, торнада не заобикалаят църкви и детски градини?
9
1
 
7
 
! Отговори
liusi.vasileva.9 преди 9 години
Жената е оцеляла защото е проявила съобразителност да клекне.как оцеляха тримата младежи в потопа край Бургас,а Камелия загина,нали заедно са били в колата.Когато си имаш ден така става и от самолетна катастрофа има оцелели.
8
5
 
3
 
! Отговори
dude преди 9 години
da se beshe zadeistval toq angel predi da sa vlezli v asansiora:(
7
0
 
11
 
! Отговори
www преди 9 години
В БЪЛГАРИЯ НА ДРУГ НЕ МОЖЕШ ДА РАЗЧИТАШ..
6
5
 
13
 
! Отговори
Килюминати преди 9 години
До 6: Никой не е казал, че ангели ръководят живота ни, но всеки кръстен има ангел хранител, който помага и бди над нас до сетния ни час на таз земя!
5
16
 
19
 
! Отговори
диан преди 9 години
Слава Богу , духовните закони са се задействали ! Жената очевидно е вярваща или поне разсъждава в правилната посока. Всички кръстени в Светата Православна Вяра имат свой ангел-хранител ! Ангелите изпълняват Божията воля , това се подлага на съмнение само от хора които не познават вярата си ! Атеизмът е диагноза ! Господ да ни пази ! Амин!
4
7
 
15
 
! Отговори
Сократис преди 9 години
Трудно е да убедиш хората,че не ангели ръководят живота ни а ние сами си правим и доброто и лошото а останалото е случайност.Четох,че този асансьор от доста време е тропал и се е тресял при движение,но това не е отказало хората да го ползват докато не се оправи...Всеки сам трябва да има инстинкт за самосъхранение и да преценява кое е опасно за здравето и живота му.На въпросната жена която загина,мъжът и същата сутрин я е бил предупредил да не ползва асансьора,но тя не го е послушала...Жалко!
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От доста години за станалите в България трагедии няма нито един реално наказан.........................интересно ми е с КТБ какво ще стане ... или пък с цената на тока ...Дали пак чиновниците ще прехвърлят цялата тежест на народа, а виновните - в Австрийските алпи
2
0
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Силна жена!
1
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хитлер е оцелял след бомбен атентат, пак ли ангел го е спасил?