43% искат парк на мястото на паметника до НДК

Друг мемориал на мястото предпочитат 29%, сочи проучване
27
43% искат парк на мястото на паметника до НДК
Снимка: архив, БулФото

Паметникът "1300 години България" до НДК да бъде демонтиран или преместен, а там да остане само парк. Това искат 43% от участвалите в проучване на Алфа Рисърч за нагласите към културно-историческото наследство в столицата.

Социологическото изследване е представително и е направено в периода 27 август – 5 септември, предаде БТА. Резултатите бяха обявени на пресконференция днес от Боряна Димитрова, директор на Алфа Рисърч и д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура на София.

Още по темата
29 на сто от участвалите в проучването биха искали на мястото на паметника да се постави друг мемориал, а 25% предпочитат той да остане, но да се почисти и укрепи.

На въпрос какво да бъде изградено на негово място, 30 на сто анкетираните посочват - парк, градина, алея. 11 процента са на мнение, че паметникът трябва да остане, да се реставрира, но да се смени символиката.

Тя остава емоционално чужда и не добре възприета от хората, коментира Димитрова.

8 процента от запитаните искат да бъде изграден друг паметник, 4 процента предпочитат сцена за концерти, 2 на сто - детска площадка, а 1 процент - паметник на Хан Аспарух.

Социологът коментира, че мнението на хората за това какво да има на мястото на паметника е фрагменитрано, няма ясно виждане за това как той да се промени.

Що се отнася до нагласите на столичани за възстановяване на Военния паметник на софийските І-ви и VІ-и полкове, 33 процента от анкетираните, предимно по-възрастни хора и кореняци софиянци, които си спомнят съществувалия мемориал, подкрепят идеята, посочи Димитрова.

Много малко хора имат познанието за някога съществувалото в нашия град, коментира социологът. Според нея е трудно хората да поискат да се възстанови нещо, което дори не носят в своята памет.

Също 33% не искат "1300 години България" да бъде заместван с друг паметник. 26 на сто от запитаните обаче желаят точно това - изграждането на нов мемориал, посочи Димитрова. По думите й обществото е силно поляризирано относно съдбата на паметника.

Сблъсъкът според социолога е поколенчески и се основава на липсата на познание за военния паметник.

47 на сто от запитаните смятат, че състоянието на културно-историческото наследство в столицата и достъпът до него се подобрява. Едва 9,6% са на мнение, че поддържането на паметниците се влошава. Димитрова коментира, че това е висока оценка за усилията на Столичната община за съхраняването и популяризирането на наследството.

Основен извод от проучването, според Димитрова, е, че модернизацията на града не бива да става за сметка на загубата на културно-историческо наследство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Мирянин от 218 преди 9 години
От всички държавници на България най-силните думи в защита на България и българския народ пред целия свят изказва Георги Димитров пред немските фашистки главатари на ЛАЙПЦИГСКИЯ ПРОЦЕС ПРЕЗ 1933 ГОД. И се намериха псевдо държавници, с подкрепата на софиянци, които сринаха всичко, свързано с този велик световен пролетарски вожд.Сега нашите държавници поднасят венци на Ататюрк в Анкара.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отдаван говоря, че в София има нужда от паметник на кан Крум законодател - покорител наСердика, и съдтале на българските закони. Дали паметникът ще е на мястото на паметникът на съветската армия или на мястото на грозотията на НДК - некаобщината прецени.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никъв парк! върнете това което беше! Уважете паметта на бойците разрушен от долната комунистическа зган , антибългарската партия БКП!
17
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Даже бих препоръчал в мащаб поне 1,1 (с 10% по-голям).
16
0
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АнонименВойнишкият паметник го помня много добре, но като архитектурен ансамбъл е огромен и няма как да се впише във вече съществуващата паркова среда на НДК---------------------Трябва да се впише, колкото и да е огромен.
15
0
 
4
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
по печелившо е да го направим кебапчийница каквото е и мястото на мавзолея на Георги Димитров.Много е и красиво химическото клекало наречено модерна тоалетна!И като искате вижте в какво се превърнаха тоалетните на София -градинката на Седмочисленици на ул 6 септември и на ул Ангел Кънчев и Солунска въпреки забраната на Столична община да не се сменя статута !!!Клозети а сега кафета хахахха Още ли ще обсъждаме паметника а ,,,
14
3
 
1
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Толкова дървета се изсякоха за паметници дано сега поумнеят, да разчистят от всякакви бетони, мрамори и железа и да направят един чудесен парк. За това поне у нас си имаме много добри специалисти !!!!
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Войнишкият паметник го помня много добре, но като архитектурен ансамбъл е огромен и няма как да се впише във вече съществуващата паркова среда на НДК. 1300 години България или четириъгълният петох*ник пък е паметник на голяма годишнина, но е безумно и отвратително грозен. Майче е най-добре и най-евтино да си стане просто парк.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 4Вярно и затова започваме да махаме - не трябва да знаем , че сме държава повече от 1300 години ( батко от америка не плаща за това ).
11
4
 
4
 
! Отговори
Бакал Петко преди 9 години
Да се позлатят мемориалните плочи на полицаите-убийци от мемориала на пострадалите от Народния съд след 9.9. 1945 година.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВеселякаТрябва да са изписани имената.
9
0
 
2
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До АнонименВойнишкия паметник и сега го има,в малката градинка до 22 СОУ само без да са изписани всички имена.
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога ше го махат онова бетонно *** до Орлов мост?
7
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А "паметника на съветската армия"?
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До стъкмистикатаПрав си!
5
2
 
3
 
! Отговори
стъкмистиката преди 9 години
Какво хубаво поръчково изследване Интервюирани 400 човека , отпускарско време 27 август 5 септември А дали е така ,кой ще ни каже ?
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vargГолемо КУКУ си
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брато = 3"Софиянец" какво е? Тоя, на който дядо му си е гонил прасето по Пиротска навремето?Шоп с "характер"? Или нещо подобно? Та не се произнасяй за "селяния", щото е смешно.За да кажеш нещо такова... май трябва да се замислиш. Няма ГРАМОТЕН човек, който да се изживява като НЕЩО на базата на GPS-координати.НО! За паметника си абсолютно прав!
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква е другата идея? Парк с тревица за пушене?
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам да се ВЪЗСТАНОВИ Военния паметник!Не искам да се забравят загиналите за България заради *** бабички и още по-*** ни политици и всякаква друга ***.