Кофите за боклук в центъра на София отиват под земята

Очаква се това да стане масова практика от 2015 г.
Обновена: 9 ное 2014 09:43 | 9 ное 2014 07:38, Красимир Ангелов
69
Кофите за боклук в центъра на София отиват под земята
Снимка: Булфото, архив

От следващата година по улиците в центъра на София няма да се виждат контейнери, пълни с боклук, след като Столична община има идея да ги скрие под земята, съобщава "24 часа".

"Разработваме схема с местата за поставяне на подземни контейнери за смет за целия център. До края на месеца тя трябва да е готова. Не може центърът на една европейска столица да бъде пълен с контейнери за боклук“, категоричен бе главният архитект на София Петър Диков и допълни, че подобна гледка не е естетична.

"Освен това в тях често влизат животни или клошари ровят вътре, а след това оставят боклука около кофите”, посочи Диков.

Очаква се съвсем скоро главният архитект да внесе схемата за поставяне на подземните съоръжения за одобрение в СОС. След решението на съветниците общината ще обяви търг за покупка на новите контейнери, което се очаква да стане факт през 2015 година.

Подземните кофи за смет ще бъдат за разделно събиране на отпадъци в три цвята - за хартия, за стъкло, за пластмаса и метал. Освен това отворът ще бъде специално направен по начин, по който да не може да се рови в тях и да се вадят отпадъци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
3
 
! Отговори
омг преди 9 години
До Хасан, на баба ви .Я стига реди глупости, бе. Цяла България е в София, цупи се на някой друг. Все ревете прованса, соца добре, че били вие да "храните София", не че от София не пращаха децата да ви берат продукцията за без пари, сега демокрацията ви виновна пак. Почвай да работиш, стига рева по форумите.
55
0
 
4
 
! Отговори
aaa преди 9 години
Super pravete go chas po skoro!
54
1
 
1
 
! Отговори
optimist преди 9 години
*** не е дорасал за разделно събиране на ***...
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е открихме топлата вода. Толкова много по-големи проблеми има. София сигурно е най-мръсната европейска столица. Навсякъде е пълно с мръсотия в пряк и преносен смисъл. Предпочитам да има кофи, но да няма ***, смрад и дупки по улицата.
52
1
 
5
 
! Отговори
дедопраз преди 9 години
Е как да не може, в парламента е пълно, 240 *** ))
51
1
 
2
 
! Отговори
Александър преди 9 години
Добра идея ! Дано стане ;) В Нидерландия в така на много места и е по-удобно !
50
0
 
8
 
! Отговори
съгласен преди 9 години
Идеята е чудесна и за това предварително искам да помоля опонентите ми да не ме изкарват такъв или онакъв ,но имам един въпрос .За тази цел ще бъдат ли разкопани новопостроените булеварди и каква е цената?
49
0
 
8
 
! Отговори
МАНОЛО преди 9 години
В ИСПАНИЯ И ПО СЕЛАТА , КОФИТЕ ГИ СКРИХА ПОД ЗЕМЯТА ОЩЕ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ ...ОТГОРЕ ИМА 3 МАЛКИ КОФИЧКИ ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ ...
48
0
 
14
 
! Отговори
dp преди 9 години
това БЕШЕ масова практика! Когато бях малка кофите ги изваждаха с повдигащ механизъм като асансьор от шахтата на входа! поздравления за НОВАТОРСКОТО хрумване, общинари!!!!
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 45Ъгъла с Витошка.
46
4
 
3
 
! Отговори
Ив преди 9 години
До АнонименЗа съжаление в тая съборетина България няма едно нещо което да НЕ е приоритет... с кое да се почне, с *** по улиците където да стават произшествия, или с болниците които да приемат жертвите на тези произшествия? Кокошката или яйцето?
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Европа и в Япония всеки ден от седмицата се събират различни отпадъци. Понеделник - хартия, вторник - пластмаса и т. н. Годните за повторна употреба вещи (дрехи, книги, посуда) се почистват и се слагат в прозрачни пликове. За да изхвърлиш мебели или телевизор трябва да се обадиш предварително и да ПЛАТИШ такса. Затова хората там предпочитат да подаряват стари вещи, вместо да ги изхвърлят в контейнера. Затова и се напълнихме с австрийски дрехи и мебели втора употреба.
44
3
 
14
 
! Отговори
Стансилав преди 9 години
Супер , давайте проекта тъкмо направихме улиците да приличат на улици и пак почвате с къртене и дупчене..! *** човек и силен вятър нямат спиране!А при вас няма и съгласуване на планове, а иначе от хората искате проекти по всички частиза всяка къща нали? А самите вие сте толкова прости, че не ви трябва съгласуване,защото това са загуба на откраднати пари!
43
3
 
20
 
! Отговори
Петко Костов преди 9 години
В Сливен има такива от 2011 година системата работи добре , безшумни и се обслужват много бързо.Това е много добра и изпитана система във цяла Европа и са много естетично добре изглеждащи.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В историческата част на Истанбул съм виждал такива подземни контейнери за ***. Изглеждат добре, но основният им недостатък е, че се обслужват бавно и шумно, така че вариантът да се събират през нощта *** също не е много удачен.
41
3
 
9
 
! Отговори
sergestands преди 9 години
Пак някакви тъпунгерски измисшльотини! Нека видят, какво правят в Германия по отношение на ***. Немците казват: "Бъркането в джоба води до превъзпитание"!Нарушителите се санкционират с глоба от 100 до 50 000 евро в зависимост от провинението. Навсякъде, където има контейнери поставят камери за наблюдение, които се активират, когато някой се доближи на по малко от метър. Също така, граждански дълг е да заснемеш човек, който неправилно си изхвърля *** не там, където е им мястото.
40
1
 
0
 
! Отговори
До 45 преди 9 години
В коя част на "Солунска" се работи по този проект?
39
4
 
6
 
! Отговори
да да преди 9 години
На ул. Солунска вече се работи по въпроса. БРАВО.
38
0
 
17
 
! Отговори
Помня от детствотоСи преди 9 години
За всяка жилищна кооперация в София се е проектирало място, където да стоят принадлежащите само на нея кофи за *** - това бяха едни кръгли кофи с капаци, високи около 90 см. Някои от тези места още личат - или ниша от двора, отделена от него с ограда и достъпна откъм улицата, или такава ниша в самата фасада на сградата, или както беше при нас - ниша от мазето, до която може да се стигне само отвън.Всичко това се унищожи, когато започнаха да паркират по тротоарите. И не се възстанови.
37
0
 
14
 
! Отговори
До 32 преди 9 години
живея на 20-ина метра от бул."Витоша". Ако вървиш по източния тротоар на нашата улица, която е успоредна на този булевард, на всяка пресечка слизаш на пътното платно и рискуваш да те блъсне някой автомобил, защото по няколко преливащи от смет контейнера са струпани точно на ъгъла на тротоара. Опитахме се да ги местим - и боклукчиите се карат, и от общината ни се карат, и никой не чува протестите ни.Идеята за контейнери под земята е добра, но не знам как ще я реализират.