Кофите за боклук в центъра на София отиват под земята

Очаква се това да стане масова практика от 2015 г.
Обновена: 9 ное 2014 09:43 | 9 ное 2014 07:38, Красимир Ангелов
69
Кофите за боклук в центъра на София отиват под земята
Снимка: Булфото, архив

От следващата година по улиците в центъра на София няма да се виждат контейнери, пълни с боклук, след като Столична община има идея да ги скрие под земята, съобщава "24 часа".

"Разработваме схема с местата за поставяне на подземни контейнери за смет за целия център. До края на месеца тя трябва да е готова. Не може центърът на една европейска столица да бъде пълен с контейнери за боклук“, категоричен бе главният архитект на София Петър Диков и допълни, че подобна гледка не е естетична.

"Освен това в тях често влизат животни или клошари ровят вътре, а след това оставят боклука около кофите”, посочи Диков.

Очаква се съвсем скоро главният архитект да внесе схемата за поставяне на подземните съоръжения за одобрение в СОС. След решението на съветниците общината ще обяви търг за покупка на новите контейнери, което се очаква да стане факт през 2015 година.

Подземните кофи за смет ще бъдат за разделно събиране на отпадъци в три цвята - за хартия, за стъкло, за пластмаса и метал. Освен това отворът ще бъде специално направен по начин, по който да не може да се рови в тях и да се вадят отпадъци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
6
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
До-9.В Италиа има такива " кофи" под земята, от горе има само 3 отвора за разделно събиране отварят се лесно с *** или с ръчка.одобни са но не е възможно да са само такива.За другите си прав отварят се с натискане на *** което е добро решение: не пипаш кофата.Идеята според мен е добра, но при нас е важно дали ще се реализира.
15
5
 
6
 
! Отговори
Невен преди 9 години
Обяснявам: На междинните площадки има капаци. Идеята е била да си хвърляш там ***, долу в общата изба е трябвало да стои контейнер. 1. Винаги има шанс *** да се задържа по стените на инсталацията и това да смърди. 2. Няма как да се контролира кога е станало претоварване на кофата (не е като визуалния ефект).3 Изтеглянето на контейнера е по-трудно и прочие ... 4. Просто е неприложимо или доброто приложение е изисквало много усилия и средства - неоправдани.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е хубу де, в Англия никой не му вони. Явно английския *** не вони :D Яко европейци сме. Или както Ъпсурт пеят: "...европеецъ ми, е мноо по-добът, от европеецъ ТИ! ..." Клоуни
13
3
 
10
 
! Отговори
Невен преди 9 години
Апропо, 8 е прав. 2 като искаш вътрешна вградена кофа и инсталация, бягай в панелка. И на Г-н Диков бих му предложил да ходи там да живее. Не твърдя, че всички панелки имат тоза екстра, нашата семейна в Бургас имаше, но сещате се че никой не я е ползвал. След като комунистическия инжинер е признал собствената си глупост, не бих го опровергавал.
12
2
 
9
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
Те така са мислели и за тоалетните навремето, затова са ги строели външни, хаха. Не са можели да си представят, че вц-то ще е до дневната, хаха. Смешен ретрограден закостенял кон на пржевалски си ти, хаха
11
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
IMAM EDNA MECTA--BOIKO DA GO NIAMA VAV VLASTTA.
10
5
 
5
 
! Отговори
do 8 преди 9 години
Глупости, ти явно никога не си живял в цивилизования свят, хаха
9
4
 
11
 
! Отговори
Невен преди 9 години
Умните неща винаги са прости. Бил съм в достатъчно столици, контейнери под земята не съм видял. Тази идея малко ми напомня на проекта за канал София-Бургас. Това, което ни трябва е кофата да се отваря с ***, бях ги видял преди 5 години в Ловешко село. Трябват да има един контейнер с 4 разделения и едното само да е за общ ***, а не като сега на 20 кофи една за разделно. Апропо, кой у вас си е пробил дупка и там си е сложил кофата, просто имате естетични кофи с капак нали ? :)
8
3
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 9 години
Ти знаеш ли как вони твоят блян? И да преди сто години...сега избягват да строят сгради по подобен начин...
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1."Хората кито Вредят на останалите, имат повече права... съдиш ги, няма какво да им вземеш."- и на това има решение: Плаща или лежи в затвор с принудителен труд докато изработи дълга си. това важи за всички длъжници.
6
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По закон и кабеляците трябваше да станат подземни до 2012г, ама я погледнете през прозореца- като че е минал Спайдърмен.
5
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
I GERB OTIVA POD ZEMIATA.
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво!
3
11
 
44
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Властта се страхува от народа !Властта се страхува от революция ?Къде се сваля властта ?В София !Ето, защо властта изсипва огромни пари в столицата, за да задоволи населението там и да няма протести.В същото време провинцията тъне в мрак и мизерия.Пропастта между София и страната вече става толкова голяма, че скоро в София ще се возят на летящи чинии, а в провинцията ще си светят с газени лампи ...И на това трябва да се радваме ли ?Факт !
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кофа на улицата е като външна тоалетна. Кога ще се въведе практиката в сградите да се инсталират шахти за отпадъци и системи за отвеждането им както е в цивилизования сват от 100 години?
1
7
 
23
 
! Отговори
Евла преди 9 години
Евала... стъпка по стъпка ще тръгнеме и ние към Европа... Жалкото е че не сме хора... само рушим... Факт- слагаме Камери В и около блока. но това е начина... Хората кито Вредят на останалите, имат повече права... съдиш ги, няма какво да им вземеш. Всеки трябва да си зададе въпроса какво прави на Тоя Свят, едва ли се е Родил за а Пречи на останалите, жалко е наистина, че вече неможе човечеството лесно да се отърси от такива нагли и жалки човешки Подобия