Откриха двуметров паметник на Георги Марков в София

Той чувстваше дълбока връзка с България, сподели съпругата му
Обновена: 11 ное 2014 14:50 | 11 ное 2014 14:34, Красимир Ангелов
176

Снимка: БТА

Паметник на писателя, публицист и дисидент Георги Марков беше открит в София по повод 85 години от рождението му.

Двуметровият монумент е поставен на пл. "Журналист" и е дело на скулптора Данко Данков. Идеята е на Инициативния комитет "Памет за Георги Марков", чийто почетен председател е президентът (1990-1997) д-р Желю Желев, а председател - писателят дисидент Димитър Бочев.

Лично президентът Росен Плевнелиев откри паметника и отбеляза в словото си, че със своето остро перо Георги Марков се е превърнал в най-яркия пример на тежкия избор между свободата и примирението в годините, когато тоталитарната власт е била лишила българските граждани от основни човешки права и достойнство.

"Словото на Георги Марков освобождаваше духовно българите още преди рухването на комунистическия режим, доказвайки, че човешката воля и достойнство са по-силни от цяла една тоталитарна система. Той не се поколеба да каже истината за антихуманната политика на комунистическия режим и плати с живота си за това, превръщайки се в светъл пример за гражданска и човешка доблест", каза президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.

Държавният глава изрази надежда паметникът на писателя да бъде мост за следващите поколения, които да преоткриват словата и делото на писателя, за да "не се превръща България никога повече в заложник на каквато и да е тоталитарна власт".

На церемонията по откриването на паметника присъстваше и съпругата на Марков - Анабел Маркова, която припомни, че той е прекарал последните седем години от своя живот в Лондон и е вярвал, че може да пише това, което иска.

“Казваше, че никога не съжалява за това, че е отишъл на Запад, но е ясно от всичко, което написа през тези години, че той чувстваше много дълбока връзка с България”, посочи съпругата на писателя.

На церемонията по откриването на паметника присъстваха президентите Росен Плевнелиев, Желю Желев и Петър Стоянов, министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, кметът на София Йорданка Фандъкова, бившият външен министър Надежда Нейнски, общественици, съмишленици и много граждани.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иска им се на цоциалистите да изкарат гения Георги Марков враг на народа, предател, агент на МИ6 или ЦРУ. Толкова им е умствения багаж на тези жалки влечуги.
41
2
 
3
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
До до софето"Знае оттам, откъдето и ти получаваш информацията си за Марков- от медиите. Примерно ти сигурно още си мислиш, че ДС е поръчало Папата..."Айдееее.... следващият анонимник дето чете чужди мисли!
40
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да му сложат един чадър над главата, да не го цвъкат птичките.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 45...охраняван от един друг съвременен диктатор, известен с това, че замразява доходите на "матриала" български и който буди възхищение у хилави безмисловни послушковци и недокоснати пренебрегнати девици.
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЗА 42Но тъй като паметникът е висок, то птиците ще цвъкат необезпокоявано и демократично връз главата му.
37
1
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
До АнонименДо софетоНА ГЛУПАВИ ВЪПРОСИ НЕ БИВА ДА СЕ ОТГОВАРЯ, НЯМАШ НИВО ЗА ДЕБАТ, ОТИВАЙ ДА ПИЕШ БОЗА.Явноооо..... личи си анонимника лузър!
36
4
 
2
 
! Отговори
до софето преди 9 години
Знае оттам, откъдето и ти получаваш информацията си за Марков- от медиите. Примерно ти сигурно още си мислиш, че ДС е поръчало Папата...
35
1
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
До АнонименДо софетоМИ ТО И В АНГЛИЯ ЛИКВИДИРАТ ЧУЖДИТЕ АГЕНТИА ти анонимният от къде знаеш, от първа ръка ли?
34
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бай *** убива Алеко,коминистите убиват Марков
33
5
 
7
 
! Отговори
до 34 преди 9 години
Тези, които защитават Марков, са демократите. Къде сте видели фашисти или комунисти да защитават свободата на словото?
32
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доживях да видя паметник на двоен агент в България.
31
0
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
*** те комуняците и втори път ако е нужно ще го осъдят и ликвидират. Къф им е проблема!
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Убили са го на рожденния ден на дистатора Живков
29
1
 
7
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Ало, троловете, ще продадете и майка си за 25 лв и парче пица
28
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това ли е критерият колко е велик? Че паметникът е висок два метра като Петър първи?Сто и два метра да е висок, това не може да ме убеди, че този човек е читав.Нямам аргументи, които да ме убедят в това.Фактът, че му правят висок паметник е, да компенсира някакъв недостиг, може би една пропагандна лъжа.Вероятно сте чели версията- възможно да е умрял от тетанус, заразен от одраскване от котката си.Неизяснената му съдба не ме кара да го уважа, а да се съмнявам.Скелетите вадим...СДС, СДС!
27
11
 
8
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
Смятайте какви *** имаме замуправници, щом като издигат паметници на национални предатели от ранга на марков(с малко "М").Какво е направил тоя *** за България та е заслужил паметник?Цял живот е плюл по родината си пред цяла Европа долната гнида.Дано се намери някой нормален политик да махне тая срамота от площада!
26
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е доказано кой го е убил. Това приближено до Тодор Живков лице, не трябва да бъде героизирано като борец изобщо.По -скоро е от ламтеж за пари да служи на повече от едно разузнавания.Оставил е сценарий за филм-"На всеки километър".Задочните му репортажи са личен разказ и гледна точка на човек, служил на върхушката.Остава чувство за фалш, лицемерие и продажничеството.Президентът не ми е критерий за нищо-само за жалка карикатура и символ на това, което не са българите.Лицемерие.
25
7
 
13
 
! Отговори
*** преди 9 години
В началото на 1978 г. се е свързал по различни пътища с лични писма със София. Те са стигнали до висше равнище - в ЦК на БКП и ДС.Марков е изразил готовност да се върне и да се отдаде само на литературна дейност.Това щеше да бъде най-големият успех на българската - в частност, и на социалистическата - въобще, пропаганда, и най-големият провал на Англия и САЩ в условията на студената война.На този фон елиминирането му от спецслужбите на Кралицата беше закономерно.
24
6
 
8
 
! Отговори
*** преди 9 години
Но разочарованието от Запада е дошло бързо. Марков е в криза още през 1971 г. За това е съобщил работещият за полското разузнаване в "Свободна Европа" Анджей Чехович, който беше върнат във Варшава през 1971 г. Тогава в София е била получена информация, че Марков не крие разочарованието си. Това е било потвърдено и от друг полски агент в "Свободна Европа" - Анджей Смоленски, който беше върнат през 1974 г.
23
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичката червено-фашистка форумна гмеж се е настървила да драще гадости под тая тема.Не е зле нормални форумци да повикаме приятели тук да помогнат кой с каквото може...