Командният център на НАТО в София - част от плана на пакта

Алиансът оправдава стратегията с поведението на Русия
Обновена: 4 фев 2015 14:03 | 4 фев 2015 07:00,
328
Командният център на НАТО в София - част от плана на пакта
Снимка: Reuters, архив

Командният и контролен център на НАТО в София, който предстои да бъде обособен, се вписва в общите намерения на пакта за преразглеждане на отбранителната стратегия, съобщиха високопоставени източници от военния съюз.

Още по темата
Решението за създаване на такива центрове в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония ще бъде взето утре на еднодневната среща на министрите на отбраната от алианса в Брюксел. Тези центрове се вписват в новия цикъл на планиране на организацията, която преминава от подготовката на сили за бързо разгръщане зад граница в укрепването на възможностите за действие на територията на пакта. Този нов подход е свързан с нарастващото напрежение от изток и от юг.

Високопоставените представители на НАТО поясниха, че целта е за срок до два дни силите за бързо реагиране да могат да се разгърнат в дадена страна или район от НАТО, получили заплаха или срещу които е било предприето нападение. Командните и контролните центрове в Източна Европа ще събират и обработват данни, и ще ги предават на координационния център в Шчечин (Полша). Полският център ще направлява цялостните дейности на регионалните щабове, в които ще работят специалисти от държавите от алианса.

Вътрешните сили за бързо реагиране съществуват и сега, но капацитетът им предстои да бъде утроен. Те ще разполагат със средства за действие по суша, въздух и вода. Разполагането на тези сили ще става с решение на Северноатлантическия съвет на НАТО.

Пактът оправдава този нов подход с поведението на Русия, за която има данни, че разгръща много по-мащабни или на изток от балтийските републики и в Калининград. Според представители на алианса руските военни все по често предприемат необявени внезапни учения, с което нарушават международните норми, а в други случаи съобщават за антитерористични учения, в които се използва и ядрено оръжие.

Според представители на пакта в последните 10-15 години цялото планиране на НАТО е било насочено навън, затова досега са били развивани леки и способни за бързо разгръщане сили, които действат далеч от границите на военния съюз.

Нямаше предпоставки за усилване на взаимната защита досега, но нещата се промениха и вече имаме нужда да бъдем в готовност по външните ни граници, в рамките на НАТО, и много бързо да се задействаме. Така тези наши погранични членове ще бъдат способни да сдържат или да отвърнат на нападение. Необходима е преоценка на цялата структура на алианса, коментира представител на НАТО, пожелал анонимност.

На предстоящото утре министерско заседание ще бъде обсъден задълбочено планът за готовност за действие, ще заседават Ядрената група за планиране и комисията НАТО-Грузия. Всичко, което предприемаме, е с отбранителен характер, коментира говорителят на НАТО Оана Лунджеску. По нейните думи целта е да бъде създадена готовност за действие срещу заплахи от всяка посока.

Положението в Украйна може да се влоши допълнително, но това няма да бъде предизвикано от НАТО, заяви говорителят. По нейните думи твърденията за роля на пакта в задълбочаването на конфликта в Източна Украйна са глупост, като същевременно съществуват многобройни доказателства за ролята на Русия - със снимките на руски войници на украинския фронт, с доставяните тежки и сложни за управление военни комплекси, които "не могат да се намерят на свободния пазар в Донбас".

По въпроса за Грузия се очаква решение за обособяването на съвместен тренировъчен лагер със силите на НАТО. Ще бъде разгледана отново готовността на страната за присъединяване към алианса, като засега се отчита съществен напредък от срещата на пакта в Букурещ през 2008 година. Съставът на представителството на НАТО в Тбилиси ще подсилен, а до края на годината грузинската войска и сили на пакта ще извършат съвместно учение.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
3
 
6
 
! Отговори
Д-р Гигълс преди 9 години
Вгледайте се в логото на снимката. Не ви ли прилича на един символ, познат ни от ВСВ?
126
5
 
18
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До Като четаВземи прочети Конституцията на РБ и не се изказвай неподготвен. Всеки има право на мнение, ако това не се харесва на задокеанските ти господари не е мой проблем.
125
2
 
13
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
Е ЩОМ И ТУК КАТО В УКРАЙНА ЩЕ ИМА ПРИСЪСТВИЕ НА НАТОВСКИ "БОРЦИ" ЗА МИР ПО СВЕТА ДА ОЧАКВАМЕ ПОВТОРЕНИЕ НА СЦЕНАРИЯ ОТ УКРАЙНА. ЩЕ НИ ПРИНУДЯТ ЕДИН ДРУГ ДА СЕ ИЗБИЕМ. Е ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА НАТО И САЩ ПАК ЛИ ПУТИН ЩЕ ОБВИНЯТ ТОГАВА ЗА СЛУЧВАЩОТО СЕ ИЛИ ТЕ ОТДАВНА ЩЕ СА ДУХНАЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ ЗА КОЯТО ТОЛКОВА МНОГО МИЛЕЯТ.
124
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ ги искаме тези фашисти в БГ!!!
123
6
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До АнонименПо времето на Тошо... - руските агенти в България надминаха в раболепието си, дори руските войски...
122
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чехи, унгарци, словенци и т.н. централноевропейци въобще отказаха бази на НАТО в страната си.Дори поляците (с традиционната си историческа вражда с Русия) не пуснаха Варшава за команден център, но българите си дадоха столицата... уви, но няма как да не ти дойде въпроса: такъв народ има ли право да живее?
121
0
 
28
 
! Отговори
Под полски ботуш преди 9 години
Значи нато ни слага под полски ботуш, Ако от полския център ни заповядат да нападнем Крим? Ами ако решат да инсталират ядрени ракети в София? Честито ви ново робство.
120
3
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
168Грешка... - не да Севастопол, а до Владивосток...
119
0
 
23
 
! Отговори
Честито преди 9 години
А да ви е честито. Команден център срещу Русия. Скоро ще забранят да се пише на кирилица, да се пия боза и да се яде шкембе. Брюксел и НАТО не прощават. Силните изяждат по слабите, девиз на ЦРУ.
118
1
 
4
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
До 150 Ей чети внимателно ако можеш а за моите родители ти не бири грижа. Аз защитавам нашите бг идеали а пьк и виждам ви как се оправяте или ви оправят по точно казано
117
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам колко си годишен "странджа" но в БГ, през цялото управление на Тошо нямаше руски войски, след това дойдоха американски. Така че, ти, може би, ще кажеш кога е имало? Били сме съюзник, но достоинството ни не беше стъпкано като на окупирани.До анонимен150 - като си такъв родолюбец, защо не се нахвърлиш върху продажниците пуснали чужда националност войски да се разпореждат в Б-я и да направят София СТОЛИЦАТА команден център?? Че се нахвърляш върху хора които зад граница пазят името на Б-я, омазано от такива като теб!
116
0
 
19
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Щом КЦ ще е в София-няма страшно!Като почне войната софиянци ще се крият в метрото,а по-слабонервните може да се евакуират по родните места,където си имат жилища.Държавното ръководство ще се оттегли в Гърция,където повечето членове си имат имоти,а местните не се бъзикат с Русия.Офшорките им също не са далече,ей го Кипър.А тука...Спокойно-"Искандер" е точно оръжие и ще удари където трябва,само дето радиацията е "малко" неприятна,но се свиква.
115
2
 
7
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До СТРАНДЖАТАДруго си е казваш да те управлява американски агент, чувам, че им били по-малки и по-меки, не бляло толкова :)
114
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tuka se vijda che platenite draskachi ot ATAKA sa na rabota! Taka che leka rabota bratq falshivi bratushki!
113
3
 
20
 
! Отговори
ставри преди 9 години
Американците имат политика да завладеят света,но за това друг да заплати.Сега използват Украйна срещу Русия,но ако нещо се обърка ще ги изоставят със огромен дълг.Така и със нас ще постъпят.Тия които дадоха пари са предизборната кампания на арапина в Америка сега си ги искат със лихвите.
112
3
 
16
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До Подарък за насНяма нужда от такива големи ракети за нас, последния модел Искандер е в Крим и сме му в обсега. Достоен наследник на Ока, минава безпроблемно през всякакво ПВО и ПРО. Надявам се в името на старата дружба за нас да са с конвенционален заряд и да стрелят точно в натовския център :)
111
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ ТРЯБВА НИКАКВИ НАТОВСКИ ЦЕНТРОВЕ.НИКОЙ НЯМА ДА МОЖЕ ДА ПРИПАРИ В ТЯХ КАМОЛИ ДА ГИ КОНТРОЛИРА.МОЖЕ И 2000 ТАЛИБАНИ И ТЕРОРИСТИ ДА ОБУЧАВА НАТО. НИКИ ТРУДОВАКА НЯМА КАК ДА ГИ КОНТРОЛИРА ЩОТ Е ТРУДОВАК И МУ Е ПРАЗНА КРАТУНАТА.
110
8
 
7
 
! Отговори
5 Септември 1944 преди 9 години
Да не забравяме паметната дата когато Русия обяви война на България. Тя не беше провокирана с нищо за това. Тогава Англо-Американците бомбандираха София. Само военното обучение на народа и ясното съзнание че каквито и различия да имаме, ние все пак сме Българи, може да ни опази от външни агресори. България трябва да разширява сътрудничеството си с Башкирия и Татарстан /Стара Велика България/. Тогава Русия ще говори с нас както и се полага.
109
4
 
2
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
Хора,не се ядосвайте и обиждайте напразно!Комунизмът е предаден още през 80-те от Горбачов.В момента поредният му последовател Путин гледа как да успокоява нещата за да не се случи обрат.Замазвайки очите на руския народ с локални военни конфликти и позволявайки износа на парите на страната от олигарсите.Международната игра е с цел да направи богатите по-богати.
108
2
 
6
 
! Отговори
до 130 преди 9 години
украинец, теб пиндосите ли са инструктирали за историята? То те са "големи" разбирачи и познавачи на тази материя, но ти поне не се излагай.