Командният център на НАТО в София - част от плана на пакта

Алиансът оправдава стратегията с поведението на Русия
Обновена: 4 фев 2015 14:03 | 4 фев 2015 07:00,
328
Командният център на НАТО в София - част от плана на пакта
Снимка: Reuters, архив

Командният и контролен център на НАТО в София, който предстои да бъде обособен, се вписва в общите намерения на пакта за преразглеждане на отбранителната стратегия, съобщиха високопоставени източници от военния съюз.

Още по темата
Решението за създаване на такива центрове в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония ще бъде взето утре на еднодневната среща на министрите на отбраната от алианса в Брюксел. Тези центрове се вписват в новия цикъл на планиране на организацията, която преминава от подготовката на сили за бързо разгръщане зад граница в укрепването на възможностите за действие на територията на пакта. Този нов подход е свързан с нарастващото напрежение от изток и от юг.

Високопоставените представители на НАТО поясниха, че целта е за срок до два дни силите за бързо реагиране да могат да се разгърнат в дадена страна или район от НАТО, получили заплаха или срещу които е било предприето нападение. Командните и контролните центрове в Източна Европа ще събират и обработват данни, и ще ги предават на координационния център в Шчечин (Полша). Полският център ще направлява цялостните дейности на регионалните щабове, в които ще работят специалисти от държавите от алианса.

Вътрешните сили за бързо реагиране съществуват и сега, но капацитетът им предстои да бъде утроен. Те ще разполагат със средства за действие по суша, въздух и вода. Разполагането на тези сили ще става с решение на Северноатлантическия съвет на НАТО.

Пактът оправдава този нов подход с поведението на Русия, за която има данни, че разгръща много по-мащабни или на изток от балтийските републики и в Калининград. Според представители на алианса руските военни все по често предприемат необявени внезапни учения, с което нарушават международните норми, а в други случаи съобщават за антитерористични учения, в които се използва и ядрено оръжие.

Според представители на пакта в последните 10-15 години цялото планиране на НАТО е било насочено навън, затова досега са били развивани леки и способни за бързо разгръщане сили, които действат далеч от границите на военния съюз.

Нямаше предпоставки за усилване на взаимната защита досега, но нещата се промениха и вече имаме нужда да бъдем в готовност по външните ни граници, в рамките на НАТО, и много бързо да се задействаме. Така тези наши погранични членове ще бъдат способни да сдържат или да отвърнат на нападение. Необходима е преоценка на цялата структура на алианса, коментира представител на НАТО, пожелал анонимност.

На предстоящото утре министерско заседание ще бъде обсъден задълбочено планът за готовност за действие, ще заседават Ядрената група за планиране и комисията НАТО-Грузия. Всичко, което предприемаме, е с отбранителен характер, коментира говорителят на НАТО Оана Лунджеску. По нейните думи целта е да бъде създадена готовност за действие срещу заплахи от всяка посока.

Положението в Украйна може да се влоши допълнително, но това няма да бъде предизвикано от НАТО, заяви говорителят. По нейните думи твърденията за роля на пакта в задълбочаването на конфликта в Източна Украйна са глупост, като същевременно съществуват многобройни доказателства за ролята на Русия - със снимките на руски войници на украинския фронт, с доставяните тежки и сложни за управление военни комплекси, които "не могат да се намерят на свободния пазар в Донбас".

По въпроса за Грузия се очаква решение за обособяването на съвместен тренировъчен лагер със силите на НАТО. Ще бъде разгледана отново готовността на страната за присъединяване към алианса, като засега се отчита съществен напредък от срещата на пакта в Букурещ през 2008 година. Съставът на представителството на НАТО в Тбилиси ще подсилен, а до края на годината грузинската войска и сили на пакта ще извършат съвместно учение.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затова на НАТО има трябваше Бойко. Те много добре знаят за миналото му и що за закоравял престъпник е той, и точно такива хора им трябват, за да смачкат народното недоволство в подходящ момент. Срещу привилегията Бойко, да прави каквото си иска в държавата и да краде на воля, НАТО си осигури терени със стратегическо значение за една евентуална трета световна война. Няма спор, че Русия не е цвете. Но сами си отговерете кой срещу лъскави стоки и играчки ви направи роби без 5 лева в джоба.
166
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живее НАТО - надежден страж срещу пълзновенията на някои империалистически държави срещу свободата, териториалната цялост и независимостта на европейските народи!
165
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали Кери и Роси си говореха за инвестиций, сътрудничество, енергетика и кво си там още... :))
164
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 203Отправи въпроса си до Соломон Паси за колко пари продаде БГ народа. И как от алкохолик се превърна в крупен бизнесмен!
163
30
 
5
 
! Отговори
Тупкат Сърца ни преди 9 години
Време е да се изрине Руската *** от бащини ни дворове! Казах!
162
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
https://youtube/watch?v=h27e1UNr9_w
161
6
 
8
 
! Отговори
До 203 преди 9 години
Някой като каже ами народа никой не го е питал охоо питал го е и още как. Правителството с което България влезе в нато нали си беше легитимно. Най много хора са гласували за Партията която спечели. Те бяха избрани от народа за негови представители. както е и с всяко едно избрано правителство. щом сте избрали тези управляващи да вземат решение от вашо име на кого се сърдите?
160
3
 
21
 
! Отговори
Перко преди 9 години
Поради ограничения бюджет на Министерството на отбраната се предлага командният център на НАТО да бъде изграден в Перник. Така според думите на специалисти българският контингент ще бъде попълнен изцяло от пернишки момчета, "които са жеуезни и не се нуждаят от каски, жилетки и разни там други скъпи натовски джаджи и глезотии"
159
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука е пълно с кръгли ***, които мислят, че ядреното оръжие е игра на фунийки и възхваляват пияните кремълски психопати! !!!!!!то вярно, че простащината не ходи по животните.
158
3
 
38
 
! Отговори
Аврамов преди 9 години
Жалки и долни американо-юдеиски престъпници, терористи и убийци!
157
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
айде по бързо решете къде да е този център и го правете щото руснаците инсталираха ракетите и не знаят на къде да ги насочат.бавим ги.
156
1
 
24
 
! Отговори
само питам преди 9 години
не трябва ли да попитат и нас-народа ,преди да решават нашите т.н. политици един толкова важен за националната сигурност въпрос ?!
155
1
 
29
 
! Отговори
Бял циганин преди 9 години
Тиква е гробар на България.
154
0
 
3
 
! Отговори
виж тук преди 9 години
https://youtube/watch?v=kv5wznrrR-A
153
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато руските войски отново ни окупират, да не реват атлантиците, че имало народен съд , така като чета присъдите им отсега ги произнасят.
152
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След Борис Годунов Русия вече не е България. Там се насаждат Ромеите начело със София Палеолог и Русия става най-враждебната на Българите нация. От България остават само Башкирия и Татарстан. Кримските Татари бяха против Аншлуса! Те пратиха предупреждение на Путин. В България трябва да бъдем готови за адекватен отговор на Путлеристките орди. https://youtube/watch?v=pI8pkjH2snQ
151
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отлична новина
150
2
 
37
 
! Отговори
?? преди 9 години
Защо идват чак в София !Командния център да им е Аляска и да се разгръщат за 2 дни , за колкото искат и на където искат !Как хитро го измислиха - ние сме тяхна граница ( на НАТО де ) но им е граница и Черно море е тяхно !!Уж отбрана , а ще се разгръщат - на къде от София ?????
149
4
 
33
 
! Отговори
НАТО срещу кой? преди 9 години
Когато ФРГ анексира ГДР (анексирането бе маскирано с обединение), НАТО разчиташе Русия да прояви разбиране, а сега осъжда анексирането на Крим, въпреки референдума. Стига се даже до създаването на военен източен фронт като се пропагандира противопоставяне на НАТО срещу една изолирана Русия. Но формулата е убийствено различна: НАТО срещу обединени Русия, Китай, Иран и Индия. Разбира се, че ЕС ще духа супата. На САЩ какво им пука, че е съсипано някакво си НАТО - да се разпада и толкова.
148
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Командния център със само 50 човека е за управлевие на доставеното в съответната страна ядрено оръжие."...готовить базы для размещения самолетов двойного назначения, а также развертывать ядерное оружие в передовых районах."Така че европеидалните ни "президент и наший генераль" ни правят първи цели на руските ядрени ракети.Цитатът е от през гугъла: Американская пресса: ПРО США не сможет противодействовать российскому ядерному оружию