Стягат референдум за паметника на Съветската армия

Културният министър се обяви против рушенето на монументи
20 мар 2015 15:15,
363
Стягат референдум за паметника на Съветската армия
Вежди Рашидов Снимка: БТА

Реформаторите обмислят инициирането на референдум в София за съдбата на паметника на Съветската армия. Това стана ясно от думите на депутата от Блока Петър Славов във времето за парламентарния контрол. Той зададе серия от въпроси към министъра на културата Вежди Рашидов дали не е редно паметникът пред НДК и този на Съветската армия да бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство.

И в двата си отговора Рашидов се обяви против рушенето на монументи. Той обясни, че премахването на един паметник не е работа на Министерството на културата, а на собственика му, който бил общината. За паметника пред НДК Общинският съвет вече реши да се премести. За този на Съветската армия обаче становище няма.

„Мястото на този паметник очевидно не се вписва с градската среда. Ще обсъдим с колегите в Реформаторския блок инициирането на местен референдум за това дали наистина този паметник трябва да остане там, или преместен в музея“, каза Славов.

Той припомни, че монументът на Съветската армия често е обект на протест и изрисуване, а общината харчи средства за охраната му. „Този паметник се намира в едно от най-знаковите пространства в София. Публичните пространства трябва да обединяват, а не да разделят хората“, каза Славов.

Вежди Рашидов призова всички да се разграничат от вандализма. Той обясни, че ако се вземе решение този паметник да се премахне, ще го прибере в музея, за да не бъде претопен.

По-рано Славов призова министъра да прибере в Музея на социалистическото изкуство и паметника пред НДК.

Рашидов обаче го защити. „Паметникът е в тежко състояние, но модерен паметник. Макар и направен в тоталитарно време, той разби клишето на партизанските четки“, каза Рашидов. Той обясни и че е изчислил, че разрушаването му ще излезе по-скъпо от възстановяването му.

„Някак си не е почтено и морално при жив автор, и то голям, да го събаряме“, каза още Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШарлатаниАми грешиш. Програмистите в България с над 5 години опит вземат над 3000 лв чисто и то реални декларирани.
211
2
 
8
 
! Отговори
Шарлатани преди 9 години
Необорима истина е това което написах в ШАРЛАТАНИ , коментар 247 .Сега ще прибавя още едно измерение.Ако прогресивният капитализъм се развива с това темпо , заплатите от по 300 лева , ще станат 600 след над 100 години.Но и няма да успеят да станат , защото българите намаляват с 80 000 годишно и ще изчезнат в близките десетилетия.Шарлатаниите затова подменят дневният ред
210
7
 
9
 
! Отговори
напред София преди 9 години
София се пробуди! Ура!!! Време е да изгоним отвъд Дунава, тези които срамят и позорят България! Духа на Лева се Пробужда !!!
209
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 123СССР също бомбардира България през 1941 и 1942 г. В България не са загинали съветски войници и не сме били окупирани от Хитлер. Няма никаква реална причина такива паметници да има в България.
208
12
 
14
 
! Отговори
123 преди 9 години
Паметникът е поклон пред милионите руски войни, загинали в боевете срещу хитлеристите. У нас те не проляха и капка кръв, за това пък новите ни американски приятели добре ни бомбардираха. Свалянето на паметника ще доведе до гражданска война, защото са повече нормалните хора, които са благодарни на Русия и имат памет. Това дори не трябва да се обсъжда. Реформаторите просто ще изчезнат напълно след подобно действие. Гадни, алчни ***.
207
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A nie ne iskahme Suvetskata Armia da ni "osvobojdava" ,taka 4e nema nujda ot pametnik .
206
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Взривявай на парчета!!!
205
10
 
10
 
! Отговори
трудна работа преди 9 години
Не е лесно да убеждаваш неграмотни хора, които пишат за 10 рубли/час.
204
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е паметника на унизителната съветска окупация на България, да изчезне от центъра на София. Лично мойто мнение е че той трябваше да бъде върнат в Москва, защото е построен по заръка на Москва и обслужва единствено московските интереси, но предвид големите транспортни разходи може да бъде стоварен и в обширния двор на руското посолство в София.
203
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Обама Бин ЛаденОсвен другото катюшата тогава е била инсталирана върху американски камиони.
202
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШарлатаниЧовече .. не си добре и си личи отдалече.
201
1
 
7
 
! Отговори
Обама Бин Ладен преди 9 години
Успокойте се нещата не са черно-бели. През юни 1944г. Сталин официално благодари на САЩ за оказаната помощ на съветската индустрия. Също така признава, че 2/3 от съветската индустрия е изградена с помоща на САЩ. Между 1932 и 1940, повече от 20 американски компании доставят самолети и военни части за СССР. Ракетите "Катюша" са зареждани с вещества подготвяни с нитроцелуоза, доставяна от американската "Hercules Powder Company". Дори танкът Т-34 първоначално е имал броня доставяна от Америка....
200
4
 
8
 
! Отговори
Шарлатани преди 9 години
Целта е да се подменят проблемите.Няма разумен човек който да не знае , че реформаторите след като разграбиха България , вече са натрупали брутният дълг много над 100 милиарда. След увенчаните усилия на реформаторите за саботажа на Южен поток и АЕЦ Белене , за да се довърши успехът им и защитят достойнството си ,ги подканям , веднага да затворят АЕЦ Козлодуй.Ненормално е с окупаторски руски ток да се плащат милиардите за освободителният американски ток.
199
8
 
12
 
! Отговори
АЙДЕ ВЕЧЕ.. преди 9 години
..АЛЬОША --В КОША!!!Породата му е болшевишка--*** и лоша!
198
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И докато ни баламосват с паметници, текат преговорите за най унищожителното икономическо споразумение между САЩ и ЕС, точно такова, с което на Мексико и Канада вече им разказаха играта. Наднационално законодателство в полза на концерните и реално загуба на суверинитет. Сетихте ли се? TTIP !!! Пълно елиминиране на държавата, за да не пречи на корпорациите.
197
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червената армия ни е освободила от 50 хиляди тона злато - кражба за милиарди замазана от продажните ***
196
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Питайте фанцузите защо не оставиха Бастилията, а я разрушиха. Това е най-културната нация в Европа, а не са се сетили че това е исторически паметник и трябва да го пазят като нашия паметник на армията поробителка.
195
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШОПАЧужденците какво ще гледат като дойдат тук ? У тях си имат достатъчно други паметници но социалистически си нямат.---да го местят в Кремиковци - там ще се впише идеално в соц.пейзажа. Да преместят там и централите на БСП и АБВ. Знаете ли псле кви мангизи ще падат от чужденците като прочетат на диплянката "Жив камуниз - 10лв"
194
5
 
10
 
! Отговори
Комуниста преди 9 години
Не пипайте паметника на освободителите да не хвърчат глави!Смърт на фашизма (доларджиите и американофилите, еврогейовете) Свобода на народа!
193
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 229Обясни ми от какво точно ни е освободила Червената Армия през 1944 г когато ни обявява война и ни окупира, освен от златото на БНБ ?