Стягат референдум за паметника на Съветската армия

Културният министър се обяви против рушенето на монументи
20 мар 2015 15:15,
363
Стягат референдум за паметника на Съветската армия
Вежди Рашидов Снимка: БТА

Реформаторите обмислят инициирането на референдум в София за съдбата на паметника на Съветската армия. Това стана ясно от думите на депутата от Блока Петър Славов във времето за парламентарния контрол. Той зададе серия от въпроси към министъра на културата Вежди Рашидов дали не е редно паметникът пред НДК и този на Съветската армия да бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство.

И в двата си отговора Рашидов се обяви против рушенето на монументи. Той обясни, че премахването на един паметник не е работа на Министерството на културата, а на собственика му, който бил общината. За паметника пред НДК Общинският съвет вече реши да се премести. За този на Съветската армия обаче становище няма.

„Мястото на този паметник очевидно не се вписва с градската среда. Ще обсъдим с колегите в Реформаторския блок инициирането на местен референдум за това дали наистина този паметник трябва да остане там, или преместен в музея“, каза Славов.

Той припомни, че монументът на Съветската армия често е обект на протест и изрисуване, а общината харчи средства за охраната му. „Този паметник се намира в едно от най-знаковите пространства в София. Публичните пространства трябва да обединяват, а не да разделят хората“, каза Славов.

Вежди Рашидов призова всички да се разграничат от вандализма. Той обясни, че ако се вземе решение този паметник да се премахне, ще го прибере в музея, за да не бъде претопен.

По-рано Славов призова министъра да прибере в Музея на социалистическото изкуство и паметника пред НДК.

Рашидов обаче го защити. „Паметникът е в тежко състояние, но модерен паметник. Макар и направен в тоталитарно време, той разби клишето на партизанските четки“, каза Рашидов. Той обясни и че е изчислил, че разрушаването му ще излезе по-скъпо от възстановяването му.

„Някак си не е почтено и морално при жив автор, и то голям, да го събаряме“, каза още Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
2
 
10
 
! Отговори
me преди 9 години
Абе айде стига с тия китайци бе, няма сайт който да дава повече жертви в Китай отколкото в СССР, а още повече че като процент от населението няма нищо общо! Китай е огромна страна, а населението на СССР е било едва към 200 млн. преди войната. Т.е. те са дали жертва повече от 10% от населението си! Как не ви е срам да говорите такива лъжи! Това е все едно България да даде 700 000 човека жертва, изобщо давате ли си сметка колко много е това??!
171
5
 
14
 
! Отговори
До № 206 преди 9 години
Червената армия била избила няколко милиона? Ти Соросоиде как се спаси.
170
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сталин ограбва родината ми и ние ставаме най-бедната държава в Европа. Хубаво е да имаме паметник за този грабеж - изнасянето на хиляди тонове злато за СССР, избиване на интелигенцията, ограбване на архивите на Царство България...
169
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Агресиваната политика на кремълския диктатор е следствие от ненаказаните престъпления на кръвожадните червеноармейци през периода 1939г - 1945г
168
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жертви от 2-та световна война:20 млн китайци20 млн от народите на СССР: руснаци, украинци, беларуси, чукчи, чеченци, арменци, казахи, азърбейджанци, грузинци, ...С една дума китайския народ дава най-много жертви през последната световна война
167
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СССР и Германия разпалват WWII, но до ден днешен никой в бившия СССР не е наказан за военни престъпления.
166
7
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
"Марош Шефчович, зам.-председател на Европейската комисия (ЕК) за енергийния съюз, е уверил премиера Бойко Борисов, че газовият интерконектор между България и Гърция ще бъде финансиран с европейски средства, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет."Бързо някой по-чевръст съветофил да прати тая гнъсна новина на Кутев да измисли опорна точка
165
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе най-добрее да го преместат у Фкултето, там ще пасва иделано, ако оцелее де :)
164
2
 
12
 
! Отговори
me преди 9 години
Вижте статистиката (warchronicle/numbers/WWII/deaths.htm), 20млн. жертви в Русия, това са почти 3 Българии изцяло изчезнали от лицето на Земята. Това се отбелязва с този паметник. Не комунизма, не Русия, не междусъюзническата война, отбелязва се 20млн. руснаци дали жертва живота си, за да бъде свободна Европа от Хитлер. 20 млн. пияни, необразовани и недодялани руски войника, които са ни отървали от учтивите немски войници избили неясно колко невинни хора в лагери, като животни!
163
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червената армия е избила през Втората световна война над 2 милиона поляци, 500 000 финланци, 200 000 от Литва, Латвия и Естония и т.н. Фактически първите 3 години СССР е агресор и избива мърното население на анексираните страни с същото старание както фашистите и нацистите.
162
10
 
4
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Паметника на Съветската армия трябва просто да се премести. Да се създаде специален парк, например в Кремиковци и там да се премести заедно с всички други соц. паметници.
161
6
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 199,човек, недей така да го втъкваш на съветофилите, че от зор почват да взривяват църкви
160
2
 
20
 
! Отговори
до № 186 преди 9 години
Пълно е с луди реформатори. Ще бутат паметници на руснаци, ще откриват паметници на американци хвърляли бомби над България, ще хвалят културните немски войници?! Тези *** мислят с всичко друго, но не и с главата си.
159
0
 
13
 
! Отговори
До 169 спонги преди 9 години
Спонги защо не махнете паметника на янките които превърнаха половината София в руини. Хвърляха бомби като детски играчки за да избиват и деца. Или според теб това е хуманно.
158
3
 
15
 
! Отговори
синя трагедия преди 9 години
махайте паметника на съветската армия, то без друго и руснаците не се трепят да идват вече у нас, за сметка на това може да сдобием с паметник на някой турски султан- народа така и така гледа турски сериали и е достатъчно изтъпял да понесе това, може да се построи по-голям монумент на загиналите бомбардирали София, и накрая просто направете България турска провинция- турците супер ще се изкефят, че са в ЕС... ееееех будали български
157
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е паметник на серийния изнасилвач - изнасилвал е европейските докато ги е заплашвал с оръжие
156
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам кой се прави на по-чист от Господа и пред кого се трупат дивиденти но да разрушиш паветника е тъпота. Паметници на Съветската армия има в страните освободени от фашизма. Обиколил съм Италия и там има толкова грозни паметници на фашизма но никой и не помисля да разрушава. С едни озъбени зверове, *** с рога и каквото се сетиш. Нашите управници винаги са били слепи и безмозъчни *** и все на губещата страна. Ето защо идва винаги Народен съд.
155
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки един паметник е част от историята ни. На някои хора историята им харесва, на други не. Ами ако след 50 години се смени пак властта ... ще рушим паметниците създадени през демокрацията ли тогава? То за това в тази държава няма останала една забележителност. Ние сме цари на рушенето.
154
6
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До ДО 147Вие със Сталин сте били доста близки като те чета. Я кажи той иначе добър човек ли беше? Земен такъв, не се надува нали
153
5
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Абе по едно време в антуража на Волень немаше ли неколко осъдени педофила