Стягат референдум за паметника на Съветската армия

Културният министър се обяви против рушенето на монументи
20 мар 2015 15:15,
363
Стягат референдум за паметника на Съветската армия
Вежди Рашидов Снимка: БТА

Реформаторите обмислят инициирането на референдум в София за съдбата на паметника на Съветската армия. Това стана ясно от думите на депутата от Блока Петър Славов във времето за парламентарния контрол. Той зададе серия от въпроси към министъра на културата Вежди Рашидов дали не е редно паметникът пред НДК и този на Съветската армия да бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство.

И в двата си отговора Рашидов се обяви против рушенето на монументи. Той обясни, че премахването на един паметник не е работа на Министерството на културата, а на собственика му, който бил общината. За паметника пред НДК Общинският съвет вече реши да се премести. За този на Съветската армия обаче становище няма.

„Мястото на този паметник очевидно не се вписва с градската среда. Ще обсъдим с колегите в Реформаторския блок инициирането на местен референдум за това дали наистина този паметник трябва да остане там, или преместен в музея“, каза Славов.

Той припомни, че монументът на Съветската армия често е обект на протест и изрисуване, а общината харчи средства за охраната му. „Този паметник се намира в едно от най-знаковите пространства в София. Публичните пространства трябва да обединяват, а не да разделят хората“, каза Славов.

Вежди Рашидов призова всички да се разграничат от вандализма. Той обясни, че ако се вземе решение този паметник да се премахне, ще го прибере в музея, за да не бъде претопен.

По-рано Славов призова министъра да прибере в Музея на социалистическото изкуство и паметника пред НДК.

Рашидов обаче го защити. „Паметникът е в тежко състояние, но модерен паметник. Макар и направен в тоталитарно време, той разби клишето на партизанските четки“, каза Рашидов. Той обясни и че е изчислил, че разрушаването му ще излезе по-скъпо от възстановяването му.

„Някак си не е почтено и морално при жив автор, и то голям, да го събаряме“, каза още Рашидов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
3
 
7
 
! Отговори
........... преди 9 години
Шопе, историята в случая Превъзнася Величието на Убийци и Крадци! Тези които раздаваха нашите ниви на *** Яшар и неговите крадливи манаговци!Но тъй като си *** атакист няма как да го загрееш.
191
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сталин е избил повече руснаци отколкото хитлер
190
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рубладжиите трият без да подбират и не уважават китайския народ дал най-много жертви през Втората Световна Война. Те искат да замажат истината и да разпространяват лъжи, че руснаците са дали най-много жертви. Такива лъжи не минават в ерата на информационна мрежа в която всеки може да провери къде е истината.
189
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пратете 10 от *** - те знаят в кой музей да го сложат :)
188
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да бъдат бесени комунистите пред ''паметника''
187
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека да припомним - националния идеал на Българите е осъществен в началото на 40-те години на миналия век. Почти всички Българи на Балканите са обединени в една държава, за това дело се борят милиони сънародни повече от шест века.Царство България не е била фашистка държава - спасили сме десетки хиляди евреи.После изведнъж у нас стъпва сталинския ботуш, ограбва и разпокъсва родината ми.ОСВОБОЖДАВА ни от националния ни идеал и ни превръща в безидейно стадо
186
6
 
5
 
! Отговори
ШОПА преди 9 години
Не ми пипайте паметника реаниматорчета ниедни! Историята не трябва да се унищожава или променя. Чужденците какво ще гледат като дойдат тук ? У тях си имат достатъчно други паметници но социалистически си нямат. За това харчат пари да идват тук и да гледат. Ако *** закрият всички паметници ще има да чакат някой да дойде тук . Руснаците си пазят мавзолея на Ленин и дерат чужденците за вход по 6 евро. Едни печелят а други рушат.
185
2
 
7
 
! Отговори
диваци преди 9 години
аталисти, ЗАЩО ОПИКАХТЕ СОФИЙСКАТА ОПЕРА??? ЗАЩО ????
184
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето как се правят нещата в цивилизованите държави, за неразбиращите чужбински езици, надписът гласи "Паметник на войниците на Червената армия, който паднаха за освобождението на Австрия от фашизма": Пък вие си рушете, че външният свят да отговаря на вътрешното ви светоусещане, доколкото е останало такова.
183
6
 
11
 
! Отговори
Волен 1991г преди 9 години
Съветската армия е страж на мира-тази лъжа се насаждаше в главата на българина от буквара на първолака до вестника на пенсионера. Песни се пееха и стихосбирки се тиражираха в прослава на легендарната Червена армия Не знам друга нация да е възпявала така окупатора си и да му е издигала мегаломански паметници, по-високи от телевизионната кула. България го е правила.Гнусотата на голяма демагогия изискваше не само да се подчиниш, но и да обожаваш този, който ти носи робството. А там, където е стъпил ботушът на Альоша, друго, освен робство,хората не са узнавали. Предполагам, че в бъдещите буквар
182
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не иска да се руши паметника - ще бъде преместен в двора на руското посолство
181
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо паметника на окупатора е по-висок от паметника на Левски?
180
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вярно е, че при окупацията на България през 1944 не е имало жертви граждани на СССР.Вярно, че при окупацията на България е имало жертви граждани на България.
179
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Паметник на окупатор в столицата ни - единствени по рода си в света.
178
2
 
11
 
! Отговори
До Столичанин преди 9 години
Е няма всичко да се махне. Паметници не се махат, махат се тези на които им хлопа махалото.
177
2
 
3
 
! Отговори
куриоз преди 9 години
Първите пленници след дебаркирането в Нормандия били корейци, които се сражавали за японската армия. Пленили ги руснаците и те станали войници от Съветската армия. Попаднали в плен при германците и воювали за армията на Вермахта. Като такива били пленени от американците в Нормандия...
176
5
 
8
 
! Отговори
скейтър преди 9 години
Да махат мочо и да се свършва,ще има повече място за каране и разходки.
175
7
 
9
 
! Отговори
До № 216 преди 9 години
Всъщност най-голямата жертва от войната е нашият Анонимен ***. Толкова е пожертвал, че не е с всичкия си.
174
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма сайт в които избитите руснаци да са повече от избитите китайци през втората световна война. За в СССР според предброяване от 1937г живеят 43% руснаци, т.е. изтрепаните руснаци са по-малко от 9 млн.
173
11
 
9
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 9 години
От малък, гледам този олицетворен символ, на съветския хомот! Стъпил гордо, и повелително в центъра на столицата ни. Тоест в сърцето на Майка България. На врата на нашата държавност, вдигнал до небесата, въсторжения си 5-метров, каменен калашник.Времето да си заминава, отдавна е зазорило! Както се казва, в засегнатият, по-надолу вече разказ на, Чудомир-3 кила пироксилин, му е майката!Ако, нямате воля, дайте го на мене!