Втора серия: Слез от колата и на метрото до Бизнес парка

20% по-малко коли, 7 хил. тона по-малко вредни емисии, радва се Фандъкова
65
Втора серия: Слез от колата и на метрото до Бизнес парка
Снимка: БТА

Поредното разширение на метрото ще зарадва столичани от 8-ми май. Тогава ще бъде отрито трасето от "Младост" - 1 до Бизнес парка, макар че ще продължат довършителните работи в надземния участък, обеща кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес проверки строителните дейности в участъка.

Разширението е с дължина 3 километра и са изградени 3 метростанции. Стойността на участъка възлиза на 44 млн. евро.

Още по темата

Близо 42 хиляди пътници на ден се очаква да използват новата отсечка на метрото, посочи Фандъкова.

По нейни разчети това означава, че шофьорите на около 8 000 коли ще слязат от тях, което е намаление с 20%.

От това пък следва, че годишно ще се отделят около 7 000 тона по-малко вредни емисии във въздуха на София, който и без това е достатъчно мръсен.

Хората в "Младост" още помнят ремонта на една от основните пътни артерии там бул. "Александър Малинов"  от бул. "Андрей Сахаров" до ул. "Александър Тодоров - Балан", но трябва да се готвят за нови проблеми с трафика и през това лято.

"Ще има нова регулация до Бизнес парка", обясни Фандъкова. Трасето на бул. "Александър Малинов" ще бъде променено и ще минава между двата входа на метростанцията на ул. "Александър Тодоров - Балан".

След това ще се работи по отсечката на булеварда до Южната дъга на Околовръстния път.

Става въпрос за общо 1,5 км път, по който ще се работи през лятото и до края на август трябва да бъде завършен, така че от 1 септември хората да нямат никакви затруднения, каза столичният кмет.

Трасето ще е с две платна с по три ленти във всяко, така че целият участък от бул. "Цариградско шосе" до Околовръстния път ще стане 6-лентов булевард. Отделно ще се разшири и участъкът от бул. "Андрей Сахаров" до бул. "Цариградско шосе" и където са по две ленти в момента ще станат по три.

Така в крайна сметка ще има 6-лентов път от бул. "Цариграско шосе" до Околовръстния път до края на август.

След реализацията на новата регулация по „Александър Малинов“ след ул. „Александър Тодоров – Балан“ на сегашното трасе ще има паркинг, както и път за еднопосочно движение на коли. Така ще се осигури вход в търговския комплекс на магазин „Хит“, разясни изпълнителният директор на Метрополитен АД инж. Стоян Братоев.

Ще се осигурят 200 паркоместа на метростанция „Александър Тодоров- Балан“, а при Бизнес парка ще има подземен и надземен паркинг.

„В локалите на „Александър Малинов“ също ще има места за паркиране и заедно на двете метростанция ще станат 600 места“, каза инж. Братоев.

Йорданка Фандъкова призна, че се надява реално местата за паркиране да се ползват от шофьорите, а не да спират по тротоари и градинки.

Освен да им пуснат метро, жителите на „Младост“ се надяват най-накрая да бъдат позакърпени и вътрешнокварталните улици, но средствата за такива ремонти в бюджета на Столична община са недостатъчни.

„Ще има ремонти по заявки на районите кметове. Вече на много места започнаха, но само преди седмица, защото зимата беше дълга и правихме аварийни, но цялости ремонти правим, когато времето позволява“, каза Фандъкова.

Районният кмет на „Младост“ Цвета Авджиева лаконично съобщи, че в момента се ремонтира улицата пред 131- во СОУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
8
 
! Отговори
Факт преди 9 години
Факт е, че в толкова трагично състояние не съм виждал вътрешнокварталните улици и тротоари в Младост през последните 35-40 години.
30
3
 
5
 
! Отговори
илиян преди 9 години
Докога ще се прави всичко само за Младост ? Къде са другите квартали. Всички инвестиции там
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 33 ми ремонтираха и след 89-а. Недостатъчно, но го правеха! Да не се надприказваме.
28
1
 
9
 
! Отговори
sashkodg преди 9 години
С тия дупки по пътищата скоро можем да се откажем от колите си и да станем най-чистия град.
27
2
 
7
 
! Отговори
До 31 преди 9 години
31 и аз съм от Младост и ремонтираха преди 1989-та от време на време. Недостатъчно, но го правеха.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Районният кмет на Младост Цвета Авджиева лаконично съобщи, че в момента се ремонтира улицата пред 131- во СОУ."Това е главна улица, покоято се движи градски транспорт. А вътрешните кога? В Младост живеят близо 200 хиляди човека, а се ремонтира една улица.
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 30, аз съм от Младост и не е ремонтирано преди 89-а.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Освен да им пуснат метро, жителите на Младост се надяват най-накрая да бъдат позакърпени и вътрешнокварталните улици, но средствата за такива ремонти в бюджета на Столична община са недостатъчни."А там са такива ями! За последно е ремонтирано преди 1989-та.
23
1
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
"Ще се осигурят 200 паркоместа на метростанция Александър Тодоров- Балан, а при Бизнес парка ще има подземен и надземен паркинг."А колко паркоместа са необходими? Може би по 2000 хиляди на всяка метростанция и то безплатни, в противен случай никой няма да паркира на тях и пак ще сме на загуба като данъкоплатци.
22
3
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
"Така в крайна сметка ще има 6-лентов път от бул. "Цариграско шосе" до Околовръстния път до края на август."Хубаво де, но колко светофара ще има? Май ще са 10 светофара за отсечка от около 4-5 километра.Средно време за преминаване, около 15-20 минути. Сутрин и вечер за половин до един час, а когато затварят бул. Брюксел, за час и половина-два в посока към Цариградско шосе.
21
7
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
Доста бакалски са сметките на герберастите за това, колко коли по-малко ще има, колко нови пътници и т.н. В общи линии моите очаквания са за около 10-20% от това, за което говори Фандъкова.
20
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идвааат, изборите, идвааат!! Можеха много по рано да ги отворят, но всичко е стратегия и ПР...
19
2
 
4
 
! Отговори
pepyrsa преди 9 години
Дефинирайте ми, какво означава задръстване.
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Отделно ще се разшири и участъкът от бул. "Андрей Сахаров" до бул. "Цариградско шосе" и където са по две ленти в момента ще станат по три.:Бул. Андрей .Сахаров не пресича бул. Цариградско шосе. Би било добре, ако го продължат от метростанция Младост 3, до бул. Цариградско шосе, но нищо подобно не пише.
17
3
 
0
 
! Отговори
aaaaa преди 9 години
ti kvo kaza se edno da vlezesh u kofata s BMW to ti i da se praish che ne vijdash boklucite
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Геца, по-голяма *** от теб нема! Просто нема!!!
15
17
 
3
 
! Отговори
Гецата преди 9 години
Аз взимам по 2хил лв на месец и никога няма да се откажа от колата си, нищо че ще ми бъде по-бавно да стигам до работа. Градският транспорт винаги ми е бил много неприятен и аз там няма да стъпя. Ужасно е да се возиш с толкова много ***, събрани на едно място.
14
3
 
13
 
! Отговори
Ами преди 9 години
кРАЙНО ВРЕМЕ Е ТЕЗИ,КОИТО НИ ППРИЗОВАВАТ ДА СЛЕЗЕМ ОТ КОЛИТЕ,СЪЩО ДА СЛЯЗАТ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ КОЛИ.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 15 . Оди у Лондиниум и ще видиш!
12
3
 
8
 
! Отговори
ааа преди 9 години
о плевела има специален принос много подкупи се дадоха метрото да стига от парка му до дружба и от парка му до центера