Втора серия: Слез от колата и на метрото до Бизнес парка

20% по-малко коли, 7 хил. тона по-малко вредни емисии, радва се Фандъкова
65
Втора серия: Слез от колата и на метрото до Бизнес парка
Снимка: БТА

Поредното разширение на метрото ще зарадва столичани от 8-ми май. Тогава ще бъде отрито трасето от "Младост" - 1 до Бизнес парка, макар че ще продължат довършителните работи в надземния участък, обеща кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес проверки строителните дейности в участъка.

Разширението е с дължина 3 километра и са изградени 3 метростанции. Стойността на участъка възлиза на 44 млн. евро.

Още по темата

Близо 42 хиляди пътници на ден се очаква да използват новата отсечка на метрото, посочи Фандъкова.

По нейни разчети това означава, че шофьорите на около 8 000 коли ще слязат от тях, което е намаление с 20%.

От това пък следва, че годишно ще се отделят около 7 000 тона по-малко вредни емисии във въздуха на София, който и без това е достатъчно мръсен.

Хората в "Младост" още помнят ремонта на една от основните пътни артерии там бул. "Александър Малинов"  от бул. "Андрей Сахаров" до ул. "Александър Тодоров - Балан", но трябва да се готвят за нови проблеми с трафика и през това лято.

"Ще има нова регулация до Бизнес парка", обясни Фандъкова. Трасето на бул. "Александър Малинов" ще бъде променено и ще минава между двата входа на метростанцията на ул. "Александър Тодоров - Балан".

След това ще се работи по отсечката на булеварда до Южната дъга на Околовръстния път.

Става въпрос за общо 1,5 км път, по който ще се работи през лятото и до края на август трябва да бъде завършен, така че от 1 септември хората да нямат никакви затруднения, каза столичният кмет.

Трасето ще е с две платна с по три ленти във всяко, така че целият участък от бул. "Цариградско шосе" до Околовръстния път ще стане 6-лентов булевард. Отделно ще се разшири и участъкът от бул. "Андрей Сахаров" до бул. "Цариградско шосе" и където са по две ленти в момента ще станат по три.

Така в крайна сметка ще има 6-лентов път от бул. "Цариграско шосе" до Околовръстния път до края на август.

След реализацията на новата регулация по „Александър Малинов“ след ул. „Александър Тодоров – Балан“ на сегашното трасе ще има паркинг, както и път за еднопосочно движение на коли. Така ще се осигури вход в търговския комплекс на магазин „Хит“, разясни изпълнителният директор на Метрополитен АД инж. Стоян Братоев.

Ще се осигурят 200 паркоместа на метростанция „Александър Тодоров- Балан“, а при Бизнес парка ще има подземен и надземен паркинг.

„В локалите на „Александър Малинов“ също ще има места за паркиране и заедно на двете метростанция ще станат 600 места“, каза инж. Братоев.

Йорданка Фандъкова призна, че се надява реално местата за паркиране да се ползват от шофьорите, а не да спират по тротоари и градинки.

Освен да им пуснат метро, жителите на „Младост“ се надяват най-накрая да бъдат позакърпени и вътрешнокварталните улици, но средствата за такива ремонти в бюджета на Столична община са недостатъчни.

„Ще има ремонти по заявки на районите кметове. Вече на много места започнаха, но само преди седмица, защото зимата беше дълга и правихме аварийни, но цялости ремонти правим, когато времето позволява“, каза Фандъкова.

Районният кмет на „Младост“ Цвета Авджиева лаконично съобщи, че в момента се ремонтира улицата пред 131- во СОУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Откъде накъде някаква дива ***, дошла в София от Компирско ще ми казва дали да си карам колата, която съм си купил със собствени пари или не.
10
2
 
15
 
! Отговори
me преди 9 години
Не знам защо но на мен ми се струва, че има увеличение в броя коли из София. Имам чуството че вече само в 4 сутринта няма задръствания. А всъщност метрото обира само пътниците от спрелия или пренасочен транспорт отгоре, тия в колите си остават в колите, щото както и преди няма подходящ транспорт за тях. И даже идват и нови.
9
1
 
2
 
! Отговори
alfredo преди 9 години
когато хората спрат да ползват метрото им
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие как се чувствате? Ми станете кметове, щото тези поумнеха, за да има кого да обесим. В София се напълни със селяци, чекам един да стане кмет, апропо нек'ъв хейтър като тези с коментарите по-отдолу, та да го удуша лично, даже в ефир. Селяни прости, като не ви отърва вън! На село, копайте и се плювайте наволя! Тук е град, непривичен за вас, със собствен живот.
7
3
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
mi koga 6te vidim Borisov i Plevneliev da patuvat v Metroto s pazarskite 4anti
6
12
 
6
 
! Отговори
alfredo преди 9 години
Метро за робите на борисов и плевелиев направено специално да могат да ходят безаварйно на работа и да не се губят в "ГОЛЕМИЯ ГРАД уау"
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До номер 3. И сега не си номер едно. Каойто както му изнася. Аз ако имам метро, ще си пътувам с него, и ич не ми дреме шефът къде, какво и кога паркира!
4
1
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
mi daite li4en primer de ostavete si skapite limuzinki i xodete da pazaruvate s 4antite s metroto
3
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Фандъкова! Този път ще гласувам за нея. Бях резервиран в началото, но сега съм убеден неин привърженик. Браво, напред и само напред!
2
9
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
agitirat ni da polzvame metroto da ne si karame kolite mi te 6to karat tqxnite da se ka4at i te v metroto utre moje da ni rekat i xlqb da ne qdem za6toto bilo vredno
1
5
 
7
 
! Отговори
каппо преди 9 години
Ако си селски агрос тва те радва като заклано агне на великден. Обаче ако си нормален чувек който не мисли само за пари и живота му минава работейки в *** консерва просто си пали тревата и отива в парка да пие бира. Аре чао че стана напрегнато иде летото.