Битка за смет: 1000 лв. глоба, ако ровиш в кофата

Подозират, че зад клошарите стоят сериозни бизнес интереси
7 юли 2015 12:56,
104
Битка за смет: 1000 лв. глоба, ако ровиш в кофата
Снимка: архив Булфото

Рециклиращите фирми и клошарите продължават битката за боклука ни. В борбата се включи и общината в София. Тя подготвя наредба, която предвижда до 1000 лева глоба за всеки, който рови в кофите за боклук. Автор на проекта е общинарката от ГЕРБ Лорита Радева.

Пълна подкрепа за наредбата даде и шефът на "Екопак" Тодор Бургуджиев, който обясни, че клошарите взимат от кофите за боклук най-ценните рециклируеми материали. Така за фирмите оставали около 5-7 на сто от тях, вместо очакваните 80%.

"Това е нашият бизнес. Друг въпрос е социалният елемент. Това, че някой няма какво да яде, не е наш проблем, а проблем на социалното министерство и на социалните институции", отвърна Бургуджиев пред "Нова телевизия" на констатацията, че клошарите изкарват прехраната си в кофите.

Шефът на "Екопак" обясни още, че фирмата му е инвестирала в контейнерите, за сортирането, рециклирането и др. Той нарече кражба посягането към "материалите в контейнерите".

Бургуджиев изчисли, че загубите за рециклиращите организации са между 7 и 9 млн. лв. на година. Според него глобата е първата стъпка за забрана на ровенето в кофите. Той обясни и че в европейските страни за подобни деяния се влизало в затвора.

Бургуджиев намекна и че голяма част от клошарите, които взимат хартията, стъклените и пластмасовите бутилки са част от по-голяма организация, която иска да вземе бизнеса на рециклиращите фирми.

"Нека да разделим клошарите на две категории. Едната категория са бедните хора, които търсят храна в контейнерите, а другата категория са хората, които взимат материалите за рециклиране. Тях не ги жалете, те вече са милионери", каза той.

Лорита Радева също обясни, че не става дума за наредба, която е насочена срещу оцеляването на хората.

Междувременно клошари споделиха, че изкарват по 4 – 5 лева, а в добрите дни и по 20 лева на ден от ровенето в кофите, с които осигуряват прехраната си. Възрастна жена пък показа "сергия за един лев", на която продава вещи, изхвърлени в кофите, които мъжът, ровейки в тях, е намерил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната радетелка на демократичните цености завършила в СССР е вносителката Лорита Георгиева Радева от ГЕРБ. Родена на 06.09.1959г. Висшето си образование завършва в Белоруски Политехнически институт в гр. Минск, Беларус със специалност инженер-механик. Магистър по икономика от УНСС - София, специалност "Международни икономически отношения". Магистър - еколог от ХТМУ София, специалност "Опазване на околната среда и устойчиво развитие" - Европейски магистърски курс (2010-2011 г.). Сертификат за обучение по Практически проблеми на процедурите за обществени поръчки, 2010 г. Председател на по
22
0
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
И аз мисля, че не е правилно да има глоби - фирмите за почистване и извозване на *** си получават парите, независимо от това колко има в контейнерите. Но лепенката "Оставка" на кофата си е съвсем на мястото.
21
0
 
6
 
! Отговори
пишете едно ЛС преди 8 години
"Автор на проекта е общинарката от ГЕРБ Лорита Радева' - нещо трябва ли да се добавя"?Коментар номер 2, трябваше да добавиш е това: facebook/lorita.radeva?fref=tsВсеки, който не е съгласен с проекта, да ѝ драсне по едно съобщение, може и да размисли :)
20
1
 
17
 
! Отговори
БО-КЛУ-ЦИ преди 8 години
А, този Бургуджиев, не е нагъл, нали?!? Той просто така си счита, че *** са негова собственост...Какво ли се учудвам, като премиеът счита България за негова собственост, защо, по-малките и дребни мутри да не си заплюят и те по нещо за тях си...Къде трябва да подам заявление, че *** който АЗ изхвърлям и е МОЯ собственост, а не на някой си добре-облечен бизнесмен, да се счита след това за собственост на клошарите, или там който бърка по кофите и в никакъв случай на Бургуджиев!!!
19
1
 
21
 
! Отговори
чуек преди 8 години
Ако аз реша да ни ги изхвърлям, а да си ги предавам сам, пак ли крада от фирмите за разделно събиране ???
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бургуджиев, просто ме разплака. Ами *** и поплачи на рамото на Бъчварова. Каквато е добричка, тутакси ще създаде "боклуджийска" полиция, да лепи шамари и пребива нахалните клошари. Разбира се, и да събира глобите/рекета/ за лично ползване.
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом в кофите има "материали", от които някой изкарва много пари, тогава да махнат "такса смет". ...Е айде сега, ти да не си комунист! Комунистите искат така - всичко да е без пари и те да не работят, а да лапат. Ти си комунист значи!
16
0
 
23
 
! Отговори
Ту'лата преди 8 години
Щом в кофите има "материали", от които някой изкарва много пари, тогава да махнат "такса смет".
15
4
 
24
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 8 години
Щом и ровенето в *** вече е кражба, не знам к'во ша пра'име. Ненормални хора са тия.
14
1
 
15
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
Много смехотворна идея. И тоя Тодор Бургуджиев не отстъпва на Лорита Радева по изключителен интелект. Посягането на материалите в контейнерите било кражба. Защото сигурно като си изхвърля *** в кофата - все едно съм сключил нотариален акт с Бургуджиев.
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре, че са клошарите, защото българинът на 80% не си изхвърля отпадъците разделно. Най обичам в кофите за пластмаса някой да си метне обелките от картофите. Клошарите поне истински го разделят.
12
1
 
25
 
! Отговори
Клошар преди 8 години
Тия разбойници от общината ще ми глобят дедовия. Няма такава извратена държава, в която държавата воюва срещу клошари, просяци и бездомници. Абе, в тоя ред на мисли, к'во стана с КТБ? Намериха ли 4-те милиарда или пак народа ще плати това, което откраднаха 5-6 човека?
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези май искат да им предаваме отпадъцита направо рецитирани.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако ги глобявате 5 лв. Ще има по-голям ефект. Аз лично виждам в това корпоративен интерес от хората които се занимават с преработването на отпадъци и по-точно за разделното събиране.ПС: не е ли по-добре да почнете да налагате законите от които ни зависи живота. За хвърлянето на отпадъци, разхождането на домашни любимци без каишки и т.н.
9
0
 
21
 
! Отговори
менгеле преди 8 години
ще вземат на босия зарвулите,на гладния хладилника и те така.
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лорита РадеваКаквото името, такъв и акъла.
7
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно интересно и любопитно ми е да разбера дори и да бъде наложена такава глоба от 1000 лв., откъде ще ги платят и какво ще стане КАТО не ги платят? И как по-точно ще ги уведомите, че има глоби и кой ще следи за тези нарушения? Или до всеки контейнер ще има камера или човек да гледа? За какво се занимавате с глупости, вместо да се решават наистина важните проблеми в държавата... Цъфнали и вързали сме, че това да е най-големият проблем....
6
0
 
45
 
! Отговори
ABV преди 8 години
Явно вече много сме закъсали след като и на клошарите посегнаха....
5
0
 
25
 
! Отговори
370 преди 8 години
Смешници!
4
1
 
26
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
И как после държавата ще си вземе парите, че не мога да се сетя? Държавата не може да си събере глобите, а банките парите от лошите кредити. Ще си стоят висящи глоби и това е...