Ню Йорк диша прахта на София по... качество на живот!

Колко струва да живееш тук? Статистика, която ще ви учуди
9 окт 2015 17:52,
86
Ню Йорк диша прахта на София по... качество на живот!
Снимка: Facebook

По-качествено се живее в София, отколкото в Ню Йорк. Това показва справка в сайта Numbeo.com, който обединява мнението за живота на хората по цял свят.

Данните в сайта показват, че столицата ни е заковала златната среда – нашият индекс е 100,63, което според статистиките е нито много зле, но нито и много добре.

Ню Йорк е единственият град в САЩ, който влиза в лошите статистики. Индексът на удовлетвореност от качеството на живот на хората там е едва 79,54.

Компонентите, по които се измерва "добрия живот" са покупателна способност, безопасност, здравеопазване, инфлация, отношение на цените на имотите към дохода, показател за времето, което е необходимо за придвижване с градския транспорт, както и екологичната среда. С най-голяма тежест са критериите екология и безопасност.

По безопасност и здравеопазване показателите на двата града са почти равни, но София е по-добре в чистотата на околната среда, както и в цените на недвижимите имоти, съпоставени с доходите на населението. Положително за столицата е и ниската в сравнение с Ню Йорк инфлация.

Колко струва да живееш в София?

Според сайта, за да наемеш жилище в столицата ще ти трябва средно 518 лв. за едностаен апартамент в центъра на града. Ако желаеш тристаен обаче, централните райони излизат по-солено – средно 943 лева.

Според статистиката хапване за двама в среден клас ресторант излиза около 40 лева. Ако решиш да хапнеш на крак сам – 8 лева. Бира – 2 лева, вода – левче.

За сметки за електричество се заделени 178 лева (средна годишна цена, без значение от сезона). За да посетим фитнес в София ще трябва да отделим средно 46 лева за месечна карта.

Един чифт деним пък ни излиза около 90 лева, маратонки - 133 лева.

Ако искаме да си закупим жилище това ще ни струва 2, 137 лв. на кв/м в центъра на София и 1 410 лв кв/м в покрайнините на града. И накрая - всичко това срещу средната работна заплата от 1024 лева.

Така, според изчисленията на сайта, за да живееш в столицата (и ако си под наем в луксозно жилище) ще ти трябват точно 3 243.85лв. месечно, за да поддържаш висок стандарт на живот. Тоест, два пъти повече от средната работна заплата.

Престъпност

По този показател София не влиза в критичното "червено" за съвсем малко. Според статистиката нашият индекс е 49,35, като този на безопасността или т. нар "критична точка", е 50,65.

Цифрите сочат, че софиянци най-малко се притесняват от психологическа атака на расова основа, както и от въоръжен грабеж. Също така се чувстваме сигурни да вървим сами спокойно и пред деня и през нощта.

Най-много ни притеснява обаче корупцията, където индексът е изключително висок.

А другите?

За да живееш нашироко в Бургас например, ще са ти нужни около 3 300 лева ( малко повече от София), за да поддържаш същият висок стандарт на живот като в столицата. Край морето например по-скъпи са оризът, яйцата, пилешкото, телешкото, ябълките и бирата. По-солено излиза и електричеството – с 15%. Наемите обаче са по-евтини с цели 60%.

София "дърпа" пред Бургас заради показателя покупателна способност, което се дължи на по-високите доходи в столицата. И макар в красивия морски град месецът да излиза по-скъп, бургазлии получават по-ниска средна работна заплата – 737 лева.

Доста по-изгодно излиза обаче животът в Пловдив. Там наемите са 21% по-ниски, цените на хранителните стоки 14% надолу, а в ресторантите цели 31% по-евтино.

Отличници

Първенците по качество на живот в сайта са доста. Виена например е с показател 205, Цюрих - с 277, Абу Даби – 218, Отава – 258, а Сеул – 207.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
4
 
! Отговори
Спас преди 8 години
Освен това Ню Йорк ли е *** или "прахта"????? Ню Йорк диша праха на София по......!!!!! ............така се пише
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 44 Абе американеца я ми кажи в тая дума "redneck" дето си ми я превел, кое точно значи "бял" и кое "дивак", че нещо не разбрах и да си го знам??
35
1
 
1
 
! Отговори
Спас преди 8 години
МОЖЕ И ДА СЕ УПОТРЕБЯВА ОТ ЖЕНСКИ РОД, НЯКЪДЕ ОКОЛО ШОПЛУКА, НО В БЪЛГАРИЯ СИ Е ОТ МЪЖКИ РОД!!!!!!!!!!!!!!! ТО И ВЕДНЪЖ И ВЕДНАЖ Е ПРАВИЛНО, НО НЯКЪДЕ СРЕЩАЛИ ЛИ СТЕ ГО "ВЕДНАЖ"?????
34
1
 
3
 
! Отговори
Спас преди 8 години
Как е правилно: прахът, праха или прахта?Родът на съществителното име прах се колебае. Когато става въпрос за дребни частици във въздуха, които се натрупват по улиците или по предметите вкъщи, може да се употребява и в женски, и в мъжки род: Търговци от пазара се оплакват, че уличният прах/уличната прах съсипва здравето им и поврежда стоката. Вместо да висиш пред компютъра, по-добре избърши праха/прахта по мебелите. В останалите значения съществителното име е от мъжки
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимендо 42На година здравна осигуровка - $10,000 (по $800 на месец за 4 души)Застраховки, бензин, ремонти и амортизацич на коли (понеже тук няма градски транспорт) - $8,000Храна за 4 души - $1,500 на месецДанък на къщата - $12,000 на годинаИпотека на къщата - $18,000 на годинаДрехи, детски разходи, почивка (веднъж за една седмица) $15,000 на годинаГаз, ток, вода, телефони, интернет, кабелна - $7,000 на годинаДотук $88,000 без да вклучвам непредвидени разходи и лични разходи...
32
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да си абсолютен дрогиран ненормалник, за да имаш желание да живееш в негърско-мексиканската *** САЩ!
31
3
 
8
 
! Отговори
до 39 преди 8 години
Що не се прибереш у мангето 400 лв. заплата домашна ракия и кючеци.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ОчевидецАз от 15 години живея в САЩ и си абсолютно прав, но това беше до 2008 г. В момента стандарта на живот е много нисък. За нормален стандарт на живот в Чикаго ти трябват $10,000 след данъците на Месец за семейство... при среден доход от $29,000 на Година след данъците... Хората едвам връзват двата края. Да не говорим за престъпноста... на всеки 2.8 часа има един разтрелян на улицата в Чикаго
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди избори ли се разбра, че Нюйорк е по-зле от София?
28
8
 
14
 
! Отговори
Очевидец преди 8 години
Живял съм в Чикаго 5 години и мога да ви кажа,че качеството на живот в сравнение със София е 20 пъти отгоре за Ню Йорк не знам но като цяло качеството на живот в САЩ, защото съм бил и в други щати като Минесота, Уискосин и Индиана е 50 пъти отгоре от това в България и 5 пъти по-добро от това в ЕС.
27
1
 
18
 
! Отговори
Ивака преди 8 години
Ами то в Бангладеш и Филипините ако имаш 300$ си като цар, това прави ли ги добри места за живеене?! Сравнявате несравними неща в тази статия. То и затова бежанците ще си счупят краката да ни заобикалят, пък тези заблудени, които са тука и те нямат търпение да бягат към Германия!
26
2
 
17
 
! Отговори
А преди 8 години
Средната заплата 700-800 макс. да се поровят в сайтовете за работа, къде ги измислиха тези 1024
25
2
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Това са пълни глупости, защото както там, така и тук има различни квартали и гета в самите градове. Едно е да живееш в Бояна или Симеоново и друго в Красна поляна, центъра или Факултета, нали? Общи глупости на търкалета.
24
1
 
32
 
! Отговори
ДВ преди 8 години
След тази статия да очакваме ли бежанска вълна от Ню Йорк? В България е рогът на изобилието, обаче ние нали сме си мазохисти, искаме да ходим към "мизерния" Запад....Смешна статия!
23
3
 
13
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Evropa si e po iako ot usa a sofia hich ne e zle.jalko za drugata chast na rodinata
22
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно вярна е тази статия. Аз съм обикалял доста държави и по-голямо гето от NY не съм виждал никъде. Абсолутна мизерия е този град където доходите спрямо наемите и разходите те обричат на бедност.
21
14
 
24
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Абсолютни глупости. София е един от най-неприятните градове за живот в световен мащаб, като се изключи Африка, разбира се.. Такива небивалици може да съчини някой, който никога не е стъпвал в този град.
20
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Била съм в Ню Йорк поне 5 пъти за по 2 месеца ...по работа естествено и веднъж в Санктпетрбург.,който ми хареса в пъти повече от колкото Н.Йорк.защото руснаците са по човечни и приветливи хора.В Америка хората са като от Матрицата-бездушни.
19
1
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 8 години
Тия пък 0лигофрени от днес ми покриват със звездички циг4нска и сг4н. Д3йба малоумието, сигур за да не обидят Пиже войвода
18
3
 
20
 
! Отговори
Пламен преди 8 години
Аз съм Бостън, ама като чета за София, нямам търпение да се върна и живея там ......след 25-30год