Екология, образование, транспорт – целите на София

Фандъкова поиска столицата ни да стане зелен град
Обновена: 18 дек 2015 13:38 | 18 дек 2015 13:37, Красимир Ангелов
12
Екология, образование, транспорт – целите на София
Снимка: БТА

Превръщането на София в зелен град, образованието и транспортната инфраструктура, са сред приоритетите в управлението на столицата през 2016 г., заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, по време на семинар за представянето на проектобюджета на града за догодина пред Столичния общински съвет и районните кметове.

Планираните разходи за 2016 г. са 1,19 млрд. лв., включително държавната отговорност и дофинансирането. Капиталовата програма е на стойност 381 млн.лв. Средствата за образование са общо 280 млн. лв., за здравеопазване - 37 млн лв., за социални дейности - 32 млн. лв., съобщава БТА. И в трите сфери предвиденото финансиране е по-високо в сравнение с 2015 г.

Общо 223 млн.лв. са предвидени за благоустройство и комунални дейности - почистване на града, озеленяване, управление на дейностите по отпадъците, улично осветление и пътна сигнализация, ремонт и поддържане на уличната мрежа, както и за водоснабдяване и канализация.

Бюджетът за тези дейности през настоящата година беше 191 млн. лв., като 5 млн.лв. са предвидени за зимно почистване, с 1 млн. лв. повече от 2015 г. Средствата за култура са 28 млн. лв., за отбрана и сигурност 12 млн. лв., с 1 млн.лв. повече от 2015 г., за физкултура и спорт финансирането също е увеличено - предвидени са 1,9 млн. лв.

Йорданка Фандъкова за пореден път посочи, че през следващата година  не се предвижда увеличаване на местните данъци и такси. Усилията обаче ще бъдат насочени към увеличаване на събираемостта, по-добър контрол и мерки за събиране на стари вземания.

Кметът открои за стратегически проектът за строителството на третия лъч на метрото, както и продължаването на ремонтите на базовата инфраструктура в града. Екологията и превръщането на София в зелен град е основен приоритет в управлението на града, отбеляза още Фандъкова.

Тя допълни, че през следващата година продължава ремонтът на парка на НДК, започва обновяването на Западния парк, както и залесяването на 300 дка пустеещи земи. Столичната община планира инвестиции в строителство и ремонт на детски градини - ще бъдат открити седем нови детски градини в районите - "Витоша", "Връбинца", "Младост", "Илинден", "Красно село" и "Люлин". Нови спортни зали пък ще има в три училища.

Продължава и програмата за енергийна ефективност на училищата и детски градини, предстои цялостна модернизация на 27 училища и детски градини, обяви кметът Фандъкова.

Тя каза още, че се увеличават средствата за Общинска полиция и за разширяване на системата за видеонаблюдение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Леонид преди 8 години
Въпросче към Другаря Прокурор относно Юрданка: Другрю прокурор, проверете къде са амортизациите начислявани по активите на общината. Ако трябва сам си изпратете Ес Ем Ес... и почвайте да работите.......Че дедо Мраз ше Ви остави без подаръци!!?! П.С. Доматите на Босия ще станат Камъни, А Горяните вече се организират срещу руският окупатор.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Данче с кой ще смените ортака си в лапането Диков ?
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Eй, ненаяде се тая алчна самоковска ***.
7
0
 
6
 
! Отговори
Моля Другарко преди 8 години
Може ли да кажете как се сменят всички светофари без обществена поръчка ?
6
1
 
9
 
! Отговори
boko bo преди 8 години
Тая нагла, продажна, лицемерно-корумпирана учителка с нейният покровител съсипаха София. Огромен дефицит, задлъжнялост н огромни размери, разпродаване на общинско имущество, смешни заменки, нагласени обществени поръчки и много много други. Просто нямам думи що за хора се раждат в България. Обиколил съм Европа и сега съм UK, но такава наглост и арогантност е нещо присъщо само на бг политиците. Не издържам дори и да ги гледам. Жал ми е за България.
5
0
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Абе вие изсекохте половината дървета в града.Каква зеленина какви 5лв бе госпожо?Призовавам гражданите да посетят мястото окло бившия София Ленд и да видят каккъв мега жилищен комплек се строй. Това е гаст от борисова градина ,а и да не е .ТОВА Е ГОРА госпожо!Тая държава се превръща в ужас за мислещите хора.
4
0
 
6
 
! Отговори
ееех Фънди преди 8 години
както каза един английски актьор - по-добре да започнете отначало
3
0
 
5
 
! Отговори
Др. Стрейнджльов преди 8 години
Класната моля те откажи се помисли за здравето, откраднатото тряба да се изхарчи по лекари.
2
0
 
8
 
! Отговори
?? преди 8 години
Нови работни места ??Няма такъв план ..
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ли да се строи нещо,Където може да работим и да не напускаме ...