Не дупчиш скъпо билетче – олекваш с 200 лева

Планират глобата за гратисчиите да скочи двойно от 1 юни
Обновена: 1 апр 2016 12:00 | 1 апр 2016 08:56, Александър Попов
144
Не дупчиш скъпо билетче – олекваш с 200 лева
Снимка: Dnes.bg

Истински кошмар плануват от Столична община за гратисчиите от 1 юни. Пътуването без билет в столичния градски транспорт ще излиза двойно по-солено, като предложението, което предстои да се гласува е глобата на място да поскъпне от 20 на 40 лева. Актът пък ще скочи от 100 на 200 лева.

Това е записано в доклада за промяната на Наредбата за реда и условията на пътуване в градския транспорт. Аргумент за повишаване на цените за глобите е посочено неравностойното положение с редовните пътници, като и това че високата цена ще ги стимулира да си купуват карти и билети.

Още по темата
Вносителите на доклада са шефката на транспортната комисия Екатерина Йорданова, шефът на местно самоуправление Орлин Иванов и общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, пише "Монитор".

Миналата седмица Центърът за градска мобилност предложи билетът да скочи с 60% и да стане 1,60 лева. Десетте талона пък ще ни костват 12 лева, ако се гласуват промените.

В документа са разписани и трите нови документа - карта за три дни с цена 10 лева. "Метро плюс" пък ще е 43 лева и с нея ще се пътува цял месец в метрото плюс една наземна линия. Нова услуга ще и "Карта София". Тя ще е насочена към туристи и ще струва 20 лева. С нея ще се ползва неограничено целия градски транспорт за три дни, а освен това ще дава отстъпки за музеи, ресторанти и търговски вериги.

В промените е предвидено ново правило - пътниците без билет трябва да се качват само от първата врата на превозното средство, за да си купят по-бързо билет и да не шмекеруват пред контрольорите.

В доклада на съветниците от ГЕРБ се застъпва тезата на Центъра за градска мобилност, че в момента 15% от пътуванията са с еднократен билет, което е над средното за Европа, и затова трябва да се повиши цената, така че да се стимулира купуването на карти.

"Не приемам популистки изказвания за цената на билета. Предложението на Центъра за градска мобилност е експертно, то е направено на базата на изчисленията и на икономическите анализи с категоричното ми настояване да не се променят цените на картите", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя подчерта, че окончателното решение ще вземе СОС. Предстои предложенията да бъдат разгледани от ресорните комисии, както и да бъдат обсъдени публично. Според Фандъкова над 80 на сто от пътуващите няма да усетят никакво увеличение, тъй като цените на картите не се променят.

Фандъкова припомни и че предстои доставка на 110 нови автобуса, а за още 30 предстои да бъде обявена процедура за финансиране със средства на Столичната община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
5
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До 14,Братле аз не ползвам градски транспорт и не съм много в час ...ама да те питам....Колко шведи гратисчии си видял досега в нашия градски транспорт? Някак си ми е трудно да си ги представя де.
13
0
 
22
 
! Отговори
sram преди 8 години
С карти пътували 60% :D В големите градове/столиците, е нормално с карти да са по-малка част от пътуващите, което автоматично означава, че не се отчита абсолютния брой пътуващи, а само карти към продадени билети. Лесно може да се предположи размера на гратисчиите. Търсете начин за справяне с това, а не да вдигате цената. Когато има несъбираемост, вдигането на цената/глобата води до още по-ниска събираемост. Тоест като краен ефект, приходите може дори да паднат. Крете ни управляват всичко.
12
0
 
6
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До от морето,Мда прав си....обаче ако им мине номера тук мисля, че и Вас ще Ви зарадват с някой подобен стимул.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да научат контролата на шведски защото не им разбират и чужденците си пътуват гратис.
10
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На всички е ясно, че най-многобройната група гратисчии са "братовчедите". Пък и пари за глоби нямат. Затова най-простичкият, но ефективен механизъм е част от помощите за тях да се изплащат в карти за градския транспорт. Така хем те ще са редовни платци на реално ползвана услуга, хем в хазната ще влезе ОГРОМНА сума пари и увеличението на цената на билетите няма да е необходимо.
9
0
 
29
 
! Отговори
ГРОБ са супер! преди 8 години
Римляните трябва да се возят безплатно, затова българите трябва да плащат повече рекет. Това е политиката не либерастите от ГРОБ.
8
0
 
12
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До Кочо, Незнам, наистина много неща трябва да поскъпнат...================Що да трябва? Нали сме пазарна икономика, търсене и предлагане. Къде в пазарната икономика има "трябва"? Хем не знаеш ( по твои думи), хем ръсиш мозък.
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
герб изверги
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да усетя поскъпването ако взимам кметската заплата а за десетина пътувания на месец да купувам карта не го виждам рентабилно.
5
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки гратисчия да си носи фиш със заплатата и при проверка на билетите да показва фиша, за да видят проверителите дали е гратисчия или жертва на демокрацията.
4
0
 
47
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Мдаа , повече от средното за европа се пътувало с еднократен билет и за да стимулират ползването нарти ще вдигнат цената на еднократния билет. Да им имам стимулите. В цял свят като искат да стимулират нещо му намалят цената. В нашия случай картата. Що бе, джанъм не намалите картата, ами вдигате билета? То бива наглост ама това привителство счупи всички рекорди. Да ок, общината , ама нали и тя герберастка.
3
0
 
51
 
! Отговори
no name преди 8 години
Хахаха искам да видя как ще събират по 40 лв. от тъмно *** ни съграждани. Смешковци. А тая даскалица от Самоков дето се прави на градоначалник, що не се върне на село да си копа компирите и не ни избави от "компетентното" си присъствие. Пфууу *** долни
2
2
 
32
 
! Отговори
Кочо преди 8 години
Незнам, наистина много неща трябва да поскъпнат, но и доходите трябва да се повишат, поне малко, за да можем да си вдигнем стандарта на живот. Какво се забелязва обаче при управлението на Герап, всичко поскъпва, работата намалява, дребните фирмички фалират, абе направо ни онодиха мамата. На какво отгоре поскъпват нещата, според мен е правилно да оформиш един продукт да го направиш възможно най-добър и тогава да изискваш висока цена, не да вдигнеш цената, а те автобусите стари, път няма...
1
0
 
32
 
! Отговори
bzzzzz преди 8 години
А за седящите места в грАДСКИЯ ТРАНСПОРТ 2,30лв.