Прощавайте, а дали има климатик?

Ще повее ли хладината в автобусите с новото билетче?
14 май 2016 20:32, Красимир Ангелов
54
Прощавайте, а дали има климатик?
Снимка: Булфото, архив

Петък следобед, часът е малко след 18. Автобусът не е кой да е, а едно от най-видните лица на столичния градски транспорт (поне пред чужденците) – автобус №84. Марката му не е случайна – Мерцедес, шофьорът - костюмиран. Вътре обичайната картина – от няколко поредни спирки се качват работещи в съседните офис сгради и хора с куфари от летището, които се чудят дали са продупчили достатъчно на брой билети, че току виж контролата, която рядко пропуска да провери рейс по линията, не харесала бройката им.

Жега си е вътре, слънце пече през прозорците. Майският дъжд е отминал преди час-два и сега отново е ред на слънчевия пек. По време на цялата тази идилия млада жена с доста добър външен вид (видно е, прибира се от работа) пресича целия автобус от задната врата до шофьора, изчаква автобуса да спре на следващата спирка, за да не притеснява водача и културно попита: Прощавайте, а дали има климатик?

Не, госпожо, бе краткият и лаконичен отговор на шофьора, автобусът затвори врата и отново тръгна по своя път. Младата жена се усмихна и каза тихо: "Е, трябваше поне да попитам" и отново тръгна назад към своето място в автобуса.

Хората наоколо очаквано не реагираха особено – всеки свалил яке, суичър, връхна дреха и останал по ризка, тениска или каквото му е останало. Пуфка, уфка, но отдавна е свикнал в повечето автобуси, дори и да има климатик, той да не се пуска.

Дали така е наредено на шофьорите, дали те пестят по този начин гориво с някаква цел, дали просто климатика наистина е развален и никой не смята за нужно да го поправи... кой знае, но всъщност няма и особено значение. Поне за пътниците. Важен е резултатът в натъпкания автобус, а той е – хладина и въздух няма!

Фактите са ясни – имаме нов автобус, добре изглеждащ и по дизайн забележете: само с 2! едва отварящи се горни прозорци в задната част на автобуса. Е, повече от ясно е, че този автобус има толкова малко отварящи се прозорци, защото се предполага, че има климатик и той ще се пуска и ще работи по време на курс. Поне в нормалните страни е така. Да, ама не! И за съжаление случаят не е единичен, а редовна практика дори в горещите летни месеци. Поне по тази линия. Където е пълно с пътуващи чужденци. И редовна контрола.

А само след малко повече от 2 седмици пълният комфорт в столичните автобуси ще ни струва с 60 стотинки отгоре – 1,60. Дали цената е заслужена няма да коментирам. Летните задръствания и повечето коли по улиците сигурно ще дадат своя ясен отговор. Както и липсата (дали?) на климатик в новите ни автобуси.

Всъщност знае ли човек – може пък новата цена да носи и пътуване с повече комфорт. Иначе чаровната дама пак трябва да изчака да спре автобусът, да отиде до шофьора и все така тихо и културно да го запита: Прощавайте, билетът ми е 1,60. А дали още нямате климатик?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
1
 
! Отговори
Райко преди 7 години
Това не е вярно. Климатика може да позва вътрешен или въттншен въздух.
39
5
 
11
 
! Отговори
До Мартин преди 7 години
Не е необходимо да ползваме примера на далечно Чикаго, в съседен Истанбул няма хартиени билети, всички имат чипове, които зареждат за каквато стойност си изберат и при влизане САМО от първата врата до шофьора доближават чипа до едно малко устройство. На никой не му хрумва да се качва от друга врата. Така няма нетаксувани пътници и няма нужда от контрольори.
38
22
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Решението е едно: Закупуване на специално изработени за България автобуси с климатици които са постоянно включени и сами избират да топлят или да студят.Българина разбира само от тояга , ама на последък май и това не помага.Абе калпава нация. Нали сме братя на руснаците.
37
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Убеден съм, че в друга страна / вие изберете коя /, при обявяване на решение за такова драстично увеличение на цената на билет за градския транспорт щеше да се вдигне народно недоволство, което можеше да достигне до масови портести. В България, оказва се, билетчето можеше да го вдигнат и на 2 лв / и най-вероятно след година две и това ще стане /, но никой няма да си мръдне з***дника от компа, а на следвашите избори отново ще избереме Фандъкова, Б.Б, Цв.Цв, Станишката, Доган..т.е. пак същите.Евалла
36
1
 
22
 
! Отговори
През крив макарон преди 7 години
През крив макарон ще видят 1.60 - два пъти в месеца ми се налага да ползвам 2 автобуса отиване и връщане, забравете да ви дам седем лева на ден.Да ви таковам таковата.Зорлям правите хората престъпници.
35
1
 
33
 
! Отговори
номер2 преди 7 години
Не сме народ, не сме народ, а ***... 1,60лв билетче!? След като се доказа, че ЦГМ са крадци, както и кметицата и правителството! Ако бяхме народ, някоя сутрин щяхме да видим кметицата да виси волно на някое дърво или стълб!
34
2
 
28
 
! Отговори
65 преди 7 години
Ама защо питате шофьора -питайте Данчето къде е климатика?Тя ги е купувала-тя знае.На шофьора каквото му дадат това кара.
33
3
 
36
 
! Отговори
Мордор преди 7 години
Аз няма да дупча билетче тъй като вече има заведено дело за високата цена ! Докато не приключи делото по закон не трябва да вдигат цената! Нека да дойдат да ме глобят няма проблем ! Напишете в търсачката на фейса ,, Релссов обществен транспорт,, и ще разберете за какви става въпрос! А ме глобят а им заведох дело и изобщо не ми пука от тея *** в общината!
32
7
 
6
 
! Отговори
Въртипух преди 7 години
До Киро кофражистаА да ти отмаам какалашката така,че да ти изскочат очите като на жаба кекерица не искаш ли,просешко семе?
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще повее топлият пръцкоч на шофьора.:D
30
13
 
5
 
! Отговори
навсякъде сме преди 7 години
Пропуснах да отбележа: най-евтиното билетче е 1.40 евро за 4 /четири/ спирки!!! А глобата е 60 /шестдесет/ еврона!!!!
29
2
 
33
 
! Отговори
навсякъде сме преди 7 години
Аз съм автобусен шофьор /на около 2 000 км западно от случката/, климатика е автоматичен и аз не мога за му влияя: когато и както си той прецени - студи или топли! Това е! Никой нищо не пита и не мрънка! Просто е въпрос на настройка! Р. S. Дори не си помислям да "дръпна" дизел!!
28
23
 
7
 
! Отговори
Дядо Рашко преди 7 години
Едно време баба Тонка на трамвай без климатик не се качвалаТогава трамваите били конски /теглели се от коне/ и всички имали климатици, които вкарвали свеж въздух изпод опашката на коня
27
36
 
10
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 7 години
Хайде сега и климатикза 1.60 кожени седалки, шампанско и вана с джакузи не искате ли?де глезотии
26
14
 
8
 
! Отговори
39 не си прав преди 7 години
Климатиците работят както на вътрешна циркулация така и чрез вкарване на въздох от вън. Плюсовете на вътрешната циркулация са, че се достига желаната температура по-бързо защото се обработва вече охладен въздух и се пести гориво, не влизат прах и изгорели газове от автомобилите пред теб, но пък дишаш един и същт въздох. За 'свеж' въздох се избира да се вкарва постоянно въздох от вън което в много горещи дни не е ефикасно
25
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не се отварят прозорците за да влиза свеж въздух и да има и да няма климатик все тая.Защо не им се отварят прозорците на тия рейсове?Климатикът не вкарва свеж въздух ако изобщо работи е на вътрешна циркулация.
24
1
 
7
 
! Отговори
Владо преди 7 години
уКАЗАНие за ползване услугите на сп грАДСКИ транспорт - на времето имаше такива табели по превозните средства ))
23
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарката госопжа търси климатик. Ами климатик има ама не работи нарочно защото влизат вътре с горивото и няма да има за делкане! Така че няма климатик а има куроматик! Ако се чудите какво е това ще поясня! Това е едно таково животно което се появява само по избори. Отивате и гласувате и като си пуснете гласа излиза този куроматик. В момента имате 240 куроматика на който вие кеф на този може да се охладите. Тези куроматици дуат като вентилатори. Така дуат че чак мозъците ви ги издуаа!
22
4
 
34
 
! Отговори
Мартин преди 7 години
Е хубаво де уж е 2016 ,а още за билетчета говорим?? Какви са тези глупости??? В една глупава Америка( В Чикаго по-точно където съм някога бил) няма билетчета ами се влиза само през предната прата където има или скенер на който сканираш карта( за един курс/ден/месец/година) или вкарваш през машина до скенера $2.25 и влизаш, ако не платиш автобуса не потегля и се вика полиция от което няма нужда. Хората си знаят. Какви са тия билети и заплати за котрольори???? А да,и климатиците им винаги са макс
21
2
 
30
 
! Отговори
Сп??нс преди 7 години
Едно време нямаше климатици ,НО ИМАШЕ ПРОЗОРЦИ , а сега са като аквариуми и с повече хора вътре не достига въздух. Молиш се да дойде следващата спирка. Така е с тези 20-годишни рециклирани автобуси също както с колите -идва момент когато ремонтите са непосилни ,(ако са ги хвърлили е за нещо)