Защо са тия опашки пред училища, има места за всички!

Цел на Кунева е да повиши качеството на образованието за първолаците
Обновена: 25 май 2016 14:57 | 25 май 2016 14:30, Камелия Цветанова
60
Защо са тия опашки пред училища, има места за всички!
Снимка: архив, Bulphoto

Истерията около подаването на документи за записване на първолаци е към края си, защото крайният срок, който Регионалният инспекторат препоръча за това е 29 май.

Тази година по традиция родители на малчугани, които за пръв път ще прекрачат прага на школото на 15 септември, отново спаха на тротоара, но според просветния министър Меглена Кунева това е напълно излишно, защото входящият номер не е критерий за прием.

Има достатъчно места за всички първокласници в училищата, обяснява тя в писмен отговор на въпрос на депутата от РБ Петър Славов.

Кунева смята, че родителите чакат на опашки с часове само защото има обществена нагласа, че качество на обучението в дадени училища е по-добро в сравнение с останалите.

Така че, за да се преодолее това мнение просветното, министерство ще направи възможното, за да има задоволително средно равнище на образованието във всички училища, за да можа родителите да записват децата си в най- удобното за тях и да нямат притеснения за качеството на образованието, където и да е, твърди Кунева.

Иначе тя е категорична, че нито едно училище в София не ползва входящия номер като критерий за прием на децата, така че практически няма значение дали документи са подадени в първия ден или в последния възможен момент за записване.

Няма смисъл родителите да чакат с часове на опашки, апелира Кунева.

Училищата на своите сайтове и на входовете си трябва ясно да посочат графика по прием на документи – от коя до коя дата, както и критериите за прием.

Критериите са: детето на живее близо до училището, да има брат, сестра, които вече учат във въпросното училище, с предимство са деца със специални образователни потребности, деца които вече са били в предучилищна група там, близнаци и сираци, деца на инвалиди, живеещи в близост до училището.

През изминалите години дълги опашки от чакащи родители се виеха пред 18 СОУ, 120 СОУ, 119 СОУ, 51 СОУ и 133 СОУ.

От отговора на Кунева става ясно, че от петте училища през тази само 133 СОУ "Ал. Пушкин" не се е съобразило с графика за записване, какъвто се прави второ поредна година и заради това тази година отново някои спяха на тротоара пред училището.

Попълването на местата и класирането напърволацоите трябва да стане до трети юни. Тогава ще бъдат обявени списъците с класираните малчугани.

На 4 и 5 юни ще бъде записването. Свободните места след първото класиране до запълване на 24 броя ученици в клас ще се обявят на осми юни. На 15 юни ще се обявят и останалите свободни места, тогава и записването ще продължи до 15 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
5
 
! Отговори
29 преди 7 години
Ти си типична селска коплексирана пръчка,България е на всички българи а София е нашата столица,всеки българин има право да живее във България където намери за добре.Останахте пет града във БГ и три села,ти за къв се мислиш?
27
9
 
13
 
! Отговори
Striker преди 7 години
Куневицо, проста тикво селска! Има опашки, защото от провинциалисти няма места за софийските деца!
26
12
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 години
Бъдещите събирачи на дългове,бъдещите мутри,крадци и нарко дилари ,до това води нашата про руска бандитска образувателна система.90 процента от тези деца ще бъдат съсипани и бедни,крадени,изнасилени,тормозени от мутри,90% съсипани животи,спасението им е едно -имиграция във цивилизованият свят далеч от тази про руска ***
25
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имахме си много добро образование с добри резултати. Развалихте го и сега с шумни акции ще се борим да го оправим.
24
0
 
25
 
! Отговори
Дърт бастун преди 7 години
Пръмовица в последно време откак е на тоя министерски пост, разви активна, бурна, необмислена и напълно безполезна деятелност.
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И цензурата си върви, заради думата за шведските училища. Не знам дали Великата Тиква умишлено не я нареди нарочно там, където тази горгона изобщо няма понятие какво да прави, та оакването беше сигурно.
22
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо са тия опашки пред училищата .... За банички г-жо Кунева, за банички !
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ооо Пръмовицата пак куткудяка.
20
1
 
24
 
! Отговори
хммм преди 7 години
Абе не я снимайте тая толкова отблизо че пак няма да мога да спя цяла седмица бе! Какво сме ви направили толкова незнам в тоя сайт, че и на първа страница най-отгоре. Страшен звер братче, мноо гроз на жена.
19
0
 
19
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Опашки има, защото навсякъде по училищата го има този критерии за класиране според по-рано подадените документи. Кунева лъже, че нямало значение кога са подадени документите. По мое мнение ако някъде има наличието на този критерии, хората отговорни за наличието му трябва да лежат поне 10 години в затвор при строг режим, но кой ме слуша мен. В случая и Кунева и цялото правителство (не само те) са отговорни за тези безумни опашки и би трябвало 10 години както съм написал ......
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
100 години руска чума прояжда България,господи няма ли край тази проклета мъка? Защо точно ние ?
17
0
 
14
 
! Отговори
UGIN преди 7 години
Кунева отново показва, че не е в час, а може би никога не е била. Представете си, че там, където живеете живеят и много на брой деца от определено малцинство и изведнъж вашето дете се превръща в малцинство в училище.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама пред училищата в гетата опашки няма. Интересно защо?
15
0
 
19
 
! Отговори
Родител преди 7 години
След такова изказване тая да я махат. Качеството. Опашките са за качество. ДА си прати децата да учат в у-ще, в което няма опашки и след два дена да излезе пак да ръси бисери....Спирам, за да не преповтарям коментара на ном 11- Пешо, а и ще бъда още по-нецензурен.
14
1
 
15
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Така де, защо с опашки? Защо не през ЦК на БКП ли още по напреко - през Другаря Пръмов? Не и е ясно на Другарката Кунева. Какво се чудите, не разбирам? От кой точно житейски опит да и стане ясно? На нея цял живот Червената върхушка и отваря вратите, чуди се жената? Ами ще се чуди, та ... защо сега с опашки?
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама лак чоже бе, опашки. Не ги е срам тези родители, простаци с простаците. Я всички деца юруш в което и да е даскало, а после да се реализират както си могат. Ми тя програмата е една и съща за всички. Учителите са абсолютно взаимозаменяеми, училищата и те.
12
0
 
28
 
! Отговори
Кунева лъже преди 7 години
Кунева лъже най-нагло.Отворих страницата на първото попаднало ми училище (120-то в София) и там има следният текст:"При еднакъв брой точки по горните критерии, децата се класират по входящия номер на заявлението си за прием."А всъщност повечето деца имат еднакъв брой точки.
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чорнами делами или про руски бандитизъм узурпирал милата ни родина,тук нищо не е както трябва,крадци,наркотици,травестити,мизерия,безпаричие и мутри които са взели правомощията на съдебната ни система,държавата на бързите кредити и колекторските фирми за чупене на крайници и заплахи.България е копие на Русия
10
0
 
26
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
*** офцо, мога да ги кажа поне няколко училища в София, за които входящият номер е критерий! И точно пред тях има опашки! *** офцо, за същите училища си има "брокери" в твоето министерство, чиновници, при които срещу определена сума ти осигуряват по-преден номер в същото училище. Какво въобще си отваряш устата бе мадам Yess?
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо са тия опашки пред училищата ....