47% от столичани ще доплащат за парно

Има спад на абонатите, които не са отворили на отчетниците
30 юни 2016 08:44, Петя Славова
7
47% от столичани ще доплащат за парно
Снимка: архив, Булфото

47% от столичани ще доплащат за парно, 45 на сто ще имат да си вземат от Топлофикация, а 8 на сто приключват отоплителния сезон на нула.

Това показват данните на една от най-големите компании за дялово разпределение в София, пише "Монитор".

Според тях 14% от абонатите ще доплащат суми между 10 и 50 лв., 9% - между 51 и 100 лв. и 5% между 101 и 150 лв.

Наблюдава се спад на абонатите, които не са отворили на отчетниците спрямо предходната година, като тази година те са под 2%, съобщиха още от "Нелбо". Те ще получат сметки на пълна мощност.

Съгласно последните промени в наредбата от миналата година по същото време освен, че ще платят, като че ли са държали радиаторите загряти на максимална степен цяла зима, те ще платят и солени сметки за топлата вода.

Според наредбата на тях ще им начисляват служебно до 280 литра на денонощие на човек от семейството. На месец това означава до 8 кубика на човек, или годишно до 100 кубика на човек. Същата е санкцията и за абонатите, които са пуснали отчетниците, но нямат водомери или пък те са стари, без пломба, или са повредени.

От "Нелбо" съобщиха още, че данните за отчетените клиенти показват, че те ще имат да плащат за топла вода средно между 240 лв. (за едностаен апартамент) и 324 лв. (за тристаен апартамент). Това е за 12 месеца, на какъвто период се прави изравняването за топлата вода. Абонатите, които не са пуснали отчетника, или пък са с неизрядни уреди ще платят с над 1000 лева отгоре.

"Тенденцията в изминалия сезон е ръст на интереса към месечен отчет сред жителите на София", заяви Боряна Колева, изпълнителен директор на Нелбо. Чрез отчитане на месечна база абонатите избягват годишна изравнителна сметка и всеки месец плащат това, което са консумирали за отопление и топла вода.

В момента топлинните счетоводители раздават изравнителните сметки.

Абонатите трябва да получат сметките до 5 юли. Това все още не е окончателната сметка, тъй като след получаването им тече 30-дневен срок за жалби, в който част от неотчетените клиенти викат топлинния счетоводител да им засече топломерите. Фактурите от топлофикация ще дойдат през август.

Неотчетените имат тримесечен срок, в който могат да поискат извънреден отчет, тоест до края на септември. След изтичането им това не е възможно, както и промяна на сметката. Досега това можеше да става със съгласието на две трети от съседите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво стана с евродирективата за парното и сградната инсталация. Има ли контролни органи и защо толкова години не се въвежда? Публикувана е и в държавен вестник. Некой някого не трябва ли да санкционира? Нещата са и в съда от няколко месеца. Има ли съд, работи ли? Или всички се правят на глухи и неми. А бързатежда осъждате невинни хора. Пу не ви е срам!
6
0
 
2
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
Продължение:....0% сградна инсталация и разпределение САМО и ИЗЦЯЛО възоснова на показанията на топломерите (уредите). Так който не ползва парно, няма да плаща.За всички тия неща правите ПРОТОКОЛИ с подписи, и ги връчвате с входущи номера на Топлофикация и Топлинния счетоводител. И ако не променят нещата както вие - СОБСТВЕНИЦИТЕ НА СГРАДНАТА ИНСТАЛАЦИЯ, сте решили - бой, бой, бой до спукване!Само така могат да се оправят нещата с монополистите - со кротце, со благо, и со повечко кютек!
5
1
 
5
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
Начин за справяне с "Топлофикация":1.След решение на Общото събрание премахвате щранг-лирите. Така отпада начиисляването "по мощност", чрез което задължително ви цакат! Които искат топло в баните - прекарват си по вертикалата обикновени тръби и си слагат радиатори С ТОПЛОМЕР (уред за отчитане).2.Топлоизолирате ВСИЧКИ ТРЪБИ в т.ч. и вертикалните през апартаментите! Да останат "голи" само топлоизлъчващите устройства.3.Всички абонати на една абонатна станция вземате решение за 0% сградна
4
1
 
10
 
! Отговори
бла,бла преди 7 години
Откакто изрязах всички радиатори и ги спрях тези, се чувствам една идея по-щастлив.
3
0
 
10
 
! Отговори
Trol преди 7 години
Еее....алооооууу..какви 280 литра на денонощие??Как ще го докажат това?Каква наредба??Да не би Топлофикация да е законодателен орган та аз ще се подчинявам на техните наредби??Какви дела ще им спретна...50години ще си ги влачим ако искам.Гов*на ***
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цитат: "ще имат да плащат за топла вода средно между 240 лв. (за едностаен апартамент) и 324 лв. (за тристаен апартамент)."Това е 20 лева на месец и 27 лева на месец, но не е особено точно. Например, едностаен с 4-*** живеещи и тристаен с един живеещ - колко ще плащат за едностайния и колко за тристайния?! Аз май плащам повече на месец от тези 27 лева, а сме двама в двустаен.
1
0
 
12
 
! Отговори
77777 преди 7 години
Не особено смислена информация.Може би по-полезно щеше да бъде да напишат какви са средните сметки за парно и отделно за топла вода, както са ги започнали, но само частично.