С 6 млн. лв. София премахва 10 000 незаконни гаражи

Общината обаче трябва да съхранява клетките 30 дни
2 авг 2016 08:37,
11
С 6 млн. лв. София премахва 10 000 незаконни гаражи
Снимка: архив Булфото

Най-малко 6 млн. лева ще трябва да изсипе София, за да започне премахването на около 10 000 незаконни гаража. Проблемът с премахването им освен финансов е и юридически, тъй като липсват ясни правила и основание, по които те да бъдат премахнати, обясниха от Столична община.

Макар и поставени незаконно върху общинска земя, гаражите са частна собственост и ако бъдат премахнати, трябва да се съхраняват някъде 30 дни. Освен това "Московска" 33 носила и отговорност за съхраняваните вещи в клетките. Дори и никой да не ги потърси след един месец, те трябва да се извозят и надробят на специалните площадки за строителни отпадъци.

В най-големия район на столицата Люлин има около 960 незаконни гаражни клетки.

"По миналата година вдигнах около 30 и сега сме съставили административни преписки за още около 20 по Закона за устройство на територията", обясни  кметът на района Милко Младенов. Според сметките на експертите разчистването само на една клетка излиза най-малко 600 лева, като в парите влиза и рязането и съхранението им, пише "Монитор".

"Аз търся строителни фирми, които ни даряват услугата и работят в района ни”, каза още Младенов. При премахването трябва да присъстват и полицаи, защото често собствениците започвали да се разправят за нарушено имущество. Веднага след като премахне гаражна клетка общината започва да претендира по съдебен път за възстановяване на сумата от собственика. Младенов обясни, че това отнема много време защото делата се водели на три инстанции. Все още няма случай да съм успял да осъдя някой и той да плати, а би било редно, защото това са публично изхарчени пари”, разказа още кметът. Той е категоричен, че назаконните гаражни клетки трябва да се премахнат. "Проблемът с паркирането е особено голям в крайните жилищни квартали, но той трябва да се решава по друг начин, а не чрез изграждане на клетки”, категоричен е Младенов. По думите му преди години дори се вдигали в детски площадки.

От 5500 до 15 000 евро е максималната искана цена за законен гараж. Според брокерите в центъра 9 от 10 купувачи на жилища държат имотът да е с гараж или поне в двора на кооперацията, ако е стара, да има място за паркиране. В по-евтините зони на града тенденцията е обратна. Там 70% от клиентите не искат да дават пари за подземни паркоместа или за самостоятелен гараж.

В Бургас още през 2007 г. кметът Димитър Николов разпорежда масирана акция за разчистване на града от незаконните гаражи. До сега общината е премахнала над 4000 незаконни гаража от територията на града, 90% от тях се намирали в кв. "Меден рудник".

Металните гаражи в Пловдив ще бъдат премахнати постепенно, а на собствениците ще бъде предложено да наддават за платено открито паркомясто. Те ще бъдат разигравани на търг. Предложилият най-висока цена ще спечели мястото. Сумата ще бъде платена еднократно, след което спечелилият ще брои по 15 лева на месец за наем на общинския терен

Промените в Наредбата за паркиране бяха гласувани през април тази година. Платените открити паркоместа ще бъдат обозначени със знаци, а паяците за неправилно паркиралите на тях ще бъдат викани денонощно. На собствениците им ще бъдат раздадени унифицирани скоби или ще им бъде дадено разрешение да си пазят паркомястото с преграждения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
летящата вещица преди 7 години
Общината обаче трябва да съхранява клетките 30 дни"------------------------И за тези 30 дни да плати наем на нарушителя.Нещастници, във всяка цивилизована държава и за един стол оставен на улицата, ще те намерят и глобят. Сега ще се ръсим с 6 млн. от нашия джоб.
9
1
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Поредният *** закон! Какво значи 30 дена след премахването, трябвало да се пазят някъде? Залепва се предупреждение, че ако гаражът не бъде узаконен или премахнат до 6 месеца, общината го премахва за собствена сметка, заедно с вещите вътре. Налага се глоба включваща разходите по премахване, плюс наказателна такса и така.
8
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната глупост, вместо да се руши и да се наливат пари за това, по- добре ги узаконете. Който иска да има кола в София и да му стои под прозореца да си плаща.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Аз търся строителни фирми, които ни даряват услугата и работят в района ни-!!!!!????????Като чуя някой да дари нещо на кмет си мисля че и двамата са за затвора
6
1
 
12
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 7 години
*** кметове!!!Какви 6 милиона това прави по 600 лв на гараж ама планът е наша фирма да копне милионите!!Ами че то изработката и поставянето на незаконните гаражи е по малко от 600лв.Издавате заповед в срок от 30 дни всеки да си махне коптора пред блока ,след което булдозерите,крановете и на белкантото и приходите в бюджета на общината ,но неда ги крадете а с тях да подобрите инфраструктурата на кварталите!!!!!!!!!!!!!!
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ние, честните данъкоплатци да трябва да плащаме за незаконно поставените гаражи. Не е ли по-лесно да се блокират, барабар с колите вътре, и срещу глоба + внесени пари за отстраняването да се разблокирват. Освен това кварталния да си гледа работата - да разпита и установи на кого са гаражите и след това да бъдат привикани и заставени хем да ги премахнат хем да си платят глобата
4
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз мисля, преди да махнете незаконните гаражи, да махнете *ските кату*ни. Пък после като всичко друго ви е наред тогава махайте на хората гаражите.
3
5
 
19
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Аз ли нещо не съм в ред или кмета заслужава да изяде един шамар? Хем търсел фирми, които работят в района, за да му направят услуга с премахването, хем после по съдебен път претендирал разходите? *** ненормална държава, *** кмет или *** журналист написал си каковото му се струвало готтино?
2
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Не смятам, че е правилно да си построиш незаконен гараж и според мен следва наистина да се премахнат. Но също така не смятам, че е правилно да си вдигнеш кирпичена колиба където ти е кеф и следва и това да бъде премахнато. И второто уж е на дневен ред, но по някаква причина тези гета все не ги премахват. Да застанат и българите пред багерите и да протестират. Те поне плащат данъци за жилището си и не смучат социални. За едните има закон и се намериха пари да се премахне, а за другите не.
1
5
 
18
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
Що ли не ме учудва ,че никой не плаща. И общината да вдигне детските площадки и да направи подземни паркинги и отгоре да направят нови площадки. Много ясно че в градовете мястото е ограничено ,но нали затова имаме градска управа да търси решения.