Водата поскъпва, софиянци можели да понесат 10 лв. за кубик

Изчисленията на КЕВР са на база прогноза за доходите на населението
31 яну 2017 11:17, Надежда Бочева
146
Водата поскъпва, софиянци можели да понесат 10 лв. за кубик
Снимка: Flickr.com

Социално поносимата цена на водата в София е 10 лв., изчисли Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

По закон цената на водата е социално поносима, когато при минимално месечно потребление от 2,8 куб. м на човек сметката не надхвърля 2,5% от средния месечен доход на домакинството в съответния регион.

Според данни на Националния статистически институт и прогнози средният месечен доход на лице от домакинство в региона през 2015 г. е 1 057 лв., а през 2016 г. е 1 084 лв. За 2017 г. се очаква средният доход на човек да достигне 1 121 лв., а през 2021 г. - 1 281 лв.

Така според КЕВР излиза, че тази година софиянци могат да плащат за вода 10,01 лв. за кубик, а през 2021 г. - 11,44 лв.

Според разчета на КЕВР за бизнес плана на концесионера тази година цената на водата трябва да се увеличи от 1,82 лв. до 2,16 лв. с ДДС и постепенно до 2021 г. да достигне 2,69 лв. за кубик.

Припомняме, че ВиК дружествата във всички областни градове поискаха увеличение на цената на водата. За да стане това, регулаторът трябва да одобри 5-годишните им бизнес планове.

Това трябваше вече да се е случило и плановете да са утвърдени в началото на януари, но тепърва ще се организират обществени обсъждания.

Повече подобни новини следете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в България срещу куфарче долари всичко можеш да получиш всичко. Бананова република, а населението все повече заприличва на папуасите от Нова Гвинея... чиято средна заплата е два пъти по-висока от българската Тази държава ще я има още малко, докато си заминат последните пенсионери работели през комунизма.Ще останат шепа бездетни българи, които ще са колкото ромите.Мина лошото, почна страшното
47
0
 
17
 
! Отговори
Лили преди 7 години
Какви са тези опашати лъжи? Пенсионери с 180 - 280лв пенсии, нямат пари за хляб , а могат да плащат 10лв за кубик водаЕдин яде месо друг картофи, средно българите ядат месо с картофи
46
0
 
23
 
! Отговори
Чичовото преди 7 години
Тези или са луди или летят в орбита ама не над България!10 лв кубик?????Вие чувате ли се...
45
0
 
13
 
! Отговори
Мат'ряла на Бой преди 7 години
КОНЦЕСИИ В БАНАНОВА РЕПУБЛИКА КАТО БГ. Е ОЩАВЯНЕ НА ВСИЧКО ОТ ВОДАТА,ТОКА И ВСИЧКО ДРУГО. РЕФЕРЕНДУМ ЗА ВСИЧКО ТРЯБВА КАТО В ШВЕЙЦАРИЯ.
44
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
определено всичко ще става все по-скъпо все пак гоним европейски стандарт и тока ще вдигнат тази година,но заплатите са поне 5 пъти по ниски от тези в Европа не се издържа вече май изхода е само един,да емигрираме за да живеем малко
43
0
 
19
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
На КЕВР ако почнат да им изчисляват заплатите за свършена работа колко ли ще получават ???
42
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шефът на КЕВР е човек на приведения зет - няма какво да се коментира! Естествено, че концесионерът му е по-скъп, отколкото народа. Докато не се направи една ревизия на всички договори подписани от приведения зет, все ще тъпчем на едно място, даже вече почваме да затъваме!
41
0
 
29
 
! Отговори
Ivan преди 7 години
Последната година ми прави впечатление че плащаме повече вода от ток. Водата ни е 40 лв на месец, трима души. постоянно и вдигат цената, а иначе отдавна не я пием, качеството е отвратително, не пясък ами павета в бъбреците ще получиш ако я пиеш.
40
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А може би КЕВР умишлено нагнетява напрежение за да дойте бянканската тиква на бял кон и да свали цената и готово става само 5лв м3
39
0
 
29
 
! Отговори
Теди преди 7 години
Толкова много сняг или дъжд вали. Контролирано изпускат язовири ,защото преливат и стават наводнения. Но само увеличават цените ,вместо да ги намалят и да я използват хората при изобилието на вода.
38
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е пълно ограбване и всичко това благодарение на усмихнатия Софиянски дето даде водата на концесия и КЕВР която разрешава това. Нагли та нагли.
37
0
 
38
 
! Отговори
АЛООО преди 7 години
А БЕ ДКЕВР ВИЕ КЪДЕ СТЕ БЕ ? СРЕДНА ПЕНСИЯ 300 лв. КУБИК ВОДА 10ЛВ. НИЕ КЪДЕ СМЕ БЕ , НА СРЕД САХАРА ЛИ . ПРЕДИ ГОДИНИ В СОФИЯ БЕЗ "МИЛИТЕ КОНЦЕСИОНЕРИ" БЕШЕ ДРЕБНИ СТОТИНКИ, УЛИЦИТЕ СЕ МИЕХА С ПИТЕЙНА ВОДА. ДО КОГА ТОВА ОГРАБВАНЕ!!!
36
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво значи социално поносима цена?! На тази база ли се определя цената, колкото можем да понесем? Не съобразно разходи, а колкото могат да изтупат от чувала. Тоя да си хващат и методиките и концесионера, дето не киха нищо в общинския бюджет и да вървят на ..... си!
35
0
 
47
 
! Отговори
а пенсионерите? преди 7 години
Стига вече с тази средна заплата!!! Ако на един човек заплатата е 50 000 лв., а на други девет е 460 лв, не значи, че средната заплата е 5 414 лв. Това е стъкмистика, а не статистика! Разберете, че 90% от хората изнемогват с тези такси!!! А пенсионерите с по 180 лв., те какво - да мрът ли? Или да помолят някой със "средна" заплата да им плати таксите?!
34
7
 
12
 
! Отговори
user преди 7 години
ще пием бира :)
33
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заплатата на шефа на Софийска вода беше някъде 60000 лв, заплатата на шефа на КЕВР 6 минимални заплати + допълн., да за тях е поносимо, но за всички останали е прекалено скъпо.
32
1
 
49
 
! Отговори
Вълнаро преди 7 години
Аз пък съм изчислил, че заплатите в ДКЕВР са назаслужено високи и социално непоносими за средностатистическите Българи. Какво правим?
31
2
 
28
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Постоянно вдигат цената на водата, а не са направили никакви сериозни ремонти за да ограничат загубите. На това място румънците казват "Къде си Цепеш, господарю?", руснаците - "Сталина на вас нет!".
30
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко Борисов е виновен ! Оставка ! Оставка ! Оставка !
29
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А па то една вода - оня ден купих аквариумче, с две рибки на детето, обаче забравих да купя препарат за тежките метали/химикали. Напълних го с вода от чешмата, подгрях я на 22 С и...............на утре ден рибките умряха.