"Върви, народе обгазени" – паметници в София осъмнаха с противогази

С мръсния въздух реши да се бори и актьора Ивайло Христов
31 яну 2017 11:00, Петя Славова
73

Снимка: Спаси София

Тази сутрин редица емблематични паметници в София осъмнаха с противогази и послания срещу сериозния проблем със замърсяването на града. Акцията беше изпълнена от неправителствената организация Спаси София заедно с артиста Ивайло Христов.

Сред преобразените паметници бяха фигурите на Св. Патриарх Евтимий, Св. Св. Кирил и Методий, Христо и Евлоги Георгиеви, Пенчо и Петко Славейкови и Алеко Константинов. На тях бяха закачени табели с различни послания по темата с мръсния въздух в града: "Върви, народе обгазени".

"Столичната община предупреждава: Дишането е опасно за Вашето здраве", "София - европейска столица на смога" и "Смогът покрива всичко, освен лошата политика".

Според организацията проблемът със замърсяването на въздуха вече е достигнал критични нива, а спешните мерки, които трябва да бъдат взети отдавна са закъснели. От гражданската инициатива припомнят, че София е най-мръсната столица в ЕС, a според статистиката на Министерството на здравеопазването, само в София жертвите вследствие на замърсения въздух са над 700 всяка година.

Проблемът отново стана актуален, след като през почивните дни измервателните станции на територията на Столичната община отчетоха стойности на фини прахови частици от над 400μg/m3, при норма от 50μg/m3.

"Пореден ден, поредна седмица и пореден месец, в който въздухът, който дишаме е опасен, но очевидно никой от тези, от които се очаква реакция, не се впечатлява", заявиха от Спаси София като се обърнаха и към управляващите София: "Уважаеми дами и господа управляващи, справянето с този проблем няма да се реши със стотина метанови автобуса или 2-3 ремонтирани парка.

От вас се изисква смела и безкомпромисна промяна в начина, по който задавате приоритетите на своето управление. Битката ще бъде тежка, но ако бъде спечелена, ще е за всички ни. Престанете да игнорирате проблема и да се оправдавате по медиите, едва когато някой журналист ви притисне. Отговорността за здравето на софиянци е ваша".

От Спаси София настояват борбата срещу замърсения въздух да стане абсолютен приоритет на Столичната община.

Сред исканията на организацията са промени в данъчната система, позволяващи общините да поощряват използването на икономични и незамърсяващи автомобили; преосмисляне на енергийните помощи към чисти форми на отопление, вместо твърдо гориво; увеличение на инвестициите в градския транспорт, а той самият да бъде безплатен в дните с пиково замърсяване, за да се противодейства на замърсяването от личните автомобили.

От Спаси София смятат, че е необходимо постепенно затваряне на центъра на града и превръщането на повече улици в изцяло пешеходни. Сред другите искания са повече качествени велоалеи, контрол на хигиената при строителните обекти и много по-често миене на улиците, включително и вътрешнокварталните такива и внасяне на някакъв ред в паркирането в жилищните комплекси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е един голям и сериозен проблем, защото въздуха го дишаме всички - бедни и богати. Платена или не, тази акция си е добре заслужена и се надявам да успее.
26
0
 
4
 
! Отговори
Вальо Топлото преди 7 години
За Всички който искат чист въздух, да изпратят по 100 лева в сметката на Мама Цеца в Швейцарската и банкова сметка.
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спаси София са млади хора - софиянци. Някои учат в чужбина. Виждат как живеят хората и какво правят за градовете си. Искат и тук да се пробат да станат нещата по-хубави. Вижте им сайта - тормозят общината от близо две години по най-различни теми.
24
2
 
12
 
! Отговори
Arina преди 7 години
Трябва час по скоро да стане задължително монтирането на филтри на комините при отопление с твърдо гориво.Има семейства които изгарят вредни и задушливи отпадъци в котлите си.Нямате си представа в кв.Княжево някои комини какво бълват.За 10 мин в техния обсег и си отровен.Това е възможно и нескъпоструващо средство.Трябва общините да се задействат.
23
4
 
12
 
! Отговори
Наско преди 7 години
До Анонимен 23Какво общо има едното с другото? Проблема е, че котурите на 20+ години трява да имат данък от по 1000 лева поне като на запад. Не е нормално на колата ми на 4г да плащам 3 пъти повече данък от комшията с 20 годишна барака с "еко" дизелов двигател ..
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ейййй, недоверчив народ! Не им била чиста работата викате! На никого от нас не му пука какъв е въздуха, каква е храната, какви са улиците, какъв е транспорта.... Квото дадат - тва! А някакви протестирали???!!! Не им е чиста работата аслъ...
21
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли някой информация за това сдружение "Спаси София"? Защо тези спасители не скочат стещу корупцията и далаверите на Столична община, срещу държавните поръчки на "наши" фирми от които се краде от 50% нагоре? Защо не скочат стещу Мутрьо и Пеевски които в съдружие с Искров и ЦРУ ограбиха 4.5 милиарда от катебето? Кой плаща е интересно? И кой ще облажи ако се вдигнат такси и данъци с цел "Чиста София"? Аре стига с тези театри и постановки!!
20
2
 
7
 
! Отговори
До 18 men преди 7 години
И аз искам като теб много неща, но ... И аз като теб искам огромни данъци. Примерно за пешеходците - да плащат данък, колкото струва един човешки живот, за това, че ходят по тротоари и улици. На велосипедистите пък да им се забрани да се движат със скорост по-голяма от скоростта на бавнодвижещ се човек, а за данъка на колелото ще си помисля, дали да е 5000 лева на месец или 10000 лева.
19
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колите в София най-много замърсяват въздуха и тровят хората.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8А ти какво си мислиш, че кат се газифицира няма да те рекетират с цвната на газа. Ето сега ти говорят за "социално поносима" цена на водата - чисто евролиберастко изнудване!
17
2
 
15
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 7 години
Който иска чист въздух, да иде на селоВ София въздуха все по-мръсен ще ставаТо не може хем да си софиянец, хем да дишаш чист въздух1.5 милиона пърдели се събрали в София и искат да дишат чист въздухе как да стане...?
16
5
 
3
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Вместо да помислят как София да стане по-чиста, май пак ни замислят данъчна секира, прикрита зад уж добри намерения. Ясно е, че колите замърсяват малко през зимата, а основния замърсител е "мръсното" отопление. Вместо данъчна секира и глоби за замърсяващите - тези, които се топлят на дърва, въглища, гуми, пластмаси, найлони и т.н., ще ударят по тези, които замърсяват малко, но имат пари да плащат на мафията - притежателите на моторни превозни средства.
15
6
 
8
 
! Отговори
Men преди 7 години
Ревете, че е мръсен въздуха. Добре, а колко от вас се стараят да не замърсяват? Колко от колите ви найстина минавата технически преглед и отговарят на стандартите? Колко се топлят на дърва и въглища? Докато техническите прегледи не станат истински, данъците на старите коли не станат на стойност колкото самата кола и не се забрани отоплението с твърдо гориво в големите градове нещата няма да се променят.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я да се провери, как се отопляват богаташите в кварталите Симеоново, Драгалевци, Бистрица, Горна Баня, Павлови, Банкя? Всичко гори дърва и въглища защото им е по-евтино. Къде отива пушека, в Софийски равно пОле. В тази долина където е разположена София няма течения които да разкарват смога. Ако искат наистина чист въздух трябва изцяло да се спре транспорта и колите. Но кой ще продава дизела, бензина, колите? Миганите ще шетат с каруците само. Някой иска да окяри но ще видим от къде.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако не се газифицира и топлофицира всичко в София, ефектът ще е нула. глоби за горене на дърва и въглища или такса замърсяване!
12
7
 
8
 
! Отговори
Уйя преди 7 години
В соца въпреки че жизнения стандарт беше 1/5 от това което имаме сега, и на кола имаха право малцина богоизбрани, въздуха беше в пъти по-мръсен в следствие на неконтролируемото експлоатиране на заводите от страна комунистическите изверги
11
1
 
16
 
! Отговори
77777 преди 7 години
Фините прахови частици във въздухът на София ще влязат в нормата през зимата, само ако успеем да спрем отоплението на дърва, въглища и всякакви други ***.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами бягайте на село бе, то не може всички да са менаЖери на бюро в София.
9
1
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Помня какво пушеци бяха в центъра на София, когато нямаше парно и масово се отоплявахме на въглища и дърва. После лека-полека ни топлофицираха и където не горяха въглища, въздуха стана относително чист. Сега пак се замърси, заедно с разрастването на гетата, където горят какво ли не - дърва, пластмаси, гуми и т.н. Някои с къщи също се върнаха към печките на дърва и въглища и съвсем естествено през зимата замърсяването скочи в пъти над нормата.
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина, всяка акция с "благородни" намерения е платена добре. И кого хващат, артист с ограничени ресурси на който кихат малко кинти. Кой днес протестира без да му е платено? Мутрафона ги научи така. И се почва, колите, ГТП, прегледите, дизела и т.н. Кой вдигна горивата за да се краде по 1 МИЛИАРД на година? БаБуина от Банкя в съдружие с Валката Златев. И колко гушат още от тези пари? Който си мисли, че е спонтанна реакция значи е глупав човек. Сега се очаква предложение за високи такси.