Собственици на протест – искат си земите, търсят си правата

Втори пореден ден недоволни се събират пред Столична община
10 фев 2017 13:50,
119
Собственици на протест – искат си земите, търсят си правата
Снимка: bgonair.bg

Втори пореден ден пред Столична община има протест. Този път обаче хората, които са се събрали там, са собственици на различни имоти в столицата. Те твърдят, че имат различни проблеми покрай узаконяването и продажбата на земите си.

Сред недоволните беше и инвеститорът в столичния квартал "Младост" Изабела Сярова. Тя коментира, че има развитие по проблема й.

"Разбрах от Facebook страницата на г-жа Десислава Иванчева /бел. ред. районният кмет на "Младост"/, която контактува за пореден път с мен по този начин, че спира строежа ми. Тя изнася неверни твърдения и подвежда хората. Според нея моят обект е официално спрян. Тя не приема проверката на Столична община, че нямам тръби на "Топлофикация". Твърди, че имам груби отклонения от строежа си с потъване на фундамент 28 см. Отново показва, че не е добър администратор и не познава законите", коментира Сярова за Bulgaria ON AIR.

Същевременно хората, събрали се пред Общината днес, настояват да бъдат върнати имотите.

"През 1958 г. стана ТКЗС-то. Взеха ни имотите. Сега уж ги върнаха, а де факто не можем да ги използваме. Проблемът е в Общината. Поземлената комисия ни връща имотите, но сега се гласят да ги направят зелени площи. Стане ли това, означава, че не можем да работим нищо върху тях", обясни казуса си една от недоволните.

"Да го платят и да го вземат", добави друг.

Освен собственици на земи, на протеста присъстваха и архитекти.

"Дойдох да защитя правото си на работа, защото всички обекти, които влязат в Община "Младост", се връщат с незаконосъобразни бележки, бавят се срокове или изобщо не се спазват. На практика Общината не работи от няколко месеца", заяви архитектка.

Така излиза, че собствениците на апартаменти се противопоставят на собствениците на земя, посочи тя. Според нея това е дискриминация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
14
 
15
 
! Отговори
88 преди 7 години
Аз лично предпочитам да е застроено, вместо наглите селяни да си разхождат помиарите и всичко да е осрано от тях.
36
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 30И защо с моите пари да се правят зелени площи за да може шепа скучаешти безработни да има къде да люпят семки? Като искат зелени площи да си съборят техните блокове и да си правят градинки колкото искат. Друго решение е да съберат пари и да откупят тези имоти за да си направят там градинки, а не държавата да ги откупува.
35
3
 
14
 
! Отговори
Защо? преди 7 години
"Решението е много просто, както се казва: Не купувайте от новопостроените блокове в София."Знаете ли кое е най-фрапантното? Цените на апартаментите в Младост в момента са някъде към 1500евро на квадрат, а ако някъде се обяди апартамент за продажба, то той е купен в рамките на един ден. И се чудя защо хората избрират този презаселен, презастроен и грозен квартал? Защо?
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 37Напротив, частна собственост е, защото според закона "Лучников" земята се връща в РЕАЛНИ граници, не се заменя. Много от жителите на Младост са гласували преди и сега за СДС, така че това е резултата. Сега нямат право да се сърдят на "частните" инвеститори. Който и да е от вас във форума на мястото на тези инвеститори, ще иска същото като тях. Не се правете, че поставяте общите интереси над своите. Това беше преди.
33
8
 
13
 
! Отговори
Продължението преди 7 години
Младост се превърна в истинска свинщинаа. Преди 5 години исках да си купувам там апартамент, а сега въобще не искам да си помисля, че някога ще живея на такова грозно и презастроено място. И всичко това заради личните интереси на шепа подкупни служители и още толкова собственици на някакви съмнителни земи.
32
1
 
16
 
! Отговори
t-rex преди 7 години
До Анонимен 37Очевидно нямаш представа от устройство на територията. Въобще знаеш ли какво е квартал по смисъла на Закона?!? Частния терен си е частна собственост и е неприкосновена, това естествено не означава, че можеш да строиш каквото си искаш. Това се предвижда със съответните устройствени планове, които казват къде ще има улици, къде блокове, паркове, площади и т.н. След като има одобрен такъв план и според него в имота си можеш да строиш всеки опит да ти пречат е незаконен!
31
1
 
0
 
! Отговори
До: 41 преди 7 години
А откъде?
30
6
 
7
 
! Отговори
Младост2 преди 7 години
До АнонименНе става, така просто вместо градинка ще има разпадаща се необитаема сграда. Просто не тряба да им се разрешават, да строят.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решението е много просто, както се казва: Не купувайте от новопостроените блокове в София.
28
11
 
10
 
! Отговори
Младост2 преди 7 години
Тази "инвеститорка" къде гладува? Ще отида цял ден на 50см от нея и ще готвя под носа и най-различни храни. Пък белки вдене защото застрояването на зелени площи и детски площадки не е нормално.
27
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 88Земята между блоковете е част от квартала и не е частна собсвеност. Това че някой се е възползвал от вратички в закона и сега най нагло се опитва да съсипе нещо изградено преди 40 години не го прави собственик, напротив този човек като гледам е готов на всичко само и само да заграби колкото се може повече.
26
6
 
14
 
! Отговори
Men преди 7 години
До АнонименАко под инвестиция разбираш да застроиш зеленото пространство на 2м от прозорците на хората, не, не съм инвестирал в подобно нещо. И не смята подобно мозъчно изпразване за инвестиция.
25
9
 
21
 
! Отговори
Младост преди 7 години
Положението смърди на алчност 100 километра. Уж искат справедливост, обаче леко премълчават факта, че държавата им е подобрила имота! Като толкова искат да си върнат това което са имали защо просто не си получат нивата а ламтят за парцели в междублокови пространства. С това освен да съсипят квартала и живота на хората, които живеят там от 40 години нищо друго няма да постигнат.
24
21
 
17
 
! Отговори
88 преди 7 години
Конституцията на България казва "Частната собственост е неприкосновена", точка.Някога са били земеделски земи, но сега са в регулация и на тях може да се строи. Когато държавата и е взимала пари за всякакви разрешителни, всичко е било наред. Сега, идват избори и да се харесаме на някой, дето иска да си разхожда там кучето, правим спънки. Просто трябва тези хора да осъдят държавата в Европейския съд по правата на човека, че после хем ще си строят, хем и пари ще вземат.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Men: Защо ти какво си инвестирал? Какво си направил повече от другите?
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На югоизток от 4-ти км. имаше една фабричка за коркови тапи и няколко нивички с царевица останалото безстопанствени тръни и храсталаци. В ж.к. Младост няма нито един софиянец който ги довлече да строи комунизЪма да си ги върне обратно. Не са бежанци а алчни селкоромски окупатори.
21
10
 
18
 
! Отговори
Men преди 7 години
До АнонименИ каква е гениялната логика за това? Тези земи са били ниви, с държавни пари е построен цял квартал с инфраструктура, зелени площи, градинки, паркинги и тн. Тия тъй наречени собсвеници нямат никаква заслуга за това, 1 стотинка не са инвестирали, защо сега трябва да съсипват нещо вече напрвено и от поне 30-40 години? Да си им върнат нива със същата квадратура и да си действат по нея. Ако толкова искат точно определен парцел - да изкупят всичко построено върху него!
20
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се изкупят тези земи от държавата по пазарни цени и да се направят зелени площи! Толкова ли е трудно да се направи, едва ли става дума за повече от няколко милиона. ББ даде милиарди за пътища, които вече са за ремонт, та за това ли няма...?
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кво се правите като повечето от вас живеят точно в такива новопостроени блокчета и вече се барат за големите софиянци.
18
10
 
22
 
! Отговори
Чичка преди 7 години
Моля ви върнете им най -накрая нивите на тия да ходят да си ги работят и да оставят междублоковите простраства на мира, също така да бъдат така добри да си възстановят мизериите, които сътвориха.