1/3 от Южния парк – частeн! Ще го застроят ли?

Главният архитект настоява, че няма да се строи
Обновена: 8 мар 2017 09:18 | 8 мар 2017 09:15, Петя Славова
46
1/3 от Южния парк – частeн! Ще го застроят ли?
Снимка: bTV

1/3 от столичния Южен парк откъм ул. "Козяк", около главната алея на парка, се оказа частна собственост.

Главният архитект на София Здравко Здравков поясни, че тези площи са върнати като реституция.

Все пак, по думите му площи, които са обозначени в градоустройствения план като зелени терени, няма как да бъдат застроени, защото са защитени от този закон.

"Защитата на парка е била ангажимент на тогавашното ръководство, но тези имоти вече са факт. След влизане в сила на Закона за устройството на София, тези площи са приобщени към зелените системи на града", обясни Здравков и допълни, че каквото и да се предвиди за застрояване, то е предмет на подробен устройствен план и подлежи на обществено обсъждане.

Главният архитект допълни пред bTV, че бюджетът на Столична община не може да поеме отчуждаването на тези площи, защото бюджетът е ограничен и тази година ще бъдат отделени повече пари за третия метродиаметър.

Здравков поясни, че след изработването на подробни устройствени планове ще стане възможно отчуждаването на частните терени в срок от 10 години след изработването на плана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При отчуждаването не ги ли платиха, че сега пак ви ги дават? Знам отговора- повече минуси
37
0
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
И половината "Северен парк" е мой, направен е на нивите на дядо ми (пазим си и оригиналните документи), но не ни го върнаха при реституцията.
36
0
 
6
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Няма цивилизовано общество, в което обществения интерес да не значи нищо, както е в България през последните 27 години.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Nasheto mqsto v Lozenec, go zastroi chovek s mnogo pari i vrazki. Sega sme v Nadejda.......
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В други новини пише, че реституцията е била извършена през 1944-1997 години, когато кметове бяха Янчулев до 18 ноември 1995 и после беше Мафиянски. В общинския съвет СДС колеше и бесеше. Тогава е трябвало да бъде защитен парка, ама пусти седерунгели ....
33
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакъв шанс да се застрои, обществото ни все пак не е толкова заспало, за да го допусне. А и който е хитър вече застроява малко по- настрани- селцето Кръстова Вада скоро ще стане квартал на богатите, хем е на супер място, хем няма проблем с общественото мнение и претенции.
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе как така им се падат на хората едни имоти ама точно в най избраните места?на мен що никой не ще да ми даде 10 декара в някой парк, при възможност да има план от там да минава метро, 8 ленти магистрала и да имам проект "за мол" ...
31
1
 
6
 
! Отговори
вервайте преди 7 години
Мафията се завръща покрай парк Пирин и Южен парк потайно през лятото ще никнат хотели по дюни и градинки със законно разрешение от днес.
30
1
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
29 Така ли смяташ експерте. Само теоите земи в село Долно нанагорнище само те са реституирани точно . Тогава когато излезе закона за реституция на земеделските земи народа поиска земя за две Българии. Впрочем едва ли по закона Лучников са реституирани земите в Южния парк защото не са едра градска собстееност а земеделски
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Space xДА,НО ИСТИНСКАТА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ,А НЕ НЯКАКВА С КОШАРЕВСКИ СВИДЕТЕЛИ
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Огромна част от реституциите по закона Лучников са фалшиви. Нищо чудно и тази реституция на Южния парк да е също фалшива. То това беше и една от целите на закона - огромен брой мошеници да се сдобият с имоти, както и стана.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Space xДО,НО ИСТИНСКАТА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ,А НЕ НЯКАКВА С КОШАРЕВСКИ СВИДЕТЕЛИ!
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО КОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ТЕЗИ ПСЕВДОРЕСТИТУЦИИ?!
25
0
 
15
 
! Отговори
??? преди 7 години
Зелена площ ли? А като я оградят с ограда, какво правим? Безумие е да има реституция в подобни случаи като този, както и на ниви върху които са построени блокове, както е в Младост.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Стар комунист 21Да спориш с толкова чугунена глава няма смисъл. *** си беше и тъй ще си отидеш .
23
2
 
5
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Истината е, че Лучников е един от най-големите разрушители на България с тази реституция
22
6
 
6
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Лучников е един голям човек, лека му пръст. Той изигра голяма роля във връщане на имотите на репресираните. Моят дядо е бил шеф на банка, след 9 Септември е съден за грабежи, палежи и убийства - не се споменава какви и на кого. Целта е новоизлюпен партиен член да вземе къщата. И след като са опостушили живота на 3 поколения, благодарение на Лучников ни върнаха 3/4 от къщата, която вече беше руина и свърталище на наркомани.
21
1
 
6
 
! Отговори
AXE преди 7 години
И като протестираме, да изискваме обществен достъп до всички свързани с такива обществено значими "реституирани" имоти, защото София познава не една и две фалшиви реституции. А лесно може да се проверяват нещата, трябва само желание и борба с Главните архитекти на София;)
20
2
 
5
 
! Отговори
Стар комунист преди 7 години
До Анонимен 16"и затова сега сме на този хал" И защо казваш "сме" моето момче? Нали уж при капитализма всеки е на хал който собствените му качества определят? Ето че май и ти харесваш комунизма, ама мразиш думата комунизъм.
19
2
 
2
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
Нека се организираме за протести при такива крещящи случаи на корупция. Уж зелени площи, нямало да се строи, ама то такова... тенис кортче... Видяхте, че протеста срещу застрояването на Пирин имаше ефект. Изпитвам удовлетворение, че присъствах, но зная, че ова е само началото. Това е смисълът на демокрацията, особено на неразвитата, както у нас - да излизаме всеки път, когато се опитат да прокарат някоя крещаща наглост! Нека ги наказваме и на изборите, както в Младост за р. кмет. От нас зависи!