София – мръсна и пренаселена или пък удобна за живеене?

Метрото ни не е надраскано като в Лондон и Париж, даде пример Румен Драганов
Обновена: 22 мар 2017 20:07 | 22 мар 2017 20:06,
117

Години наред София беше най-добрият град за живеене в страната. Според престижна международна класация обаче е на последно място сред столиците в Европейския съюз.

"В столицата ни се наблюдава драстична разлика в увеличаването на броя на жителите. Като цяло има концентрация на население в големите градове. В по-малките населени места възнаграждението за един и същи труд е съвсем различно и това предизвиква хората да се изселват от тях", коментира президентът на БК "Левски" Тити Папазов пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Той посочи, че с пускането на метрото трябваше да бъде ограничен трафикът, но повечето от нас сме свикнали с колите си и нямаме манталитета и мисленето как да направим по-лесен и полезен живота в София.

Според Румен Драганов от Института за анализ и оценки в туризма София е един прекрасен чист град.

"В София няма задръствания. Да стигнеш за 20 минути до летището в столица - няма такъв град", подчерта Драганов.

Той допълни, че никъде у нас стъклата на мотрисите в метрото не са издраскани с пръстени, нито пък са напръскани със спрей, както е в Лондон и Париж например.

Фотографът Велислава Ножарова, която пребивава между София и Пловдив, посочи, че когато през 1991 година е дошла да живее в столицата не мислила, че идва в по-хубав или по-лош град. Според нея въпрос на гледна точка е как се събуждаш.

"Аз се събуждам и виждам хубавите неща", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 43приятелю - погледни една идея по-далеч от носа си - нито Варна, нито Видин, нито Пловдив, нито Свищов, нито Казаннлък, нито който и да е град или село няма да бъдат такива каквито са били в детството ни.
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 39. Намалява с 5 000 човека на година но при 1 000 000 пришълци можеш ли да усетиш че намалява? Погледни какво става по булевардите и улиците. Няма място къде игла да хвърлиш от автомобили. На това намаляване ли му казваш? Погледни в събота и недела как се изпразва София и кои остават в нея! Или и ти си отиваш на село и неможе да направиш разлика в трафика през седмицата и в празничните дни? София никога няма да стане такава каквато беше в детството ми. Паркове зеленина и чист въздух!
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПетърНе, не е вярно, че не ме разбираш! Просто не ми се спори за очевидни неща, човек! Желая ти приятна вечер!
32
0
 
15
 
! Отговори
Американ преди 7 години
"повечето от нас сме свикнали с колите си и нямаме манталитета" -- като ви въведат винетки за каране в града по 200 лева на месец и такса паркинг 5 лева на час и манталитета ще го проимате на часа.
31
3
 
11
 
! Отговори
Няма оправия преди 7 години
ДА ВЪРНАТ ГРАЖДАНСТВОТО !!!
30
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да разбера защо се оплаквате от препълване с хора на София. Селяните били дошли в нея. Глупости. Къде са тези селяни като по селата останаха само старците? Младите избягаха в чужбина. Това,че България се преселва в София отдавна свърши. София вече намалява, но с малко и още незабележимо. Според НСИ населението на София намалява с около 5 000 човека годишно.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПетърНяма проблем с твоето конституционно право, то е валидно и неотменимо! Въпросът е, че ние, които имаме същото като твоето право - да живеем в своя град човешки, и на нас също ни е писнало, и то не лекичко, а до последната възможна степен! Надявам се, ме разбираш!
28
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали пък няма да е добре да се въведе някакъв ред за пристигане и оставане в София! От чист, спретнат и подреден град столицата се превърна в гадно, мръсно и пренаселено място. Местните хора не могат да живеят в родния си град /където плащат данъци/ нормално - място по улиците и в транспорта няма. Няма места в детските градини. Заради хора, които предлагат труда си на половин цена, софиянци и без работа останаха... И т. н. Тъпо ми е да чувам, накъдето се обърна, миекане, нали разбирате...
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вчрно е че София е пренаселена
26
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Метрото е губещо и ще фалира.
25
0
 
19
 
! Отговори
до КРАСИ преди 7 години
Прав си човече ,тия в Пловдив са големи айлякчии..От сутрин започват да бичат кафета по главната и към обед минават на биричка.Вдички кафета и кръчми са фул с народ и никой за никъде не бърза,завиждам им на италианското темпо с което карат. И аз искам там да живея
24
1
 
13
 
! Отговори
:(( преди 7 години
Както правилно отбелязва някой по-долу, метрото е препълнено. Значи някой не е направил правилни изчисления. Нужни са повече влакчета, да вървят по-начесто.Вместо това ни се карат, че ползваме коли. И аз искам да дишам по-чист въздух, а по улиците да няма толкова много раздрънкани таралясници, но не искам да пътувам притисната като в сандвич между хора, които на всичко отгоре не винаги са чисти и възпитани.
23
0
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
София от красива, зелена и чиста столица се превърна в мръсен, застарял и грозен град. Пълно е с народ от цялата страна - тъпчат се по автобуси и маршрутки като стриди.. Задръствания колкото щеш, щото не могат да регулират пустото движение като хората, иначе Европа - тури му пепел!
22
1
 
17
 
! Отговори
Петко преди 7 години
У Софяята ви дойдох преди 4 години.Само заради парите!Скоро се изнасяме... Това не е живот тука
21
0
 
8
 
! Отговори
Дзъ преди 7 години
Обичам София и се ядосвам като виждам как не се чистят улици ( за миене да не говорим) по цял свят хората хвърлят какво ли не по улиците НО службите чистят и мият...а нашите се отчитат с бул. България и Солунска
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросът не е в това,че е пренаселена,а че няма правила и тези,които ги има никой не ги спазва и няма санкции.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз ходя в София веднъж седмично. Паркирам колата до метрото в Люлин и там с метрото до летището, хващам полета о на опера във Виена, като се прибирам съм малко изморен и съм си наел санирана гарсониера в Младост. Поспивам малко и пак на метрото към Люлин.
18
2
 
18
 
! Отговори
Краси преди 7 години
Имам жилище на "Костенски водопад" в Гоце Делчев,преди време го дадох под наем и се преместих да живея в Пловдив. Сега хора ми е пълен айляк и не искам да чуя за София
17
5
 
18
 
! Отговори
Станислав преди 7 години
Хайде всички тези, които обиждат град София да кажат къде им е адресната регистрация и къде плащат данъците си. Иначе знаят да мрънкат ама след работа се качват в кола с регистрация различна от С, СА и СВ. Защото данъка в малкия град не е като тук и когато ни е изгодно сме от столицата, обаче като трябва да плащаме тогава не. Нищо против хората от другите градове, всеки е човек и всеки търси прехрана за себе си и семейството. Начина на мислене трябва да се промени.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зона за принудителен живот.