"Младост"-ки драми: Мораториум на строежите – "За", "Против"

Главният архитект на София се обяви срещу мораториума
Обновена: 30 мар 2017 10:07 | 30 мар 2017 10:00,
11

Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева се обяви в студиото на "България сутрин" срещу решението на Общинския съвет, който отхвърли провеждането на референдум за налагане на мораториум върху строежите в квартала.

"Общинският съвет с лека ръка, а и набързо, в 6 претупани комисии, е оценил желанието на 14 хил. жители на квартала в София. Столичната община каза, че референдумът е незаконен, че няма терминология какво означава "междублоково пространство", какво е "зелени площи", че сме подвели гражданите и те не знаят за какво гласуват", обясни кметът в пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Иванчева бе категорична, че ще отнесе в съда решението на Столична община, тъй като смята, че в едномесечен срок след предаването на хартиените и електронните варианти на подписката за референдума, не са върнати обратно корекции след произнасянето на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО).

По повод коментара от страна на общината, че въпросите са неправилно формулирани, архитект Румен Русев, който е и зам.-кмет на "Младост", отговори: "Много е трудно да се формулират законосъобразни въпроси без хората да се допитат до специалисти. Жителите на "Младост" са изразили това, което мислят и не прави чест на общинския съвет да не зачита мнението им", смята архитектът.

На 6 април Общинският съвет предвижда заседание, на което да разгледа отново проблема с референдума в столичния квартал.

Главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че един мораториум, наложен от референдума, би означавал, че в квартала нямада може да се инвестира в нищо - дори и улично осветление.

"Решението е да се намери бързо дефиниране на проблемните имоти, където наистина се строи под прозорците на хората, да намерим промяна в подробните устройствени планове на тези терени. Налагане на една цялостна забрана върху територията на "Младост" е изключително опасна!" - категоричен бе Здравков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 7 години
Големи *** сте всички, които пискате да се въвежда мораториум. Как по точно ще подобрите квартала си: улици, тротоари и т.н., ако замразите изцяло строителство. Това означава да не може нито един пирон да се забие в Младост. Това означава, че ще си останете на т'ва дередж, на което сте в момента и всичко ще започне да се скапва. Едно е да налагате мораториум, съвсем друго е да настоявате, закона да се спазва, да има по-добри устройствени планове и да има устойчиво развитие, а не регрес.
9
0
 
0
 
! Отговори
SILANCE преди 7 години
До %НЕ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ГИ РЕШАТ,А СИ ПРОДЪЛЖАВАТ,КАКТО СИ ЗНАЯТ.
8
2
 
6
 
! Отговори
% преди 7 години
"Де ГЕ" -то Здравков да строи в Плевен и Червен бряг. Не само за Младост и София като цяло е презастроена и пренаселена. После защо има проблем с паркиране, задръстване, престъпност, детски градини, *** и какво ли още не. Няма как в един град за 1 млн жители да живеят нормално 3 млн. Вие "управници - амеби" създавате проблемите,а после се чудите как да ги решите!!!!
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Младост1 е бетонирана от всякъде,няма място за отдих,спорт,децата ако още ги има играят зад оградите на мизерни детски кътове,а тук някой си изисква какви ли не условия,употребява какви ли не хватки,чрез закона и легално за да ни убеди, че положението е заварено и край! Не може! Може,може!
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ДА ЛАЯТ КУЧЕТАТА, КЕРВАНЪТ СИ ВЪРВИ.Пък и изборите минаха-ха-ха-хаСега ще вдигнем цените на газа, парното, тока, водата, краставиците и др. Кой ще ни спре? ГЕРБ е като валяк, откъдето мине трева не никне.
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може да не се строи в големите градове, презастрояването е тяхната съдба. Но трябва да се наблегне на небостъргачите.А който иска простор и слънце, градини и прочие луксове - да отиде да живее на село - чисто, просторно, слънчево, екологично.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ започват да се плашат от народа и опитват да блокират всички решения.
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много отдавна трябваше да има забрана на всякакво строителство на цялата територия на София, с изключения на паркинги и пътища.
2
2
 
18
 
! Отговори
Чудейко преди 7 години
Главният архитект (предишният също) заслужават един здрав бой. Това тяхното не е архитектура, а някакво надоразумение. Улици без тротоари, криволичещи улици завършващи без изход, улици без асфалт, отстояния м/у сградите такива че да пипаш комшийката през прозореца и т.н.
1
2
 
17
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Малко почивка с инвестициите след ккато безобразничехте, какво си мислите, че ще ви търпи някой безобразията ли ? Това е естествен процес балансиращ безобразията които правиите не без участието на пари в плик, аман от такива инвеститори.