Студен летен душ за столичани от "Топлофикация"

Освен по-скъпата студена вода, подгряването й също скача
4 апр 2017 08:23,
42
Студен летен душ за столичани от "Топлофикация"
Снимка: flickr

С 10-15 лв. ще скочат летните сметки за топла вода на столичните абонати на софийското парно. През миналата година в месеците без парно средно те са плащали 40-50 лв. Сега с шоковото поскъпване с почти 30 на сто на природния газ, който внасяме от Русия, те ще достигнат 50-60 лв.

Още по темата

Към тях можем да добавим и поне няколко лева за сметките за изхарчените кубици студена вода, която също поскъпна в София с 18% от 1 април, защото въпросните цени на топлофикацията касаят само подгряването й.

Новата цена на синьото гориво стигна 371 лв. за 1000 куб. м без ДДС и акцизи или малко над 39 лв. за мегаватчас. В същото време цената на топлоенергията, добита със същия този природен газ излиза почти двойно по-скъпо -76,81 лв. за мегаватчас без ДДС. Въпросната цена се очаква да бъде одобрена от КЕВР до края на седмицата.

От столичната топлофикация обясняват пред "Монитор", че няма да засичат водомерите за топла вода и разпределите на радиаторите на абонатите си, а ще изчисляват поскъпването в последния месец на отоплителния сезон по одобрена методика.

За периода от октомври до края на март софиянци са плащали най-малко за единица топлоенергия от 64,52 лв. без ДДС за времето от началото на 2009 г. досега. През миналата година цените на столичната "Топлофикация" първото тримесечие бяха 70,80 лв./мвтч, а за второто - 66,81 лв. Най-скъпа е била топлоенергията на абонатите на софийското парно през второто полугодие на 2012 г. Цената на мегаватчас без ДДС тогава е стигнала 107,70 лв., а заедно с косвения данък във фактурите единицата енергия излизаше на потребителите по 129,24 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
20
 
! Отговори
DiesIrae преди 7 години
Направо да прекръстите сайта на София днес. Пука ни, за шопите. Пък и цената явно ги устройва щом не са навън да целят с камъни КЕВР, Топлофикация, Парламента и там каквото друго има. Малко им е дайте още 200% те носят на бой. Пък и щом не се бунтуват значи има още на къде да поскъпва. И спрете да пишете за *** село. Ако не знаете България има още 5301 населени места. На никой живеещ в някое от тях не му дреме за шопия.
12
1
 
28
 
! Отговори
Елемаг преди 7 години
"Най-много плащат страните от бивша Югославия - Македония (564 долара), Босна (515 долара), Словения (486 долара). В тази група са традиционно хладните към Русия Полша (528 долара) и Чехия (503 долара), както и присъединилата се се към НАТО България (501 долара)"-Днес.бг 26 юни 2014 21:30, Мария Нестерова.Такааам,значи при цена 2014-501 доларес цената беше с 70% надолу 2017 след изборите при цена 371 доларес ШОКОВО С 30%.Абе още ли не сте ги свалили тия ГРОБ бе?Бесило трябва!!!
11
0
 
17
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
А одобрената методика е "едно към гьотере". Не беше ли незаконно да се правят бакалски сметки без реално засичане?
10
2
 
34
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Статията е така написана, да внушава, че руснаците са ни вдигнали газта. Цената от Газпром не е променена, променена е от КЕВР по желание на Булгаргаз. И още нещо, Газпром подписа нов договор с ЕС според който Булгаргаз вече има право да продава руска газ, както и да предоговаря цените. При тези по-изгодни условия нашите ни натресоха 30 процента по-висока цена!
9
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Немоем да ги мислим шопите, там минималната заплата е 4К.
8
9
 
2
 
! Отговори
Мишо Шамара USA преди 7 години
Аве българите срам ме е от вас! Обичайте и приемайте бежанците ве! Нищо че съм избягал в Америка и ми знае плювалника много. Орешарски за премиер!
7
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредния номер на тиквата, да ни отреже главата в преходно време и после да вика - не съм аз виновен
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ние до кога ще си стоим в къщи и ще чакаме да ни е..Т?
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как не мога да срещна Ванката Иванов, това нежно плужаче на картелите, бих му показал какво означава за всеки един от нас, как усещаме всеки процент увеличение. Колко взе Ванка за гадостите? Трепериш от страх като ни убеждаваш, че няма как, трябва да се вдига. А за доходите защо не поставиш въпроса пред Мутрата, защо нищо не се прави за доходите, а само се краде? Всички са за бой от КЕВР, за здрави тупаници, защото получават огромни заплати и изнудават българина.
4
0
 
24
 
! Отговори
Христо преди 7 години
БЕСИЛО за Топлофикация и КЕВР...Поредната безполезна,жалка и съставена от мишки и *** комисийка,която е на хранилка при мафиотизираните монополи.
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а защо не засякоха показанията на електромери,топломери,водомери на 1-ви април? за да пуснат скрито поскъпване още от февруари или март ? по колко пари получиха КЕВР за да пририят това ?
2
1
 
19
 
! Отговори
Галин преди 7 години
Мачкай животно!!! Още може цената нагоре!!!!
1
22
 
11
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Комунистите без това не се къпят.