Фандъкова сметна: Заплатите в София – като тези при съседите

Столицата създава 40% от БВП на страната, а безработицата е около 3%
2 май 2017 16:50,
171
Фандъкова сметна: Заплатите в София – като тези при съседите
Снимка: архив, Булфото

София създава 40% от БВП на страната и осигурява най-високия стандарт с най-високи заплати в България, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на Осмия конгрес на КНСБ.

Според нея нивата на заплащане в София са съотносими с тези в столиците на държавите от нашия регион.

"Безработицата в града е около и под 3%. София привлича над половината от инвестициите в страната - 54%", посочи Фандъкова.

По думите ѝ основен принос за това има финансовата политика на Столичната община, която се изразява в запазването на нивата на данъците и инвестициите в инфраструктурата.

"Затова ни помогна изключително много диалогът с нашите социални партньори. Като един от най-големите работодателите в страната, Столичната община осигурява работа на много хора в нашия град, като само за изграждането на третия лъч на метрото има назначени около 1800 души", каза Фандъкова.

Според нея инвестициите за подобряването на условията на труд са задачи, които стоят както пред синдикатите, така и пред институциите.

"Със съюза на транспортните синдикати реализирахме специални програми срещу насилието над жени, работещи в градския транспорт", съобщи още кметът на София.

Фандъкова добави, че изключително активен и важен за Столичната община е диалогът в сектор Образование.

"Разкрихме нови 130 нови работни места за учители. В сферата на енергетиката имаме добър опит със сключването на колективен трудов договор. Надявам се и разчитам, че този социален диалог ще продължи", посочи Фандъкова, предаде "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
11
 
! Отговори
! до 49 преди 6 години
Ами и аз това казвам - няма децентрализация! Целият бизнес и производство на Лукойл с горива е ситуиран в Бургаска област, айде 90% от него. Защо централата е в София, а не по-близко до производството?!?!? Мога да ти дам още десетки примери за големи работодатели. На БМВ централата в Берлин ли е? Пишеш страхотни простотии. Колко министерства има в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен.......а колко агенции?!
38
1
 
7
 
! Отговори
! до 37 преди 6 години
Значи моята фирма е със седалище в Бургас, ама ще си плащам данъците в София, защото развивам дейност в столицата, така ли?! За съжаление това само звучи хубаво, но продължава да е химера. Точно затова ти дадох реципрочният пример с нефтокомбината - Лукойл България плаща своите данъци и такси към столична община.....и почти никога не е на печалба. Елементарни неща не са ти ясни...
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ изтеглиха 16 милиарда лева заеми и си ги раздадоха за изборите. Останалата България затяга коланите.
36
1
 
20
 
! Отговори
! преди 6 години
...именно поради причината, че държавната и общинската администрация взимат огромни заплати. Каква работа вършат е повече от видно, а че щата е раздут до безобразие е повече от ясно. МВР е много показателен пример. С една дума - 80% от работещите изхранват 20% администрация.....
35
1
 
23
 
! Отговори
! преди 6 години
Тази не е в час. Ще го обясня с 5 изречения, защо в София заплащането е уж по-високо. Първо, в София ако няма поне 40-50 000 души държавна и общинска администрация, аз главата си режа. Помните ония лелки къде си даваха по 4-5 бона бонуси,нали?! Второ, 99% от бизнеса има централи в София, защото така и не се осъществи тая децентрализация. Примерът с Лукойл е достатъчен, какво прави "Аквакулутури и рибарство" в София никой не знае. И трето - данните са средната заплата в страната са завишени...
34
4
 
8
 
! Отговори
Батко преди 6 години
Причината да привлича инвистиции е голямото струпване на хора. Когато една компания, която търси висококвалифициран персонал реши да инвестира в БГ, избира София именно заради човешкия ресурс. Иначе някой тука спомена селяни, ами да тук в бизнес парка 90-95% сме селяни. Другите 5-10% са родени в София, но и техните майки и бащи идват от село, така че и те са селяни. Та именно заради нас има метро, градски транспорт и молове хахаха.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 37, хайде провери къде се събират данъците на големите данъкоплатци, както и на средните!
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютна лъжа е, че София създава 40% БВП и съвсем скоро, това ще се види от допълнителните данни в декларация 1 и 6, а ако се добави и подобна графа и в ГФО, нещата напълно ще излязат.
31
5
 
6
 
! Отговори
трафалгар преди 6 години
почти целия интелектуален ресурс на страната се намира в софия.тук са централите на банките и големите компании, големите университети,it компаниите :)
30
0
 
14
 
! Отговори
маке преди 6 години
абре и при нас на село не е лошо пасем си офцете ядем си ягнета пиеме вино
29
0
 
11
 
! Отговори
Циник до 37 преди 6 години
С частта за комунистите, и мутрите - съм съгласен - виж за останалото не си съвсем прав!НАП събира в общия кюп ( София ) и после разпределя
28
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие, столичаните, сте по-бедни даже и от гръцки трактористи. Толкова сте бедни, че даже не можете да си позволите да отседнете в парламента, като македонците.
27
3
 
23
 
! Отговори
Ceko преди 6 години
Данче, твоя принос за това е 0 (нула) .
26
3
 
10
 
! Отговори
приказка за стълбата преди 6 години
Сега и на Нинова дайте нещо да приватизира пак и тя да каже , че сме добре и всичко ще е наред
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Верно значи трябва да ида в софия което мисля да направя скоро време защо ами защото в ловеп работя няма и защо да ходя в софия в лудницата щото сметнали че само там трябва да се стои да сме на квартира и това е че в ловеч първо варира кои кои е оня строи не си е заминал и някои със нискоманталитетен профил може да дава акъл управия дрънка а на практика като погледнах гъзара де ми пресече цяла линия до полицията се убедихме всички за какво става на въпрос човек на 46
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом Фандъкова казва, че сме добре, значи сме добре.Патриотарите и те си клекнаха-Няма нужда да искаме повишаване на заплатите, значи
23
2
 
23
 
! Отговори
смЕх преди 6 години
Странно около 90% от коментарите са негативни, а като дойдат избори пак си я избират. Същата работа е и са тиквата, а после следва пак рев на нов глас проблема всъщност е, че който и да дойде положението не се променя.
22
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Според нея нивата на заплащане в София са съотносими с тези в столиците на държавите от нашия регион"Значи взимаме заплати колкото в Атина, Анкара и т.н. Как пък не. Поне 2-3 пъти по-ниски са заплатите в София сравнение с повечето столици в региона, а спрямо Атина и Анкара са 5-6 пъти по-ниски.
21
1
 
19
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Да, София се развива добре, но за сметка на провинцията, така че не знам защо се опитват да ни пробутат тази тенденция като нещо добро
20
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Икономиката на София е администрация, завод за отпадъци, топлофикация, строителство и банки и всичките са на държавна издръжка. Няма производство.