60 нови газови автобуси тръгват по столичните улици

Фандъкова: Обмисляме пешеходната зона до пл. "Св. Неделя"
29 май 2017 11:45, Анисия Иванова
24
60 нови газови автобуси тръгват по столичните улици
Снимка: БТА

Тази година 60 нови газови автобуси ще се включат по линиите на градския транспорт в София, обави кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова.

"Започнахме и най-мащабната през годините модернизация на градския транспорт. Започнахме с подмяната на тролейбусите. 90% от тролейбусния парк е подменен", обясни тя и допълни, че се разработва процедурата за електробуси.

Тя коментира, че Столичната община ще акцентира върху електрическия транспорт.

"Надявам се по този начин да стимулираме развитието на този транспорт. Той за съжаление не е по джоба на повечето българи, но все повече хора се ориентират към защита на околната среда. Това е не просто приоритет или тема на общината, а най-важната част от нашия живот", заяви кметът.

Стремим се да запазим идентичността на София като древен и зелен град, каза Фандъкова при откриването на двудневния "Обществен форум за Зелена столица" във Френския културен институт.

"Работим за изграждане на пешеходни зони и мрежата от вeлоалеи. Много трудно беше да защитим отварянето на бул. "Витоша" като пешеходна зона", каза тя и обясни, че съществува идея за продължаване на пешеходната зона покрай Съдебната палата до пл. "Св. Неделя".

По отношение на чистотата на въздуха Фандъкова припомни, че Столичната община има инициативи за доста строг контрол върху автомобилите, които се движат по отношение на спазване на изискванията за екологичните стандарти.

София се развива интензивно и преминава през силен икономически растеж, оцени тя.

"Днес градът ни привлича повече хора, както от страната, така и от света. От страната хората идват тук да търсят работа, добро образование, добро здравеопазване, повече възможности за развитие. Имаме вече и много туристи от цял свят", каза Фандъкова.

Според нея предизвикателствата, които промените в климата поставят пред нас, изискват активен и интегриран подход.

Посланикът на Франция Ерик Льобедел допълни, че Франция е готова да подкрепя столицата ни в борбата срещу замърсяването на въздуха.

"Ние ще изслушаме с голям интерес вашите планове за София до 2050 г. Интерес като потребители, каквито сме, но и за френските фирми, които се опитват да се установят в София", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудите се вече как да тровите хората ,по цялото ми тяло са излезли някакви мастни образувания несретноци ща ви избииия вече целия парламент ако ми кажат че е рак и не ми остава много преди това ще ви избия до един.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак някой *** е налапал от рейсовете ,и взел на газ да тровят хората с изпарения на газ *** селска кметица защо не взехте на ток 21 век сме ,по изследователските телевизии говорят всичко да стане на ток ,ама нали някой е лапнал милионите за сделката и къщата му е по Драгалевци в гората и не му пука че ще трови хората с газ Фандъчке подавай и ти оставката и се махай.най много усещам миризмата като тръгна да водя детето на детска градина и от колите на газ се носи страшна миризма .
13
0
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
замърсяването на въздуха в София .... всеки експерт веднага би казал, че замърсяването през лятото е главно заради неизмитите улици и 3 пъти по-малко заради колите, а през зимата огромния замърсител е отоплението и изгарянето на какво ли не за това, вкл. стари гуми, пластмаси, найлони и т.н., отопление, което замърсява 6-7 пъти повече от всичко останало взето заедно. Е, някой бори ли се с тези два най-големи замърсителя? Никой не взима мерки, а вместо това ни подготвят нов данък за колите.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКогато ГЩ на БА се изнесе в Плевен/ Търново/ Шумен, ВСС в Плевен/ Варна/ Русе, а колцентровете се изнесат от Младост и булдозери сринат Плевнелиево. Натам вървят нещата между другото.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Чичо ПичоИ като поискаха да изнесат пет агенции, провансалците се РАЗРЕВАХА на умрело, че ги карат да работят в Пловдив, Бургас, Русе и Варна !!! Щото вече са продали имането и са купили кутийките в Манастирски коптори
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вундер-даскалицата пак е говорила като извикана при директора.Всъщност тя НИЩО не прави за тоя град, ако няма милиарди да се леят някъде. После го откриват, и след една година става на бербат
9
0
 
0
 
! Отговори
Готвят видео терор преди 6 години
да не се слагат камери в автобуци,трамваи и метро терористи готвят нови тежки терористични увреждания на милиони в София и други градове чрез вече оферирани нагло престъпни ЯКо корупционни техники..През 2012 засякохме в Кишинев терористи чрез екрани, камери и обемно проникваща техника поразяваха всички в обема на тролейбуса за около 45 секунди..жертвите бяха увредени трайно..
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откриват пешеходни зони, а алеите в парковете стават автомагистрали. С една дума преливат от пусто в празно
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И пак ще питам, провокиран от изказване на тази нелепа под..лога - кога ще останат пари за по-малките градове в България.Тази се изрази, че не можело всички да живеят в София, сякаш те са виновни за това.Виновна е некадърната политика на партията ти, нещастна даскалке по руски, защото всички европейски пари ги ползвате в София, за да си слагате тенекии на задниците.Моето коляно никой не може да го пипа бия по м.утра.та , фалшива жена!Неморални, фалшиви, алчни българоубийци!
6
2
 
8
 
! Отговори
Бивш Затворник София преди 6 години
И пак ще се возя гратис бе, няма им плащам 1.60, не са ми вдигнали доходите с 60 процента, че да ми вдигат и билета с толкова! Бойкот до дупка, ножа ми чака в джоба за контролата, която ще се опита да ми вземе 40 лева глоба, нямам проблем да излежа 2 - 3 години!
5
6
 
7
 
! Отговори
Чичо Пичо преди 6 години
Цяла България работи за София.Това е кърлежа на държавата.Затова населението в провинцията ще продължава да намаля.Всичко за София, пътища, университети, болници, инфраструктура.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега през летния период в София ще е добре що - годе! Обаче септември се гответе за още по - мръсен въздух, защото още повече селджуци ще напъплят НА София! Да се въведе Софийско жителство и всеки, който няма собствено жилище, да бъде натоварен с покъщината си в конски вагони и обратно към паланката, от която произхожда! София МРАЗИ провансаджиите! Развивайте вашите региони бе, не идвайте наготово тука да мърсите и рушите, КОЗАРИ!
3
0
 
4
 
! Отговори
Винету преди 6 години
Газови автобяси?Шо не електро?Зимата кат няма газ пак ше се бута ...
2
3
 
10
 
! Отговори
шаламонто тоягата преди 6 години
Картофелия дали осъзнава значението на думата приоритет? Или просто за нея това са едни пари, които трябва да се "усвоят". И защо билетчето още е 1,60? Че то е по-скъпо отколкото автобуса до с. Белчин!
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова я е газил мотор през главата й. Кога ще премахне рева на тия донори по 24 часа в София?