Чукат, тракат... по "Дондуков". Шумът – невъобразим

Регистрираните децибели са по-високи от допустимите
Обновена: 6 юни 2017 09:27 | 6 юни 2017 09:15, Петя Славова
31

Гигантски задръствания се образуваха още в първите дни на ремонта на бул. "Дондуков" в София. Релсовият път и старите павета са подменят, но освен затруднения трафик възниква и друг проблем пред столичани - шумът.

Bulgaria ON AIR направи експеримент за шума по булеварда, който показа, че регистрираните децибели са значително по-високи от допустимите по наредба.

Още по темата

"Допустимата норма съгласно наредба номер 6 за централни градски части е 60 децибела. При наличие на трамваен транспорт нормата е 65 децибела. В момента трамваят е спрян, затова приемаме ограничението до 60", обясни в "България сутрин" управителят на фирма, която замерва нивата на шума Петър Събев.

Той увери, че уредът е калибриран и показва реалните стойности на шума в момента, които се оказаха значително по-високи - над 70-80 децибела. Експертът отбеляза, че шумът достига до 90 децибела, когато по булеварда минават трамваи.

"Паважът трябва да се смени с асфалт, защото паветата допускат голям шум при съприкосновение с автомобилите. Шумът от паважа е най-силен. Има твърде много живущи и би било редно да се намали нивото на шума в допустимите граници, за да може хората да почиват спокойно", коментира Петър Събев пред репортер на Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
11
 
! Отговори
До писта преди 6 години
тука други методи са неприложими. ПОлицаите се въртят настрани за да случайно не пипнат този, който трябва
9
9
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Предлагам да се махне всякаква настилка, за да не преминава нищо по улиците, и да няма нито жертви, нито шум! И така ще запазим аФтентичния облик на София, като едно голямо село, пълно със ***.
8
0
 
13
 
! Отговори
неграмотни репортери преди 6 години
казва се измерване, измервам, а не замерване, замервам.
7
5
 
9
 
! Отговори
ЦЦЦЦЦЦЦЦ преди 6 години
пак няма угодия туй племе
6
6
 
14
 
! Отговори
Писта? преди 6 години
До КалинАбе байчо, к'ва писта, к'ви пет лева? В белите държавите само с павета ли ограничават скоростта?
5
2
 
15
 
! Отговори
Питащ преди 6 години
КЪде беше тоя до момента ? Що не ходи да измери на цАриградско?
4
8
 
15
 
! Отговори
Калин преди 6 години
Като стане писта- къде ли ще се скрие този мишок с уреда
3
6
 
28
 
! Отговори
??? преди 6 години
Шумът бил достигал до 90 децибела, когато преминават трамваи и затова според някой си Събев, ако се сложи асфалт, трамвая ще стане по-малко шумен. Боже, прибери си вересиите.
2
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паветата ако не друго поне ще ограничат скоростта и ще има по-малко жертви. Другото добро е, че за разлика от люмимият на ГЕРБ асфалт, от паветата се краде доста по-трудно, а и по-малко.
1
4
 
23
 
! Отговори
А мотористите преди 6 години
А до колко децибела достига шума, когато мотористи профучават по асфалта? Над 100 децибела? Този защо не се погрижи наистина за хората?