Тебеширената война за Бизнес парка: Деца рисуват, и?

"Крушката си има опашка" – виновни ли са хората, че търсят цивилизация?
Обновена: 20 юни 2017 16:39 | 20 юни 2017 15:07, Екип на Dnes.bg
102
Тебеширената война за Бизнес парка: Деца рисуват, и?
Снимка: Facebook

Преди няколко дни реших да изгубя 20 минути и да прочета една статия – типичен представител на жанра "репортаж по фейсбук-статус", пише Георги Антонов, програмист и работещ в Бизнес парка.

Преди повече от година за пръв път посетих Бизнес парка – идвах на интервю за работа. Понеже не знаех колко време ще ми отнеме да стигна дотам, се оказах на място доста по-рано и в резултат имах около половин час за разходка докато стане време да отида на интервюто. Още от влизането – бизнеспаркът има бариери на улиците, от които може да се влезе с кола – останах с усещането че все едно влизам в суверенна територия на чужда държава, започва да пише той във сайта "Война и мир".

Още по темата

Бързо натрупах още много впечатления, които потвърдиха първоначалното. Тротоарите са равни. Плочките по тях не подскачат. На кръстовищата тротоарите се снижават, така че лесно да се пресече ако човек е с или в количка. Самите улици нямат дупки. Има легнали полицаи на местата, където автомобилите трябва да намалят скорост. Между офис сградите има чудесно поддържани тревни площи и дървета...

Причината Бизнес паркът да е остров на чистота, ред и цивилизация сред кочината наречена град София и кенефа на тази кочина, наречен жилищен квартал "Младост" е, че в Бизнес парка, за разлика от кочината, действат неумолими правила, и най-вече договорът – получаваш това, за което си плащаш. Наемателят е платил наем – Бизнес паркът е платил за поддръжка – получава градинка, езерце и костенурки...

С други думи – ред, чистота и цивилизация има там, където е имало "гола поляна", тогава когато и защото се спазват правилата. И най-вече правилото, че частната собственост е неприкосновена, а договорите се спазват. Това дава сигурност на човек, че разменяйки пари ще получи точно това и точно колкото е договорено. Че няма да бъде излъган. София е пълна с голи поляни и с неугледни пейзажи – значи остава само да осигурим другия компонент?

Демографският облик на Бизнес парка също не прилича много на българския. По улиците ходят относително млади хора – повечето между средата на 20-те и средата на 40-те си години. Не се тътрят, не куцат, не са болестно дебели. Имат будни погледи и говорят със сложни изречения, имат и необходимия брой зъби в устите си. Понеже Бизнеспаркът е място за работа, в облеклото липсва обичайната комбинация от шорти и "суичър" с дълъг ръкав (и досега не знам как от sweatshirt се е стигнало до превода, който имаме). Както и да е.

Докато се разхождах, чакайки да стане време за интервюто, особено впечатление ми направи броят бебешки колички около езерото – на единица площ в Бизнес парка по обяд можете да видите повече деца и бебета, отколкото по улиците. Крушката си има опашка, казах си – в околността сигурно няма друго цивилизовано място, където можеш да си разходиш детето бутайки количката по някаква равна повърхност. В този град дори на пъпа на центъра човек не може да измине повече от 20 метра по права линия без да му се изпречи я паркирана кола, я контейнер за боклук, я просяк, я клошар, я бездомно куче, я просто дупка в тротоара. Какво остава за разходка с количка? Ако това е положението в центъра, в кварталите ситуацията едва ли ще е по-добра.

Мина известно време от интервюто ми за работа. Оттогава работя в същия Бизнес парк и обитавам същия жилищен квартал. Аз съм от тези хора, които пътуват с раница в метрото, четат от таблета, слизат на последната станция, гледат код цял ден, на връщане пак си четат от таблета и които си свалят раницата за да не пречат в блъсканицата. Гледам и бебе на няколко месеца, което в уикенда разхождам с количка из Бизнес парка. Това ми коства пътуване с метрото, тоест време, но предпочитам да си разхождам бебето там, дори да е около мястото, където и без това съм всеки ден през работната седмица, отколкото в джендемите и буренаците в "Младост".

Животът има ирония, до която колкото и добра фантазия да имаме, не можем да стигнем сами. Простият принцип човек да си спазва обещанията и задълженията е довел до това, че едно място предназначено за работа е станало по съвместителство и най-близкото нещо до парк и най-привлекателно за разходка на деца, което може да се намери в цялата околност. До такива успехи води спазването на споменатите прости правила и изискването от другите да ги спазват – успяваш дори в области, където не си имал за цел. Защото Бизнес паркът не е, повтарям – не е – място за разходка на деца и детска площадка.

Не е детска площадка, но... няма нищо по-добро. Защото излезете ли от Бизнес парка, онези правила, че срещу парите си получаваш услуга, вече не важат. И тук скандалното, поводът за бегемамин гняв, статийки, пасивно-агресивни статусчета, но най-вече за протест и търсене на сметка от отговорните е не това защо някой не позволява Бизнес парка да се използва не по предназначение. Истинският въпрос е: защо освен Бизнес парка няма друго цивилизовано място в околния квартал, така че хората са принудени да се тълпят там за да седнат на чиста и здрава пейка?

Не е повод да се сърдим на хората, че се стремят към продуктите на цивилизацията. Всеки обича да му е чисто, да му е светло, да му е топло, или пък прохладно. И децата обичат да гледат и да си играят с костенурките. Всичко това е нормално. Това което е анормалното е, че цивилизацията в България съществува на изолирани острови сред мизерията. И тук отговорният гражданин, родител, данъкоплатец и потребител трябва да насочи въпросите си не към Бизнеспарка, към който той няма отношение, а към тези, на които е платил за да му осигуряват същите условия на живот на територията на целия град.

Dnes.bg публикува текста със съкращения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
19
 
! Отговори
до Германия преди 6 години
Ами в България живеят умни, красиви и модерни хора, които могат да рисуват навсякъде, където пожелаят, защото по този начин създават модерно градско искуство. (шегувам се). Разбира се, че има място за рисуване и за работа. Авторът е написал статията си, по начин звучащ като неудачен опит за реклама на бизнес парка
34
2
 
10
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 6 години
Номер 33, публично пространство означава, че каквото мога да правя в градинката пред НДК, това може да правя и в този БП. Разхождане на кучета - може.Простиране на кюлоти - не може.Акане зад храстите - не може.Айде стегни се да не обяснявам елементарни неща.
33
6
 
17
 
! Отговори
от Германия преди 6 години
Аз работя в бизнес парк в Берлин. Тук при мен на запад при цивилизацията където аз живея такова нещо е недопустимо деца да рисуват с тебешир в бизнес парк.
32
2
 
12
 
! Отговори
До Блокиран преди 6 години
Блокиран в дневник, нека тогава да разхождаме кучета, да си простираме прането, да караме колело и който каквото си иска. Щом ни трябват пропуски и бодлива тел, за да не се прави нещо, значи ние нямаме достатъчно култура и усет как да се държим сред хора и извън домовете си. И затова всеки си мисли, че може да си прави всичко, ама всички други трябва да се съобразяват с него.
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хвала на бизнес парка :) Наемите там са достатъчно високи, за да има тревички, цветя и др.др. Ако не го правят, няма да има наематели. Има места, обществени, където децата също имат условия за игра. Авторът на статията може да посети Южен парк, Борисова градина, парк "Гео Милев" и т.н...
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София не е kенеф.Кeнефи са хората които я превръщат в бунище.Програмиста отново е бъгнАл. Случва се.А относно гледката на купища отпадъци плюс големи количества афро-арабски талибани. На тва му викат мулти-култи интеграция. Гордоста и радоста на Европа като цяло.
29
1
 
19
 
! Отговори
bonto преди 6 години
До Блокиран в ДневникАз съм работил в нещо като бизнес парк в Холандия. Не мога да си представя в него охраната да пусне майки с деца вътре. Това с гоненето е грозно и това е факт! Охраната трябва да се съобрази, че това е дете, че се случва и т.н. - да се поговори, че това не е разрешено и да се приключи. Сега вече то има 2 страни монетата може и майката да поокрасява историята.Както казах в крайта сметка там не е мастото, но вече ако се счучи развръзката зависят от акъла на участниците
28
3
 
16
 
! Отговори
koko преди 6 години
Защо като дращенето с тебешир не е нищо особено за оная беге мама от преди два дена, не дава на *** да драска с тебешира другаде - например по стените в къщи. И къде е помъкнала ***,вместо да си стои в бегемама.ком и да ръси мозък с другите себеподобни кухи ***, за които отглеждане на отрочето и е едва ли не задължение на цялото общество.
27
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А само да питам за майката , дали е същата дето го откърми в мола?
26
13
 
5
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 6 години
Стига с тази частна собственост бе )))Верно ли не разбирате, че може да има публично пространство което е частна собственост?И в това публично пространство са валидни законите на БГ и никой няма право да гони някой.Ако наистина е непублична частна собственост, да си сложат телена ограда и пропуски.Да, ама не е.
25
3
 
10
 
! Отговори
Освен това преди 6 години
Освен това, съвсем близо до бизнес парка има детска площадка, която до преди две - три години беше нова. Ако майките нямат достатъчно детски площадки, да проявят инициативност и да пишат до общината и до ОТГОВОРНИТЕ институции, а не да насочват криви претенции към фирми, които са си платили, за да са там. Тези фирми не са длъжни да им строят детски площадки.
24
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Камбаните" са на една пешеходна пътека от бизнес парка. Тихо, спокойно, зелено пространство. Освен това паметникът в едноименната местност е създаден в името на децата. Значи, хората могат да се додътрят с децата през половината град, за да ги разхождат в бизнес парка, но една пешеходна не могат да минат, за да стигнат до камбаните??Явно родителките търсят нещо друго,а децата са им само оправдание
23
0
 
20
 
! Отговори
Виготура преди 6 години
София е клоака, защото всички ние сме го допуснали и търпим това. Включително и надутия "програмист" със заплатка, колкото служител в Макдоналдс в САЩ. Когато започнем да се осъзнаваме и започнем да си търсим правата и да питаме как се харчат парите от данъците ни, тогава може да видим и промяна в средата ни.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тебеширените рисунки на децата са важни.
21
11
 
8
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 6 години
Аз работя в нещо като бизнес ИТ парк в Германия и не мога да си представя мутри охранители да изгонят майка с дете заради рисунка с тебешир.Пространството е частно, но все пак остава публично отворено като всяка общинска площ.Жалка картина е т.нар. бизнес в България, щом се занимава с преследване на деца.
20
3
 
21
 
! Отговори
До Ужас преди 6 години
Напълно съм съгласен. В крайна сметка, щом не е разрешено - не е и майката, ако е възпитана и интелигентна жена, би трябвало да се извини и да си тръгне или да спре детето. Това, че самата жена няма усет какво може и какво не и се налага да ѝ се обърне внимание, говори по - скоро за самата жена. Ако това дете се нарани случайно или случайно падне в езерото - ще обвинят бизнес парка, че не са подсигурили безопастност за бебета и деца ли?
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плюйте, плюйте... само може да плюете и да казвате кой е комплексар. Ама човека ви е казал много точно къде е проблема. И причината е, че българина не иска да спазва правила и закони. Иска да си живее в *** и да властва слободията. Затова и такива политици си избираме, които нищо да не правят, да крадат и да ни оставят да си квакаме в блатото.
18
5
 
15
 
! Отговори
bonto преди 6 години
Ох и от тая новина стана една драма и едно писане на всякакви хора.Стига е хора трябва да си *** да оставиш детето да драска било то и с тибишир. Пък после се оплакваш, че са те изгонили. Да това е частна собственост. Да в частната собственост си има правила и това са тези но собственика.Ако не го беше пуснал за майки с колички също щеше да е вой. Аз не работя там не искам и да работя. Я ми покажете снимки от някой друга държава където в такъв вид бизнес парк има рисунки?
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво го е написало мончето! Съгласен съм с всичко. Кога ще вкараме в затвора някой софийски кмет?
16
6
 
6
 
! Отговори
Пази, боже, сляпо да преди 6 години
Не разбрах това момченце като иска от другите да насочат въпросите си към тези, на които са платили да им осигурят условията за живот, той самият какво е направил? Принципно е прав, но не върви първо момченцето да се опитва да се покаже за нещо по-добро от другите, а после наставнически да иска от другите да правят нещо, с което момченцето не се занимава - то е под нивото му. Пази, боже, сляпо да прогледа е каза великия Алеко за такива като това момченце.