Понеделник, работници, оксижен: Паметникът пред НДК потегли към историята

Пластиките ще бъдат изложени в Националния исторически музей
Обновена: 3 юли 2017 15:08 | 3 юли 2017 14:54,
195
Понеделник, работници, оксижен: Паметникът пред НДК потегли към историята
Снимка: Facebook

Започна демонтажът на паметника пред НДК. Въпреки лошото време или може би именно заради него, още от сутринта работници започнаха да събарят остатъците от монумента "1300 години България", съобщи bTV.

Още по темата
С оксижен се режат металните пластики, за да бъдат отделени от тялото на паметника.

Пластиките са от метал и тъй като са произведения на изкуството ще бъдат запазени и изложени в Националния исторически музей.

Останалата част ще бъде съборена.

Разрушаването на паметника става въпреки протестите на граждани, които  подадоха и жалба срещу решението на общината.

Монументът от години разделя хората на две противоречиви позиции. Противниците му смятат, че той отдавна е трябвало да бъде демонтиран, защото се руши и е опасен за столичани, освен това е комунистически и естетически неиздържан.

Застъпниците на оставането му в центъра на София обаче смятат, че решението за премахването му е политическо. Според тях той умишлено не се поддържа. Те смятат още, че не трябва да заличаваме и пренебрегваме историята си, разрушавайки паметник на историческото ни наследство, вместо това трябва да бъде реконструиран.

"Паметникът не е опасен, дори ще ни надживее многократно. Водили сме строителни инженери да го оглеждат. Твърденията, че зданието застрашава живота на минаващите, се разпространяват от неразбиращи хора. Общината не е дала никакви средства за поддържането на културния монумент, занемарявайки го нарочно", заяви преди дни архитект Делчо Делчев от сдружение "Трансформатори".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До sisiСиска, малка писка, нещо ново и лирично, но чисто Българско, от Фандъкова, ГЕРБ, демокрацията и Бакърджиев? Явно в София получавтае големи пари и затова сте и големи мечтатели!
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
значи то всички велики поети са били бохеми. И Яворов е бил с Мина, която е 14 години по-млаад - и какво от това? това не го прави по-малък велик. напротив, доказва, че е човек.
101
4
 
8
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До АнонименТочно така е. Не е важно какви са подбудите на Руската империя да нападне Османската в лето 1877-мо, важното е, че те съвпадат с нашият национален интерес,в този исъторичекси момент, а щом съвпадат с нашият национален интерес, в този исторически момент какво ни е еня, тогава за подбудите?;)))
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Случайно да знаеш какво е земното масло, което използваме срещу османците 15 век - суров петрол. Още тогава сме го добивали.
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 107Прав си, любовта на Вазов към русия отстъпва единствено на любовта му към малки момиченца! Велик писател и поет, но и греховете му не са малко!
98
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немците имат промишлени заводи по морето, които добиват нефт 30-те години - това ако не знаеш, значи нищо не знаеш.
97
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България винаги е имала залежи на нефт в черно море. какво според теб черпи Лукойл?
96
4
 
13
 
! Отговори
sisi преди 6 години
Много *** коментари на някои от вас! Не разбрахте ли, че масово народът не е и сега не харесва паметника, защото е грозен и защото всъщност не симвоизираше родината ни и нейната история?! Грозно соц произведение, което не може да се нарече изкуство, да не говорим, че и беше опасно от него да не ви падне нещо на главата! Дано на негово място се издигне нещо българско и красиво.
95
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е дълбоко невярно - Вазов например е имал дълбоко положителон отношение към Русия. Каравелов - също. сега остаав да кажеш, че не са герои, Вазов е обезсмъртил АПрилци и Левски в "Епопеята", Каравелов е бил част от БРЦК и е един от най-добрите ни литературоведи. причините по които Русия напада Османската империя не са от значение. От значение е следствието. Защо не ни е освободила Австро-УНгария, Франция или АНглия. Освен това смесваш руското самодържавие с руския народ, а това е грешка.
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 102И откога българия е имала залежи с нефт в черно море?
93
2
 
10
 
! Отговори
до 94 преди 6 години
Всички герои на възраждането, всички са имали силно отрицателно отношение към руската империя. Руската империя напада Османската по причини твърде различнип от любов към бэргарския народ. Историята която са ти преподавали в училище не е наука, а чиста проба болшевишка пропаганда
92
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 102Щото после окупационните руски войски са избивали и изнасилвали българи без капка удоволствие, нали?!
91
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами нека ги боядисаме в розово. Защо не ? Щом историята се приема с насемшка. важното е да помним, абсурдите на историята. УТре ще поченм да забравяме. деца родени след 1990 г вече не помнят защо е било лошо при комунизма. Паметнициет са за това - да напомнят.
90
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Атомно бомба е нямало как да пускат над софия САЩ, но Чърчил проявява искрено удоволствие от това да срине София, защото Първата световна война се ангажира с българите и това насмалко не му коства кариерата. Оттогаав ни мрази.- Рузвелт е искала да атакува Черноморието и залежите ни с нефг, но Чърчил не позволи - искал е на всяка цена да бъде бомбардирана столицата.
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 97прав си, поляците боядисаха техните в розово. И на нашите щеще да им отива, въпроса е кой ще плати?
88
5
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До ФутурологНе е лошо, че е остарял, лошото е, че с демокрацията смисълът на понятието "България" напълно се изпразни от смисъл. Но от демократи-кухи ***, толкова. Само им дай рушене на националното, за да се възцари глобалното. Сега идва "1300 години Борисов-Сорос"
87
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще направят паметник на турския падишах султан Сюлейман хан, който е искал да обедини Европа в НАТО.
86
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли дали поляците си разрушиха паметниците от комунистическия режим. Знаете ли колко комунистически паметници има в Германия - например червеното кметство, както и Стенат, която си стои там и се вижда къде е била събаряна и как е градена. Това е за да помнят какво е било. Знаете ли че в Германия вес още съществува Аушвиц като музей. само ние си събаряме паметниците!
85
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махат го за да сложат гробищен парк на загиналите за Германия.
84
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 90не дрънкай глупости бе - САЩ и СССР са съюзници до самия край на войната. Бомбардировките над София са извършени с личното одобрение на Сталин! Щели щатите да пускат атомна бомба над София - дори и най-наглите комунистически пропагандатори не смееха да изрекът такава нагла лъжа! На какво ли не сте готови само и само да защитите омразния си господар!