Да се строи или да не се строи: 77-метров небостъргач на бул. "България"

Общинари в спор за високите сгради в столицата
Обновена: 7 юли 2017 10:43 | 7 юли 2017 10:41, Анисия Иванова
86

7767 гледания   |  Още видео

Не е разумно да се строят високи сгради в историческия център на София, мястото им е именно на големите булеварди, заяви пред Bulgaria ON AIR арх. Ангел Захариев.

Проект за 77-метрова сграда на бул. "България" в София вчера получи одобрение от комисията по градоустройство и Столичния общински съвет. Решението обаче предизвика сериозна дискусия и намери своите противници.

Още по темата

"Небостъргачи са сгради над 200-300 метра. Още от 80-те години сме град на небостъргачите, ако говорим за 70-метрови сгради. Когато говорим за гледка, дискусията изобщо не трябва да се върти около това дали ще се скрие гледката на някого", обясни той.

Арх. Захариев е категоричен, че високите сгради са частни инвестиции и подлежат на логиката на пазара на недвижими имоти.

"Няма никакъв проблем да има 70-метрова сграда в кв. "Борово". Това е мястото, където трябва да се търси по-голяма височина на сградите. Имам чувството, че казусът се използва за политически цели", каза още той.

Общинският съветник от коалиция "Сердика" Войслав Тодоров обяви в "България сутрин", че на това място не бива да се позволява подобна сграда, защото градоустройственият план за зоната предвижда строителство до 20 метра. По думите му се използват вратички в закона, за да бъде разрешен строежът.

"Категорично ясно е, че по-голямата част от имота попада извън кръгчето в общия устройствен план. Другият проблем на тази сграда е трафикът. Транспортният анализ е направен колкото да се замажат очите на Общинския съвет", коментира той.

Общинският съветник от Реформаторския блок Стефан Марков контрира Тодоров, че бул. "България" е трасе на НСО и няма логика НСО да има положително становище, ако сградата ще предизвиква тапи на булеварда.

"В рамките на 500 метра по булеварда има поне 10 подобни сгради", отбеляза той.

Ботьо Ботев, който е общински съветник от ГЕРБ, посочи, че е било обяснено много ясно, че законодателството е спазено. Той даде пример, че в същата зона има много по-високи сгради от 20 метра.

"Изграждането на тази сграда няма да създаде проблем за транспортното обслужване. Главният архитект и неговият екип са ангажирани да представят предложения, за да има предвидимост и ясно определени зони, в които да се разполагат високи сгради", коментира Ботьо Ботев.
 


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
От далИекУ преди 1 година
Дъ сИе стрУии.
74
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
я да наредят два три реда небостъргачи, та ни глътка свеж въздух да не стига до тоя скапан град
сменихме едни главен архитет със също толкова продажен
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩЕ СТРОЯТ СОФИЙСКИЯ ФАЛОС
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
70 metra visok...nebo ..hahaa
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСИЧКИТЕ ОФИС-СГРАДИ СА КАТО СТЪКЛЕНИ ЧЕРНИ ГРОБНИЦИ.
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом Вальо Златев е решил...сграда ще има.
Свиквайте...и по-лошо ще става.
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 71
Стои празен? :D
Бил ли сте там поне веднъж да видите каква е тъпканица?
Явно не.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ъ... улици дали ще направят или ще изцопат огромен мастодонт на паркови алеи?...
67
1
 
8
 
! Отговори
Доналд преди 1 година
И стига сте представяли изливането на бетон като инвестиция в полза на хората!Това е в полза само на предприемача,за да изпере едни пари чрез строителство.Инвеститор е човек който открива бизнес някъде и създава работни места за хората,а другото се нарича строителен предприемач,а в руския-застройчик!
66
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кварталите в подножието на Витоша ми се струва грозно да се строят високи сгради, закриват планината, а тя е истинска ценност
65
0
 
5
 
! Отговори
u4en преди 1 година
Небостъргачите се правят в група за ест. ефект .а не нацвъкани според връзките ! Никога вече гл.арх. и кмет на София - провинциалисти ! Фандъкова - виж ПАРИЖ - Дефанс - квартал от небостъргачи - по-впечатляващи от Аифеловата кула !
64
1
 
6
 
! Отговори
Доналд преди 1 година
Има наука,нарича се урбанистика.Изучава се в най-престижните университети,и изглежда е непозната за родните общинари.Тази наука отдавна е определила много от параметрите необходими за доброто съществуване на хората в един модерен град.Колко коли на единица площ,колко училища,детски градини,сгради,паркинги,колко хора,колко зеленина!За всичко това си има точни параметри.Но нависоко се строи в гъстонаселени държави,а Бг. в никакъв случай не е такава!И стига сте представяли изливането на бетон като
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който инвеститор иска да строи такива сгради препира нечисти пари.„София Ринг Мол“ до Икеа стои празен-тенекиено мъртвило.
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Общинският съветник от коалиция "Сердика" Войслав Тодоров да си пренесе долната част на гърба на 20 метра навътре в квартала, където има 5 двадесет етажни ЕПК блока от татово време, та да ми обясни още един път как точно кота корниз е 20 метра в квартала.
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работих в големи фирми които първоначално се настаняваха в такива нови бизнес сгради, но впоследствие всички се махнаха и си наеха по-евтини и малки офиси в центъра. Една такава сграда стоя 10 години празна докато накрая банка ДСК не реши да я купи за да си премести там централата.
60
3
 
20
 
! Отговори
Ина преди 1 година
Наскоро бях в столицата и ми направи потресаващо впечатление - пустеещи терени, оградени с ламаринени пана дори в центъра се редуват със високи, пустеещи офис сгради. Никаква мисъл, никакво планиране. Отвратителна столица! За какво им е още една пустееща сграда, за мен е мистерия.
59
0
 
18
 
! Отговори
Eng. преди 1 година
И както е пропуснато да се спомене в статията, собственика на терена е не безизвестната фирма Джи Пи Груп.
Както добре знаем/ а някой сме работили с тях/, тя е на небезизвестния Валентин Златев /ЛукОйл/... Който отрича да има нещо общо с тях- доста смешно :)
Тази фирмае от добре подкрепяните от нашия премиер/за 3-ти път/... А арх.Здравков е наистина страшна подлога и за някви къси пари и майка си ще продаде или просто "Шефа" е казал :)
58
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цивилизацията сред злобни завистници, с високи претенции реципрочни на възможностите не вирее. Нека минусите се излеят сега !
57
2
 
0
 
! Отговори
Стеф преди 1 година
До Eng.

Много си прав.
56
1
 
6
 
! Отговори
Стеф преди 1 година
До hahahhahahahahah
Това,че някъде има нещо не означава автоматично,че то е добро.