Уседналост за училищата! Нови правила, ново заобикаляне

Мода: От единия край на София до другия за едното школо
Обновена: 2 авг 2017 09:25 | 2 авг 2017 09:15,
88
Уседналост за училищата! Нови правила, ново заобикаляне
Кадър: Bulgaria ON AIR

Новите правила на МОН за прием на ученици в първи клас разбуниха духовете и срещнаха съпротивата на голяма част от родителите.

В една от новите наредби се предвижда условието за 3 години уседналост на родителите, за да запишат детето си в най-близкото училище.

Още по темата

"Първи клас си е първи клас, учат се най-важните неща. Родителите чуват за резултати, които не са станали в първи клас, а впоследствие. Това напрежение показва, че не всички училища са еднакви като качество. Нека в следващите 20 години се погрижим да имаме еднакви училища", обясни бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов в "България сутрин".

Той посочи, че кореняците софиянци гласуват с две ръце за условието за уседналост, но от своя страна запита: Какво става, ако се преместя в друг район в София и не мога да запиша детето си в училище, защото не съм живял там в последните години?

По думите на проф. Игнатов пред Bulgaria ON AIR наредбата ще бъде заобикаляна, защото има родители, които ще направят всичко възможно тяхното дете да бъде записано в училището, в което искат.

"Наложи се наредбата да бъде променена бързо и да се въведе принцип на уседналост, за да се успокои обществеността. Угодия няма и затова се търси най-малкото съпротивление", коментира Янка Такева от Синдиката на българските учители.

Тя подчерта, че е много опасно едно дете да отиде от центъра в "Люлин", затова винаги има допълнителни критерии. Според нея те ще подпомогнат регулациите на този въпрос.

"Началният етап на българското образование е много добър. Въпросът е, че в него училището трябва да бъде близко до местоживеенето на детето", каза още Такева и добави, че съществува мода, която кара родителите да тичат от единия до другия край на София.

"Трябва да се премахне грешната философия училищата да се финансират само по брой ученици", каза още Янка Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
84 - Това е, ако искаш да минеш евтино. Ако не си толква "окъсан", само трябва да питаш, кой отговаря и да си имаш в джобчето от 200 до 500 лева. Ей така става.
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Създават съзнателно условия за корупция. Както е при приема в детските градини- децата се пишат болни, алергични и какви ли не още.Стига да си намери човек правилния човек, който да познава правилния човек, който............Ненаяли се.
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принципът за "финансиране съобразно броя на учениците" има и важни предимства: 1. Съответства на принципа за "равно финансиране на всяко дете". 2. Води до стремеж за по-добро образование, а като следствие - повече желаещи да се запишат в съответното училище. 3. Трето, това е най-простият вариант за финансиране. Има и недостатъци, но попитайте недоразумението Такева: Какво предлага вместо това?
79
1
 
2
 
! Отговори
до долния преди 6 години
Скивай ти ,деде!Никой не ти е длъжен за нищо и дали си роден в София или Горно *** не от значение.Важно е какво можеш!Ама ти и други като теб искате да сте над останалите по признак местораждане -можеше преди,може и сега в Северна Корея.Такива като вас обикновено са чиновници или ченгета.Цял живот лежане на чужд гръб и всичко с връзки и привилегии...Затова нормалните емигрират.
78
2
 
4
 
! Отговори
Пеко Таков преди 6 години
До До Пеко ТаковСкивай сега момче, държавата е осигурила достатъчно училища, но вие, които се мъкнете от провинцията в София не искате да си запишете децата в училищата в кварталите, където живеете, а искате обезателно в центъра. Обаче в центъра няма място за всички, а в същото време, в училищата в Люлин, Младост и Надежда има много свободни места Затова държавата ще сложи нещата в ред. Кой, където живее, там ще учи. Ако не ти изнася, тогава отиваш в частно училище.
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 72Един от позорите на "демокрацията" са частните и държавните елитни училища. Що за разделяне на децата още от яслата на пълноценни и непълноценни, на ЕЛИТНИ И ТРЕТО КАЧЕСТВО. Като третата скорост на ЕС.Къде, скъпи ЛЪЖЕДЕМОКРАТИ, останаха истеричните ви крясъци в началото на 90-те за "РАВЕН ШАНС", "РАВЕН СТАРТ", "РАВЕН ДОСТЪП", а,къде останаха мpъсните ви лъжи. При приватизацията! Останахте си пак мpъсноЧЕРВЕНИ, запазихте си гадните привилегии, сега много по-жестоки отколкото при соца!
76
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Пеко ТаковА вие бе, защо се мъкнете в столицата, а? Какво държахте в уста и ръце, когато ви ликвидираха, пардон "приватизираха" поминъка, ама и вие се надявахте да ръфнете нещичко. *** не стана, имаше едни други - много по-силни от вас. Защо мълчахте като з-ци, когато ви ликвидираха болниците, закриваха училищата, даваха детските домове на "строителите на нова България" за складове?! Защо не викахте за автобуси, които да водят отроците ви в училище, така както е в САЩ. Готованци! Ф-ки!
75
1
 
2
 
! Отговори
Имхотеб преди 6 години
Аз пък питам до кога докога докога и защо и защо ще бъде търсено мнението и показван по телевизии сrazzи мумийологъткойто раздаде парите за наука за изследвани на кюлоти от агенти на ДС ,синът на видинския комсомолски секретар Сергей Игнатович?!?!?!Този набеден проф досъсипа българското образование закопа и малкото което беше останало от науката ни и е най-търсеният експерт от медиите?! Това е абсолютно не нормално и трябва да спре а Игнатович да бъде зазидан в някоя египетска гробница !
74
2
 
6
 
! Отговори
До Пеко Таков преди 6 години
"Защото няма достатъчно места в училищата. А няма места понеже масово се мъкнете в София..."Свиквай,така е в капитализма!Свободно движение на хора и капитали.А по темата-държавата е длъжна да осигури за всички деца училище,независимо дали родителите им са кореняци -софиянци!Ама така е по-лесно -инвестициите само в столицата,другите да ***.Жалка работа е това да си мислиш че имаш предимство защото си от коренното население на София.
73
0
 
4
 
! Отговори
73, преди 6 години
"Дете на разведени родители - майката живее в Люлин, бащата живее в центъра. Какво правим с училището - на единия района е 27-мо, а на другия 7-мо ... ама тия дето искат в 7-мо са хиляди."Това не е казус нерешим. СК го е решил отдавна - детето има за свой адрес адресът на родителя, комута са присъдени родителските права.
72
2
 
2
 
! Отговори
До 72 преди 6 години
Драги ми с достатъчното пари, що дириш тогава в безплатното училище? Избери си частно елитно училище, плащай си и нямаш грижи. Кеф ти в България, кеф ти в чужбина.
71
3
 
1
 
! Отговори
Казус преди 6 години
Дете на разведени родители - майката живее в Люлин, бащата живее в центъра. Какво правим с училището - на единия района е 27-мо, а на другия 7-мо ... ама тия дето искат в 7-мо са хиляди.
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз имам достатъчно пари и плащам достатъчно данъци, и имам право да избера училище за децата ми без значение от квартала! Така е при капитализма!
69
4
 
4
 
! Отговори
Свиквай с реалността преди 6 години
В материалния свят е време да се научат някои прости истини, като например: ако предците ти не са ти оставили жилище в престижен район или пък ти не си в състояние да си закупиш такова, недей да мрънкаш, че детето ти не може да учи в държавното безплатно училище което на теб ти харесва, но не е в твоя квартал. Ако пък си човек с възможности и държиш детето ти да учи в елитно училище по избор, имаш богат избор от частни училища както в България, така и в чужбина. Така е при капитализма, свиквай.
68
7
 
3
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
До asdЗначи можеш да живееш квартал, в който живеят роми, а не искаш да запишеш децата си в кварталното училище, защото там учат децата на същите тези роми, с които живеете в един и същи квартал. Нещо не виждам логиката. Щом си толкова "елитен", отиди да живееш в хубав квартал, където няма роми. Но ти няма да го направиш защото нямаш пари за жилище в хубав квартал. Но пък държиш да ползваш училището в хубавия квартал защото е безплатно. Наглите селинджъри много обичате авантата и келепира.
67
4
 
2
 
! Отговори
Ей преди 6 години
Бягайте в Европа с децата и не се връщайте! Нека тук се натискат за руски паралелки....
66
2
 
3
 
! Отговори
asd преди 6 години
Като ни запишат в клас с 10 сиганета и трябва да ходя да плащам за частно училище, Явно за пореден път данъците отиват за едни, а работещия човек си плаща за всичко.
65
0
 
4
 
! Отговори
Ходова част преди 6 години
Записвайте си децата там, където има най- много молове и покемони. Така и така само това ви влече.
64
6
 
4
 
! Отговори
Пеко Таков преди 6 години
До Кореняк несофиянецЗащото няма достатъчно места в училищата. А няма места понеже масово се мъкнете в София и държите децата ви непременно да учат в училищата в центъра. Обаче училищата в центъра физически не могат да съберат децата на половин България.
63
7
 
11
 
! Отговори
Кореняк несофиянец преди 6 години
Това е чиста дискриминация!Ако аз съм се преместил да живея и работя в София от провинцията,защо детето ми има по-малко права от това на живеещи преди мен в София?Върнете жителството и откритите листове за посещение на граничните райони!А защо не и на столицата,да не пречим много на богоизбраните и кореняци-софиянци?!Поредната глупост,противоречаща на Конституцията!Ако бях адвокат,щях да съдя държавата!Добре че съм лекар и напускам България!Тикволандия,в която имаш право само да си роб