Дълга учебна година ли? Децата пак ще са по моловете!

Учители и родители на нож за новите предложения на МОН
31 юли 2017 07:15, Златко Желев
29
Дълга учебна година ли? Децата пак ще са по моловете!
Снимка: архив, Булфото

Предложението на просветното министерство за удължаване на учебната година с една седмица, което ще принуди учениците до 4-ти клас да приключат догодина на 7 юни, тези до седми клас - на 22 юни, а гимназистите - чак на 6 юли, се посрещна на нож от учители и родители.

Още при съобщаване на новината, която все още е на етап проект, из интернет форумите се завихри "буря" от отрицания, заваляха и петиции против предложените промени.

Още по темата

Въпреки че от гилдията признават, че страната ни има едни от най-дългите ученически ваканции в Европа, повечето от техните коментари са от рода на "пълен абсурд", "не е нормално", "кой ще учи през юлските жеги" и т.н.

От МОН мотивираха промяната с нуждата от задържане на децата по-дълго време в училище. Просветният министър Красимир Вълчев добави още аргументи - че дългата лятна ваканция учебният материал се забравя по-лесно, особено при децата от маргиналните общности, както и че през зимата ще се спестят част от разходите за отопление (според предложените промени коледната ваканция се удължава с 4 дни, а зимната се намалява с един ден).

Според родителите обаче въпросните аргументи са несъстоятелни.

"Когато се предлага нещо, то трябва да разреши някакъв проблем. Как точно децата ще се задържат по-дълго в училище? На практика учебните им седмици остават същия брой", коментира пред "Сега" майка на четвъртокласник от София.

Според нея 2-3 дни по-малко работа за училищата няма да намали с кой знае колко разходите им за парно.

"Навсякъде в Европа има така наречената спортна ваканция през зимата. Как да отидеш на ски за 3 дни? Пак ще трябва да правим глупости с бележки от доктора", споделя друг родител.

Майка на деветокласничка, подписала се върху петиция срещу предлаганите промени, пък призна, че класът на дъщеря й е приключил с учебния материал на 20 юни и до края на юни всички са ходили по молове. "Какво ще правят до 6 юли?", недоумява тя.

Единични гласове, че ваканцията е твърде дълга, също се намират

"Само по себе си това е ни риба, ни рак. Но в същото време би могло да е стъпка към една много важна реформа. Според мен лятната ваканция е излишно раздута. Това е наследство от времената, когато лятото се е "освобождавало", за да могат децата да се включат в земеделските работи. Сега това е ненужно. През дългата лятна ваканция децата губят форма - това също е излишно", представя мнението си пък друг родител.

Според него лятната ваканция трябва да се съкрати до 2 месеца за сметка на по-големите зимни, пролетни и междусрочни почивки.

Някои майки и бащи пък подозират зад допълнителното удължаване на учебната година и отлагането на изпити във времето "още бизнес за частни школи и уроци".


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
Димитрова преди 1 година
IQ е ПРОМЕНЛИВ фактор. Има някакви природни дадености, които могат да се повлияят значително от образованието, от средата на живот, от пълноценните социални контакти, творчеството и т.н. Че не е сигурен показател е така, но потенциалът на хората трябва да се развива, а не да се хаби.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25 - Това с високито IQ го хранят на всяка нация. Отделно, IQто се води за непроменлив фактор. Т.е. няма значение, колко се напъваш- не можеш да го повишиш. А освен това, не е и сигурен показател за нищо.
26
1
 
2
 
! Отговори
Д. преди 1 година
Като сложат климатици по мизерните стаи, тогава ако искат и до 31 юли да ни държат! Аз съм 11 клас и завършвам след по-малко от две години, но жалко за по-малките, които ще подлежат на кои знае какви още тъпи промени по-натам.
25
0
 
2
 
! Отговори
Димитрова преди 1 година
И последно (че нещо много ми прикипя от тези глупости на МОН): българските деца, започващи 1 клас са с един от най-високите коефициенти на интелигентност в света, а завършващите училище са към края на класацията (само тези, които намерят смисъл да завършат, разбира се).
24
0
 
2
 
! Отговори
Димитрова преди 1 година
А 15 септември е традиционен за България. Все гледаме как е по света. За нашия климат, навици, празници и т.н. си е една много подходяща дата. Променете същността и начина на преподаване. Децата трябва да усещат, че на някого му ПУКА какво знаят и могат, как се чувстват и какво се случва с тях след като завършат училище, а не да променяте някакви формални неща напред-назад и да преливате от пусто в празно, за да си мотивирате заплатите. Учениците са ХОРА преди всичко.
23
0
 
5
 
! Отговори
Димитрова преди 1 година
Глупост след глупост! За да задържат децата в училище, преподаването трябва да е такова, че да има смисъл. Децата да знаят за какво да го ползват. Дълга есенна ваканция през ноември!!! За какво-нито родителите могат да си вземат отпуск, нито може да се отиде на море,на планина, на ски,на екскурзия. Става само за МОЛ или компютър. Ученето през юни е пълна агония, а същевременно през май (когато учениците са във форма) почти не учат. Правете лагери лятото, вместо да блокирате децата в училище.
22
0
 
7
 
! Отговори
Дидо преди 1 година
Пълно безхаберие в МОН! Учебния материал трови нервите на децата ни и на родителите. Децата ни стават все по-болни и травмирани. Намалете съдържанието в учебниците и дайте на децата най-същественото, което да запомнят трайно; Повече упражнения и повторения по урока са нужни да се усвои ефективно; Намалете учебните часове и удължете ваканциите; Не товарете с домашни децата през почивните дни и празниците - мозъкът им трябва да разтоварва; ОСЪЗНАЙТЕ СЕ.
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много по-добре би било да се започва училище на 1- ви септември. Наистина българските деца прекарват най-малко време в училище в сравнение с повечето държави в развития свят. Ако искаме учебният материал да бъде увладян и усмислен от децата без да се препуска през него, ако искаме преподаването да стане по- разнообразно и да има време за проекти е необходимо да се увеличи учебното време. Но това решение трябва да бъде подкрепено най-вече от родителите. Хора събудете се!!!
20
1
 
0
 
! Отговори
Той преди 1 година
***!
19
1
 
4
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Да променят начина на преподаване
Вкараха едни помагала във всички предмети и децата просто не пишат.Само заграждат и подчертават.Все едно са на шофьорски изпит.Качеството пада от неадекватното преподаване и занижения професионализъм на учителите.Липсата на учители вече се вижда.Учителката по рисуване преподава и по Информационни технологии.География и История...
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МОН оправете си първо учебната безумна програма,а пък после се заемете с ваканциите! Това ли е най лесното за промяна-ваканцията!Възмущавам се от вас!Възмущавам се от абсурдното ви управление!Но все пак, ние сме много объркана държава!
17
0
 
3
 
! Отговори
... преди 1 година
Абе стигам до мисълта, че едно е да закараш чевето за лятната ваканция на село един път в годината, ама друго си е да го караш през месец. Колко парички са това няма да обеснявам. За тези които мислят спестят от бензин ще има платени извънкласни занимания :)))) Въпроса е едни пари да се въртят за ученето и децата няма значение :)))
16
3
 
3
 
! Отговори
Elica преди 1 година
nqma da e zle da zapochvat n.a. 1.09 kakto e navsqkade po sveta
I bez tova materiala e dosta, a vremeto malko
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А чия е вината, че са по моловете? Родителите, които бранят бездействието на децата си със зъби и нокти всъщност им правят мечешка услуга. Това да почетеш книги, да помогнеш повече в домакинската работа, да ходиш по- сериозно на някакъв спорт или езикови курсове през лятото, или дори да започнеш някаква работа не е "ограбване" на детството, а напротив, много по- възпитателно от шляене по цял ден и ол инклузив в Гърция, заради което всъщност е цялата драма.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да направите, който не иска да учи няма да учи, нищо няма да промените, само ще измъчите повече децата които се трудят цяла година, да се трудят още 1 седмица по жегите ! Чудите се вече какво да измислите, срамота !
13
0
 
11
 
! Отговори
666 преди 1 година
поставяме каруцата пред коня:(((
12
0
 
10
 
! Отговори
666 преди 1 година
До nina

Учителите работят доста след 6 юли,така че,това не засяга тяхната "ваканция".По добре се замислете как се провежда учебен процес в класна стая пълна с ученици при 40 градусови жеги- никак....всички ще са заети да се разхлаждат.Това се случва и в юнските по-топли дни,тогава врвтите на класните стаи са отворени за да се раздвижва въздуха и вниманието е сведено почти до нулата,защото се чува всичко от съседните стаи,или в коридора.В 'белите"страни училищата са климатизирани,а ние тук пак
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова се радвам, че бях на самостоятелна форма на обучение.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българското училище,в масовия му вариант,е вредно и опасно за дълъг престой. Въздейства ограничително, запътиленто и здравеунищожително.
Колкото по-малко време прекарват децата в него,толкова по-добре за тях.
Иначе приципно учението е висша ценност.Но в нашите училища такава дейност почти не се осъществява Тук се зубрят готови правила и фрази и после се задават по тестове, на които ученикът трябва да знае точно какво е написано в дадения учебник и да го "загради".Никакво мислене и творчество. 0
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гимназията не ме научи на нищо. 5,90 успех, 5.50 на двете матури и нищо. Толкова усилия се пропиляха, че не е истина. Не ме научи как да мисля, как да уча, как да общувам, как да взимам правилни решения, как да боравят с парите си, как да инвестирам, как да подбирам приятели и партньори, какво е секс и какво е любов. Научи ме да назубря 50 теми и да бъда отличник. Системата е лесна и скучна. Направена е така, че и *** може, да мине през нея, което е грешно.