Паднали дървета, клони... Липса на отговорност или природа?

Защо зачестяват инцидентите с дървета в столицата?
10 авг 2017 09:00, Боряна Павлова
26

2650 гледания   |  Още видео
Липсата на контрол и наблюдение са виновни са зачестилите инциденти с паднали дървета и клони. На много места в столицата ни има тополи, чийто живот в градски условия е не повече от 50-60 години, след което стават опасни, тъй като могат да паднат във всеки един момент. Това каза ландшавтният архитект Симеон Недев пред Bulgaria ON AIR по повод падналия клон от дърво, който уби 38-годишен мъж в София.
Още по темата

Инцидентът се случи вчера (9.08) около 16 ч. на бул. "Цариградско шосе". Клонът е паднал, докато човекът извършвал товарни дейности.

Това е третият подобен случай в столицата от началото на месеца. На 1 август паднало паднало дърво рани млада жена на ул. "Тракия" в столицата. Тя бе настанена в интензивното отделение на Университетската болница "Царица Йоана" със счупен крак и счупване в областта на кръста.

Само няколко дни по-късно, на 4 август огромен клон падна върху майка с дете в Борисовата градина. Детето е невредимо, но майката е с наранявания по тялото.

"Безспорно е необходимо да се предприемат действия за предотвратяване на подобни случаи. Много е важно собствениците да сигнализират за опасни дървета в имотите си. Столичната община трябва да обедини усилия с гражданите и експертите, за да може те да се паспортизират и да не се стига до следващи инциденти, категоричен бе съпредседателят на "Политическа група 5" в Столичния общински съвет Симеон Славчев.

Годишно в София се режат около 1100 сухи дървета по булеварди и улици. На мястото на премахнатите растения се садят нови по два пъти за 365 дни – през пролетта и есента. До края на 2017 г. ще бъдат премахнати сухите насаждения в Борисовата градина. До края на месеца пък предстои да започне маркирането им.

От Столична община обясниха пред “Труд”, че засаждат годишно 1300 дървета по улици и булеварди и още между 700 и 800 в паркове и градини.

Готви се процедура за избор на изпълнител за обследване на опасните дървета в столицата, тъй като има много, които са видимо здрави, но вътрешно загнили. С томографски апарат ще се установяват проблемните растения.
 


26
Още от
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Дано, дано преди 10 месеца
Името на професията е сбъркано, дано поне името на специалиста да е вярно.
20
0
 
1
 
! Отговори
бояна преди 10 месеца
". Това каза ландшавтният архитект Симеон Недев"
ЛАНДШАФТ, драга ми журналистке
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не ги закачайте по Общините, - хората са на работа, не им пречете да пушат и да си спазват приемното време.
18
0
 
3
 
! Отговори
куката преди 10 месеца
Липса на отговорност! 90% от работещите в общините са с връзки и рода на Сульо и Пульо! Еле па на тези места дето може да се налагат глоби и санкции! Краде се на поразия и като стане гаф Картофелия хуква по телевизиите и започва да се сополиви!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На въпроса в заглавието - "Липса на отговорност или природа?"
Подавам сигнал в една от столичните общини за проблематично дърво.(искам само оглед от специалист). Там ми казват:1. Съберете подписка от живущите в блока, дали са съгласни да се отсече. 2. Платете такса от 36 лв. в Общината. Парите веднага ще се платят, става дума да дойде еко-специалист и да огледа и да се вземе решение дали дървото е опасно или не. Е не, и не, и не. Писна ми.
Това е отговора ми към въпроса в заглавието.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защото "родения да се удави, няма да го обесят".
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Елементарно е.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Липса на отговорност или природа? -Може би карма
13
1
 
1
 
! Отговори
инцидент преди 10 месеца
има такава дума и тя обяснява всичко - тва дето ми пишете и коментирате са инсинуации, и манипулиране на тия дето ви четат! вечна дружба и винаги със ..., ура другари!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Жега, суша, прахоляк, резултатът - паднали дървета. Поливайте ги бе! През последните 25-6 г не съм видял да се поливат уличните дървета, какво остава да се мият улиците. Общината да си изпълни задълженията, а не само да се оправдава и да прибира едни готови пари от такси и данъци.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега ще почне едно ударно рязане на дървета в София и едно от малкото хубави неща които останаха в този град ще изчезнат И всичко това защо?
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Уличните дървета трябва регулярно да се Подрязват (не да се отсичат),защото много дългите клони се чупят -вида им е такъв.
Ама като гледам интелекта на общинарите и техните умствени способности не очаквам нищо нормално.
довели ги от кол и въже ограничени връзкари -важното е далаверата да върви.
9
1
 
4
 
! Отговори
Спок преди 10 месеца
Оставка на Йорданка!
8
0
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 10 месеца
Не, просто ГЕРБ! Небето не изповяда неговото управление, затова всеки паднал клон или гръм поразява доста честа вече всяка електорална единица или група такива, попаднали на мушката му.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не, просто България.
6
11
 
3
 
! Отговори
Инвеститор преди 10 месеца
Да се махнат всички дървета, за да не падат по хората и да ги трепят като скотове, природните паркове да бъдат превърнати в модерни жилищни и офис комплекси с басейни, фитнес и конферентни зали, зона за отдих!
5
10
 
5
 
! Отговори
Фактолог преди 10 месеца
Дори дърветата се разпадат в тая пропаднала и умираща, жалка държавица! Закривай бълХария! Да кажем СТОП на мъките! Да прекратим тази агония незабавно! Дори африканските бананови републики са по - напред вече от нас! Най - пр0стата нация в Европа - да, това сме ние!
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 1

Споко, много малък процент от кислорода на планетата всъщност идва от дърветата, по-голямат аму част идва от водораслите в океаните.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Такава нагла селян-ка рядко се среща. Преди време кучета разкъсаха насред София професор от Бостънския университет и нищо. Сега на ден започнаха да загиват по софиянец заради несвършената от нея и подчинените й работа, за което получават пари и пак нищо. Явно така ще си караме. Защото територията се управлява от един човек. Всички знаем кой е и колко книги е прочел.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според общината е най добре да изреже дърветата и вече виждам в софия масова сеч.
Браво Фандъкова ходи се гръмни, ОСТАВКА.