Гняв в София: Защо пет стари дървета станаха "на трупчета"?

Според кметството сечта е законна, хората обаче излязоха на протест
20 авг 2017 15:03,
60
Гняв в София: Защо пет стари дървета станаха "на трупчета"?
Снимка: bTV

Пет големи дървета, едно от които стогодишно, са били отсечени вчера в центъра на София. Разрешението е дал районен кмет в столицата, съобщи bTV. Хората в района излязоха на протест.

Сечта започнала вчера сутринта без предупреждение, твърдят, жителите на квартала. Първо мислели, че е санитарна, но били отсечени пет многогодишни дървета, които дават въздуха на квартала.

Хората викнали патрулка, но се оказало че всичко е напълно законно и фирмата, отсичаща дърветата, има разрешение от Васил Цолов, кмет на Район "Оборище".

Сечта е в частен имот – на Димитрана Джострова. "Госпожата каза "Аз мога да си платя глобите и ще си правя каквото си искам, тия дървета ми пречат", разказа оперната певица Веселина Нейнски, която живее в квартала.

Самата Джострова отказа да отговаря на въпроси, като заяви, че говори с адвоката си.

"Район "Оборище" работи със законността, когато има основание за изсичане, ние го даваме (разрешението – б.р.)", заяви районният кмет Цолов. Той подчерта, че ако бъдат установени нарушения, има начин собственикът да бъде принуден да възстанови щетите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
12
 
! Отговори
До салинаце преди 6 години
Момък, дърветата са в частен имот. И на 200 години да са и на половината квартал въздух да дават, собственика на имота решава дали да ги има или не. Съкварталците му платиха тока или водата, защото има дървета в двора си? Но когато реши да ги махне е длъжен на съкварталците!? С какво?
12
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давли въздух на квартала... аман от глупости. Имате ли идея каква гора ви трябва там за да ви дава въздух реално??? Чули сте нещо ама нищо не сте разбрали.
11
1
 
11
 
! Отговори
и в Пловдив преди 6 години
резнаха вековни чинари...
10
3
 
5
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До ТъпиКато си остър /съседите били *** .../,защо не знаеш нищо за дишането,кислорода във въздуха и други най-полезни неща? ***.так!
9
9
 
9
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До !Драгата другаркЯ,на която дърветата пречат,трябва да си живее някъде сама,а не в гъсто пренаселена София. Така ще може да не се съобразява с никакви квартали и,особено, налични в кварталите общности. А кметЯт да не клишира ситуацията,а да пита търтеите от хранилката,пардон,общината,отидоха ли да видят на място за какво иде реч или не. Ако не - да им намерят стол,на който да седят,без да могат да вредят! Ако пък им запази местетцата,кметЯт да си намери друга хранилка.
8
10
 
9
 
! Отговори
Тъпи преди 6 години
Тия съседи се оплакват че им е топло без дървета ,да си бутнат сградата да си садят дръвчета .Какво е винивен собственика на която иска да построи сграда за живеене .Съседите си живеят в сградата а празния парцел да охлднява и собственичката да си живее при мама и тати .Бреговете по морето се унищожват а те за глупост тръбят
7
1
 
24
 
! Отговори
! преди 6 години
Та мисълта ми е, че е малко смешно някой да ти се разпорежда в имота и то избирателно. Излиза, че мога да си садя дръвчета, но ако един ден ми попречат ми трябва разрешително да ги премахна. Иначе по начинът ти на комуникация съдя, че дори и да си кореняк софиянец, по душа си ***. И не са проблема липсата на 5 дървета в частен имот, а бетонирането на цяла София. До там я докарахме в големите градове.....от градоустройствен план със зелени площи зад всеки блок до протести за всяка педя трева
6
1
 
19
 
! Отговори
! преди 6 години
Живея в Бургас, но корените на родителите ми са от село и съм горд с това. Въпросът го зададох, защото наистина ми се стори, честатията е някак двусмислено написана. След като има закони и разпоредби при сечта на дървета в частни имоти, то има ли и такива при засаждането им? Питам, защото когато засадите дърво в частен има вероятност след време то да почне да създава проблеми на канализацията, да е опасно за сградата и т.н. А може и просто да искате да строите на този парцел.
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЕ ОТЧУЖДИХА ОТ ПАРК ВИТОША ЕДИН ТЕРЕН ПОД ЧЕШМАТА В БОЯНА И ГО ПРОДАДОХА ТА ЕДНИ ДЪРВЕТА НЯМА ДА ЛИНЧУВАТ :DВАЖНОТО Е ПАРИЧКАТА ДА ВЛИЗА А ДЪРВЕТАТА ВЕЧЕ ГИ НЯМА :D
4
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ! Има закони и наредби! От кое село си? Защото на село така сечете каквото ви падне.
3
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има нарушения, собственикът ще възстанови щетите?! Как? Ще възстанови може би стогодишните дървета ли????? Какво са някакви си 100 години!!! Клоуни. Съсипахте я тая страна. Накрая ще ядете банкноти, но няма да ви нахранят.
2
21
 
20
 
! Отговори
! преди 6 години
Или аз нещо не мога да разбера.....или....Ако дърветата са в частен имот какво разрешение е нужно?!
1
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото си избирате Фандънджа на изборите - НАЙ-НЕКАДЪРНАТА КМЕТИЦА В ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ! Отговора е елементарен