Асфалтът победи за бул. "Прага" – а паветата къде отиват?

След асфалтирането на много отсечки катастрофите се увеличават
29 авг 2017 09:45,
53

В петък експертният съвет на Министерството на културата реши, че пътната настилка на столичния булевард "Прага" ще бъде асфалтова, а не както много хора искаха – павета, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров.

"Бъдещето на каменната настилка все още не е ясно. От Софийската община не дават конкретен отговор къде се складират паветата и какво ще се случи с тях в бъдеще. Взимането на това решение е пример за задкулисие", отбеляза създателят на инициативата за "Обществен и релсов транспорт" Веселин Кирев.

Още по темата

Той добави, че по казуса са сезирани РДНСК и прокуратурата, както и че се обмисля протест за връщане на паветата.

"След асфалтирането на много отсечки в София се увеличават катастрофите значително, тъй като започва да се шофира по-бързо. Ако паветата се положат както трябва, ще се намали шумът. Новите автобуси, нали затова са нови – да не се чупят лесно", поясни активистът по линия на общинските оправдания за премахване на старата настилка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
6
 
! Отговори
сс преди 6 години
#24, и аз колко носачи съм сменил да знаеш! Въобще не карам по павета,а само по уж асфалт. Асфалта сигурно е добър материал,но мат'ряла ни е лош.
26
2
 
15
 
! Отговори
i'm преди 6 години
Качествените гранитни павета се продават на фирма и се изнасят от България. Разбира се, този който ги купува е безкрайно глупав и харчи пари за скапаните павета. В България паветата добиха лоша слава не защото са лоша настилка, а защото през последните 25 години няма грамотни майстори, които да ги наредят правилно
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ж.к Обеля 2 бл. 236 входа А пред гаражите от дясно лицето Димитър Асенов Димитров всеки ден стоварва по един пикап павета. Същия работи като подизпълнител на общинска поръчка.Така е в Бг. Съзнание на бг.капиталист демократ.
24
10
 
17
 
! Отговори
Местен преди 6 години
От 15 години живея в района...сменил съм към 3 носача и 4 шарнира заради тия павета. Не става с тях...слагани са преди сто години, когато не е имало по 15 тона тролеи дето да минават отгоре, няма кой да ги реди, пропадат. Даи на запад има много улици с павета, ама и паветата не са като нашите, и майсторите, дето ги редят там, не са като нашите. Не знам тия хора, дето искат павета, глухи ли са, че не чуват огромния шум, идващ от булеварда или никога не са поддържали кола да видят какво е..
23
12
 
14
 
! Отговори
ив преди 6 години
Асфалтовите настилки миришат лошо .За автомобилни пътища става,но там където се движат хора трябва да го премахнат. Сега няма майстори за паваж,измряха.Сегашните са некадърни аматьори. През 1992 работехме в Кьолн двор на голям ресторант с български павета - ето къде ще заминат и тези. А с тях и част от лицето на Стара София. От асфалт спомен няма. Веселото кудкудякане за новия асфалт няма да го предпази от дупки и ями още идната пролет.
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е луд - павета, за да се карало по-бавно ?!Ами то и на асфалта могат да направят гърбици;)От хората си зависи, не от настилката!Това ли е проблема наистина - паветата ?!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПАВЕТАТА СЕГА ПО ПАРЛАМЕНТА ТА ДАНО ДАИМ ДОИДЕ АКЪЛА А АКО НЕ И ТОЯ КЬДЕТО ГО ИМАТ ДА ИЗЧЕЗНЕ
20
2
 
6
 
! Отговори
ЕСТЕТ преди 6 години
Париж, авеню Шан Елизе какво е? Дане изреждам още много.
19
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде стига с тия павета вече. Няма кой да ги реди и си изпочупихме колите от тях. Асфалта е много по-лесен за поддръжка.
18
10
 
14
 
! Отговори
Амии преди 6 години
Оставка на Йорданка!
17
8
 
21
 
! Отговори
един друг преди 6 години
А булевар Прага какво е? Площад, учреждения или булевард та да трябва да е с павета? Аман от експерти, че и естети....
16
9
 
27
 
! Отговори
ЕСТЕТ преди 6 години
В много европейски столици и градове емблематични площади и учреждения са с прекрасно наредени павета. Асфалтът простее като архитектура и стил.
15
3
 
10
 
! Отговори
Шибан Реалист преди 6 години
:) Асфалта от кой е ?!?! :) ;) :) ........... От оня........... "скъпия" ....... ли ?!?! :) ;) :) ха ха ха ха ха ............. Някой или Някои пак са напълнили банковата сметчица за сметка на така наречените "ЕВРО ПРОЕКТИ" и за сметка на обикновения данъкоплатец........... Нищо ново под слънцето де !!! :) ........... То щеше да е странно да е друго ......... по нашите Географски ширини !!!!!!! :) ;) :) ............
14
1
 
22
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Не защо журналистите чак сега разбират че си има стройна схема за продажба на паветата и на мрамора който отива в Италия и шлайфа се е брандира Карарски. Като тези схеми допълват схемите с фондове от където се строят пътищата ?
13
20
 
16
 
! Отговори
един друг преди 6 години
Добре, че поне в този случай разумът победи. Паветата да ги вземе някой фен на павета и да си ги нареди в хола.
12
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Избийте се тогава, шофери. На никого няма да липсвате.
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са паветата? Ами как къде вече в двора на някой от администрацията! Чакат да поотихне и ще си павира двора!
10
3
 
24
 
! Отговори
ShaMana преди 6 години
Цар Борис 3 ти единственото нещо което паветата спират е .... всъщност нищо не спират. Колите си карат със 100 плюс и никой не му мига окото. Всъщност спират хората да си карат в платното и гледам все повече го правят в насрещното за да заобиколят острите камъни които стърчат насредата на пътя. Но това със сигурност е по безопасно.
9
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време беше да се,махнат едрите и неравни павета по Прага! Това е архаична настилка, подходяща за пешеходни зони, но не и за движение на автомобили. Даже и за пешеходците паважа не е удобна настилка. Настилката трябва да е равна, което не може да се каже за паветата. Освен това са шумни и излъчват много прах в сухо време.
8
4
 
21
 
! Отговори
ShaMana преди 6 години
До 3 :))))) тогава да павираме Цариградско Шосе и ботевградско шосе и булевард Европа и още стотици асфалтови пъткща. И магистралите също да ги направим така.... Хитро изказване приятел наистина се засмях.