Бум на търсенето на жилища в София. Цената - около ?1000 на квадрат

2017 г. се очертава като най-добрата за имотния пазар
Обновена: 7 окт 2017 20:09 | 7 окт 2017 20:09,
201

Въпреки имотния спад по южното ни Черноморие тази година, в столицата се отбелязва бум на търсенето на жилища – както за живеене, така и за инвестиция. Това се дължи най-вече на спада на лихвения процент по ипотечните кредити, който е около 4%, разказва Bulgaria ON AIR.

2017 г. се очертава да бъде най-добрата за имотния пазар от 10 години насам. Много хора вече могат да си позволят и да купуват на зелено.

Големите жилищни квартали като "Младост" и "Люлин" са предпочитани сред купувачите поради удобните транспортни връзки.

Въпреки високите си цени, търсени остават и жилищата в централните райони на столицата. Като предпочитани квартали са около Докторския паметник, "Оборище", "Изгрев", "Изток".

Макар че цените на жилищата в столицата са високи, хората купуват и с цел инвестиция. "Студентски град" е типичен пример за това.

По-младите купувачи предпочитат по-ново строителство, но доста хора избират да инвестират и в по-старо жилище, където реалната площ е по-голяма. Брокерите смятат, че старото строителство е за предпочитане, тъй като при него има отделна кухня.

Не се знае до кога жилищата ще са на тази цена, но ако решите да купувате сега, се подгответе за сума около 1000 евро за квадрат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
4
 
! Отговори
Розовата пантера преди 6 години
До МхмДо МхмДо МхмИ още нещо - какво е отношението в Женева към хора, притежаващи гробници в топ квартали - 200-годишни инсталации, падащи балкони, покриви, фасади + неизменната смрад на котешка урина и спарено, която те лъхва на всяка входна врата в софийския център? Въпросът е напълно риторичен :)
162
2
 
10
 
! Отговори
Нов имотен балон преди 6 години
Ще го кажа само веднъж: спукването на новия имотен балон *** на вратата. До максимум година всички, които са купили сега, ще съжаляват горчиво, а тези, които не са си продали драгоценната инвестиция, ще съжаляват още по-горчиво. Вече имаме един спукан балон в историята, същите сигнали вече са налице. Имате глава на раменете, ползвайте я.
161
0
 
5
 
! Отговори
Розовата пантера преди 6 години
До МхмА колко разрешителни за строеж издава годишно общината в Женева? :)Когато говорим за 200-годишен хоризонт - огромно значение има и предвидимостта. В София такава има само на теория, практиката я знаем всички.
160
1
 
4
 
! Отговори
Мхм преди 6 години
До Хайде стига заблудиПриятел, проблема на сферата е, че най-лесно се става брокер и бакшиш. Самият ти пример, с който подхождаш към дискусията говори за търговските ти способности. Щом това са ти проблемите и гледаш на тях като безизходица, по-добре смени фирмата или професията, че заради такива като вас думата "брокер" е *** дума в бг. Аман!! :D П.С. Съветче: изобщо недей да губиш време с неадекватни клиенти, било то купувач или продавач. Хайде със здраве! :)
159
2
 
3
 
! Отговори
Мхм преди 6 години
До Розовата пантераВ Женева, където съм живял 7 години, средната възвръщаемост от жилище в масивна сграда в топ квартал е от порядъка на 3% поради факта, че и след 200 години ще носи същите 3% от актуалната му стойност. Ако пък питаш някой производител на нещо си, 10 години са прекалено много за избиване на инвестицията. 5% е минимума при покупка на жилище, над 7% е много добре, а късметлиите стържещи 10 са ударили джакпота! :)) И никъде по света масовката не може да купи само от заплата.
158
1
 
20
 
! Отговори
Хайде стига заблуди преди 6 години
Аз съм брокер. И за разлика от повечето ми колеги, които нямат доблестта да кажат истината такава, каквато е - ще го напиша. Няма бум на търсенето. Цените растат, но се продава трудно. Има апартаменти, които стоят с години. Имам клиент с панелка в Люлин. Иска й. 1000 евро на квадрат. Казвам му - много е. Той казва - все тая, ако се продаде - продаде, ако не се продаде, ще продължавам да си живея тук и няма да се местя в ново строителство. Примери такива бол.
157
1
 
7
 
! Отговори
Розовата пантера преди 6 години
До МхмДокато сме на финансово-експертна вълна - инвестиция, с възвращаемост по-дълга от 15 години, не е инвестиция, а хоби... С другого съм що-годе съгласна.
156
3
 
5
 
! Отговори
Мхм преди 6 години
До Един българинНе знам това какво отношение има към търговията с вече съществуващи имоти? Опитвам се да обясня на мнозинството, че пазара се движи не от един фактор, за да разберат причините за динамиката му. Един тигел по Витошка дава ясна преценка на количеството чужденци посещаващи ни спрямо 5 години назад. Една голяма част от тях ползват краткосрочен наем на жилище вместо хотел, а там доходността е над 5% от инвестицията. Хората не купуват само, за да живеят вътре, а и да изкарват пари..
155
0
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: Специалиста (Мхм)Специалисте, не си само ти единствения останал специалист в България.Вярно, много вече избягаха в Западна Европа, най-вече защото тук няма никакъв пазар, в това число и трудов. Но това е друга тема.Аз също като специалист мога да ти кажа, че от много години работя като проектант по част Електро, не само на ново строителство но и на старо и ще ти кажа, че вече от няколко години насам е мъpтвилo. Познавам много архитекти и те едва свързват двата края на фона на миналото.
154
1
 
1
 
! Отговори
Мхм преди 6 години
До АнонименНаписал съм "бруто възвръщаемост". Научете се да четете :)))
153
5
 
4
 
! Отговори
Мхм преди 6 години
До nkavrakovЕто още един финансов експерт!:) Пак ще обясня, пазара е дефицитен откъм предлагане на наеми и ще остане такъв в София. Кешовите купувачи купуват често с инвестиционни намерения. Кредитни купувачи с инвестиционни намерения почти няма. Същите обаче предпочитат да изплащат кредит и един ден да имат нещо тяхно си, отколкото цял живот да изплащат на някой друг инвестицията. Това са фактите, а останалото е плод на твоето въобръжение кога щели и с колко да се вдигнат лихвите! ;)
152
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мхмНе трябва да съм финсов експерт, за да разбера, че сметката ти е крива. Говориш за печалби, но не отчиташ никакви такси, сметки, застраховки, цена на администрация ...
151
0
 
16
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
До МхмКогато всички брокери.започнете да пеете една и съша песен ,хората да си теглят депозитите и да ги набиват в тухли ,е показателно какво очаква пазара.Лихвите се вдигат пот догодина,защо не обясняваш на клиентите си че нито една банка няма интерес те да плащат кредит на ниската лихва и че тази лихва ще расте -санмо в момента е ниска за да се излъже клиента да тегли кредит а ти да се налапаш с комисионна.Пак надухтте нов балон и то само за има няма 18 месеца ,сами си подритвате доходите
150
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1000 евра ! Че още малко, ще стигнем и суми, които хората дават за аортаменти в Париж и Копенхаген ...Има ли повече от 5% от нацията, които да могат да си позволят апартамент ?
149
10
 
2
 
! Отговори
Мхм преди 6 години
Преживяхте един балон и станахте финансови експерти, купихте по една панелка 75та година и разбирате от имотен пазар... Хайде със здраве и продължавайте да сте все така вещи в преценките си, а аз като гладен брокер ще се поразходя някъде на почивка, че много разбота напоследък! :)))
148
9
 
1
 
! Отговори
Мхм преди 6 години
От банката ще взимате по има няма 1% на година от депозит. Е, кое е по-доброто решение?? В Център пък цените са доста по-високи, но там имотите притежават и емпирична стойност, тоест доходоносност с по-дълга перспектива. Това ще рече, че ако новата сграда в Манастирски загуби с времето от стойността си и леко полека възвръщаемостта ще започне да спада с времето, то сградата в топ център винаги ще носи същия процент възвръщаемост спрямо пазарната си стойност (висока) и след 50 години.
147
7
 
1
 
! Отговори
Мхм преди 6 години
И така един нов двустаен и модерно обзаведен апартамент да речем в Манастирски Ливади се търгува около 350 евро наем на месец. За 20 години (при 5% бруто възвръщаемост на годишна база) това жилище ще донесе 84,000 евро от наеми. 70кв.м апартамент в/у 1000 евро на квадрат съответно напълно си оправдават цената. Това показва простата сметка.
146
10
 
1
 
! Отговори
Мхм преди 6 години
Симпатяги, писаници от сорта на 99% тук доказват, че българина продължава да си живее в самозаблудата, че разбира от всичко, а това не е добър знак! В качеството си на професионален консултант по недвижими имоти ще се обясня да ви го обясня някакси простичко, че да ме разберете. Първо, търсенето определя един пазар. За това и цените следват конкуренцията м/у купуващите, а не се самоопределят, най-малко пък от брокерите... Сега се опитайте да разгледате един имот като инвестиционен продукт.
145
0
 
6
 
! Отговори
Статистика преди 6 години
До АнонименТо и градореда в центъра на София е на почти 1 век ама се продава на стотици хиляди евра и то етаж от къща. А според статистика на народното стопанство от 80 години ., животът на панелките е около 70 години. А статиите за панелките се пускат от алчни инвеститори, заради земята. На запад стари промишлени сгради ги реновират и превръщат в жилищни, но никой не прави това у нас. Пак на запад реновирането на вещи и използтози бизнес е ването на стари вещи за други нужди се развива.
144
2
 
3
 
! Отговори
До: Цени преди 6 години
Не е наш проблем, нали?Не сме ние които да продаваме жилища.Да му мислят тия които се мъчат да ги продават.Съчувствам им, донякъде, ако трябва да съм честен.Обаче всеки с проблемите си, както се казва.Нека да не се занимаваме с тях.Аз колкото и да имам нужда от жилище, няма как да го купя.Поне не по законните известни на всички нас методи.И с кредит, и без кредит - все тая.По-лесно ми е да си купя Международната Космическа Станция, ако ме разбираш какво искам да кажа.